21/06/2022 22/06/2022 Στις ακτές της λίμνης «Οχρίδα» μετέβη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, όπου επισκέφθηκε και προσκύνησε στον Ιερό Ναό Αγίων Κλήμεντος και Παντελεήμωνος του χωριού Πλάοσνικ, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο. του Νίκου Οικονόμου / ope.gr   Mε αφορμή την επίσκεψη ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη σημασία που έδιναν...
21 Ιουνίου, 2022 - 21:58
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2022 - 4:38

Πατριάρχης Σερβίας και Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος στον Ι.Ν. Αγίων Κλήμεντος και Παντελεήμωνος

Διαδώστε:
Πατριάρχης Σερβίας και Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος στον Ι.Ν. Αγίων Κλήμεντος και Παντελεήμωνος

Στις ακτές της λίμνης «Οχρίδα» μετέβη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022, όπου επισκέφθηκε και προσκύνησε στον Ιερό Ναό Αγίων Κλήμεντος και Παντελεήμωνος του χωριού Πλάοσνικ, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο.

  • του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

Mε αφορμή την επίσκεψη ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη σημασία που έδιναν οι Ορθόδοξοι στη διατήρηση της πίστης στις ζωές τους κατά τους προηγούμενους αιώνες.

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να δούμε τι θεωρούσαν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ως το πιο σημαντικό στις ζωές τους πολλούς αιώνες πριν. Κοιτώντας αυτά τα προσκυνήματα, καταλάβαμε ότι το πιο σημαντικό για αυτούς ήταν όχι μόνο να διατηρήσουν την Χριστιανική Ορθόδοξη πίστη τους, αλλά και να ζήσουν σύμφωνα με το Ευαγγέλιο», επισήμανε ο Πατριάρχης Σερβίας και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε:

«Βεβαίως, η Εκκλησία είναι πάντα σύγχρονη. Δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν, ούτε καν στο παρόν, ούτε καν στο μέλλον. Ανήκει στην αιωνιότητα. Υπό αυτή την έννοια, είναι διαχρονική και προσπαθεί να είναι πάντα επίκαιρη, να μοιράζεται όλα τα προβλήματα, όλους τους πειρασμούς, όλα τα δεινά, αλλά και όλες τις χαρές που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος όσο ζει αυτή σε αυτή την εποχή. Επιπλέον, ακριβώς επειδή είναι διαχρονική, η Εκκλησία δεν είναι ούτε ντεμοντέ ούτε μοντέρνα. Η Εκκλησία προσφέρει το νόημα της ύπαρξης σε κάθε άνθρωπο σε οποιοδήποτε χρόνο και χώρο. Η Εκκλησία μας δίνει την ευκαιρία να καταλάβουμε ότι δημιουργηθήκαμε για την αιωνιότητα και ότι η αγάπη είναι το θεμέλιο της ύπαρξής μας».

Καταλήγοντας, ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας τόνισε ότι όταν το Ευαγγέλιο αναφέρεται στη σχέση μας με τον πλησίον μας, δεν εννοεί μόνο αυτόν που είναι δίπλα μας, υπογραμμίζοντας παράλληλα και, μεταξύ άλλων, ότι το προσκύνημα στους αγίους και η παρουσία μας στα προσκυνήματα είναι η καλύτερη δυνατή ευκαιρία να κοιτάξουμε τον εαυτό μας, να θαυμάσουμε όσα άφησαν οι άγιοι για εμάς, ζώντας την Ορθόδοξη πίστη, ως παράδοση και ως πνευματικό πολιτισμό.

Αυτή είναι η τέταρτη φορά που ο Πατριάρχης Σερβίας συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος μετά το συλλείτουργο συμφιλίωσης που τελέστηκε στις 19 Μαϊου στο Βελιγράδι με το οποίο αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις με την μέχρι τότε σχισματική Εκκλησία. Ωστόσο, η αναφορά στο όνομα «Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μακεδονίας» που γίνεται από το Πατριαρχείο Σερβίας συνεχίζει να προβληματίζει καθώς, σύμφωνα με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Εκκλησία αυτή αναγνωρίζεται πλέον ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αποκλείοντας τη λέξη «Μακεδονία» και κάθε παράγωγό της.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Μονή Καλίστης στα Σκόπια ο Πατριάρχης Σερβίας

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων