19/03/2021 19/03/2021 Με την επίσκεψή του στην ιστορική Μονή Βισόκι Ντέτσανι, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ολοκλήρωσε την περιοδεία του στο Κοσσυφοπέδιο, όπου αποφάσισε να περάσει τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Σάββας υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο, τονίζοντας ότι η παρουσία του αποτελεί μεγάλη ενθάρρυνση για την αδελφότητα της Μονής, αλλά και για...
19 Μαρτίου, 2021 - 9:04
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2021 - 9:06

Ο Πατριάρχης Σερβίας στη Μονή Βισόκι Ντέτσανι

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Σερβίας στη Μονή Βισόκι Ντέτσανι

Με την επίσκεψή του στην ιστορική Μονή Βισόκι Ντέτσανι, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος ολοκλήρωσε την περιοδεία του στο Κοσσυφοπέδιο, όπου αποφάσισε να περάσει τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Σάββας υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο, τονίζοντας ότι η παρουσία του αποτελεί μεγάλη ενθάρρυνση για την αδελφότητα της Μονής, αλλά και για όλους τους πιστούς του Κοσσυφοπεδίου που δοκιμάζονται ακόμα.

“Μεταβίβασα στον Μακαριώτατο τα χαιρετίσματα του Επισκόπου μας Θεοδοσίου (σ.σ. Ράσκας και Πριζρένης), ο οποίος εξήλθε από το νοσοκομείο μετά από αρκετές ημέρες θεραπεία και ανακάμπτει” υπογράμμισε ο Αρχιμανδρίτης Σάββας
Ο Μακαριώτατος προσκύνησε το ιερό σκήνωμα του Κτήτορα της Μονής, Αγίου Στεφάνου Ούρου Γ’ του Ντέτσανι,το οποίο παραμένει άφθορο στη λειψανοθήκη μπροστά από το τέμπλο του ναού και συνεχίζει να θαυματουργεί.

Η Μονή σήμερα

Υπό την στρατιωτική προστασία
(με πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της Μονής)

Αμέσως μετά την άφιξη των Ειρηνευτικών Δυνάμεων Κοσσυφοπεδίου (KFOR) στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια τον Ιούνιο του 1999, η μονή τέθηκε υπό την προστασία των ιταλικών στρατευμάτων. Σήμερα, το μοναστήρι προστατεύεται από στρατιώτες του KFOR, της Αυστρίας, Σλοβενίας και της Μολδαβίας, οι οποίοι τελούν υπό ιταλική διοίκηση. Παρεμπιπτόντως, η μονή του Βίσοκι Ντέτσανι (Visoki Dečani) είναι το τελευταίο μοναστήρι το οποίο προστατεύεται από τις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις. Όλα τα υπόλοιπα μοναστήρια, από το 2013, προστατεύονται μόνο από την τακτική Αστυνομία του Κοσσόβου.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η KFOR ήταν υπεύθυνη για την ασφάλεια των μοναχών που ταξίδευαν, καθώς και των επισκεπτών της μονής, οι οποίοι δεν μπορούσαν να μετακινούνται ελεύθερα. Σήμερα, σε γενικές γραμμές, είναι πλέον ασφαλές να μετακινηθεί κανείς στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, όμως, σε κάποια μέρη οι μοναχοί διαβαίνουν με επιφύλαξη και δίχως περιττές καθυστερήσεις.

Παρά τη σχετική απομόνωση, η μονή προσπαθεί να διατηρήσει την παραδοσιακή φιλοξενία, οπότε το Ντέτσανι συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη το οποίο επισκέπτονται δημόσια πρόσωπα και στρατιωτικοί αντιπρόσωποι που διαμένουν στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, καθώς και τουρίστες από όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται το Ντέτσανι, στο πλαίσιο των προγραμμάτων περιηγήσεων στα μνημεία της UNESCO της περιοχής των Βαλκανίων. Πρόσθετα είναι συχνές οι επισκέψεις ορθόδοξων Σέρβων, προσκυνητών από το Κόσσοβο και Μετόχια και από τα άλλα μέρη της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και ορθοδόξων προσκυνητών από όλο τον κόσμο. Ειδικότερα ο αριθμός των προσκυνητών αυξάνεται τις ημέρες των εορτών (Σλάβες) της μονής και τις γιορτές της Ανάληψη του Κυρίου, της Κοίμησης της Θεοτόκου την 28η Αυγούστου (15η Αυγούστου με το Ιουλιανό ημερολόγιο) και του αγίου Στεφάνου Ντετσάνσκι του βασιλιά στις 24 Νοεμβρίου, στην Ανάληψη του Κυρίου και την Κοίμηση της Θεοτόκου την 28η Αυγούστου (15η Αυγούστου με το Ιουλιανό ημερολόγιο). Τότε στο ναό απαράμιλλου κάλλους του Ντέτσανι παραβρίσκονται στη Θεία Λειτουργία και μερικές εκατοντάδες πιστών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων