06/03/2023 06/03/2023 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος , την Κυριακή της Ορθοδοξίας, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Stevan Jovanović (Στέβαν Γιοβάνοβιτς). Της Σβετλάνα Λεβίτσκι “Την Κυριακή της Ορθοδοξίας θυμόμαστε το μεγάλο γεγονός που έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 843....
06 Μαρτίου, 2023 - 13:21
Τελευταία ενημέρωση: 06/03/2023 - 15:02

Ο Πατριάρχης Σερβίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Stevan Jovanović

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Σερβίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Stevan Jovanović

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος , την Κυριακή της Ορθοδοξίας, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Stevan Jovanović (Στέβαν Γιοβάνοβιτς).

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Την Κυριακή της Ορθοδοξίας θυμόμαστε το μεγάλο γεγονός που έγινε στην Κωνσταντινούπολη το 843. Στην Εκκλησία του Χριστού υπήρχε αναταραχή για πολύ καιρό ως προς τη λατρεία των Ιερών Εικόνων. Οι εικονομάχοι ήταν ενάντια στην αλήθεια που αποκαλύφθηκε από τον Θεό, ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Θεάνθρωπος. Πρώτα, κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι Θεός, αυτό ήταν και το θέμα της Α’ Οικουμενικής Συνόδου, και αργότερα άλλοι ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι άνθρωπος”, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας.

“Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι στο πρόσωπο του Χριστού αποκαλύπτεται ένας ολοκληρωμένος Θεός, αλλά και ένας πλήρης, αληθινός, αυθεντικός άνθρωπος. Από τότε που ο Θεός έγινε άνθρωπος, έδειξε ότι είναι μαζί μας. Ως εκ τούτου, έχουμε τη δυνατότητα της προσωπικής εμπειρίας, για την οποία μιλάει το σημερινό Ευαγγέλιο. Αν βάλεις τον εαυτό σου στο κέντρο του κόσμου, τότε φυσικά έχεις κλείσει την καρδιά σου στον Χριστό. Ο καθένας μας μπορεί να αποκτήσει μια προσωπική εμπειρία με τον Κύριο, που να είναι σύμφωνη με την εμπειρία των αγίων, με την εμπειρία της Εκκλησίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την ταπείνωση, την προσευχή, την πίστη, την πλήρη υποταγή και εμπιστοσύνη στον Θεό”, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος.

“Ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλοί που είναι εικονομάχοι. Με αυτόν τον τρόπο καθιστούν ανθρωποκεντρική την ιστορία. Σεβόμενοι τις εικόνες, θέλουμε να πούμε ότι για εμάς η ζωή μας όχι μόνο δεν είναι ανθρωποκεντρική και εγωκεντρική, δεν είναι ούτε θεοκεντρική, αλλά είναι θεανθρωποκεντρική. Η ιστορία είναι ο χώρος της κοινωνίας μας με τον Θεό. Γι’ αυτό οι εικόνες είναι σημαντικές και γι’ αυτό όσοι ήθελαν να περάσουν τις ανθρωποκεντρικές διδασκαλίες τους ως διδασκαλίες της Εκκλησίας, πολέμησαν λυσσαλέα τις αυθεντικές διδασκαλίες της Εκκλησίας. Από την άλλη, η Εκκλησία δεν εγκατέλειψε την πίστη της, αν και βεβαίως εκείνες τις εποχές υπέστη πολλούς σκληρούς διωγμούς και βασανιστήρια”, επεσήμανε.

“Είναι σημαντικό να γιορτάζουμε σήμερα την Κυριακή της Ορθοδοξίας, γιατί η ορθόδοξη πίστη, η ορθόδοξη διδασκαλία είναι προϋπόθεση για μια σωστή ζωή που διατυπώνεται στην Ορθόδοξη πίστη μας. Γι’ αυτό λέμε συχνά ότι δεν συμφωνούμε με τον μοντερνισμό με την έννοια της αλλαγής του τρόπου ζωής μας, γιατί αυτό θα σήμαινε αλλαγή της πίστης μας. Αντίθετα, δεν θέλουμε να πούμε ότι είμαστε συντηρητικοί, με την έννοια ότι δεν αποδεχόμαστε την πολιτισμική πρόοδο. Εμείς τηρούμε μόνο το Ευαγγέλιο του Χριστού και τις αρχές του και τα εναρμονίζουμε και τα εφαρμόζουμε σε κάθε χρόνο και τόπο”, κατέληξε.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων