28/06/2022 29/06/2022 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Μάρτυρος Πρίγκιπα Λαζάρου και ιερό μνημόσυνο για τους μάρτυρες της μάχης του Κοσσυφοπεδίου (1389) τέλεσε σήμερα, 28 Ιουνίου 2022, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στην Ιερά Μονή Γκρατσάνιτσα του Κοσσυφοπεδίου και στο Γκαζιμεστάν. Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μαυροβουνίου...
28 Ιουνίου, 2022 - 16:41
Τελευταία ενημέρωση: 29/06/2022 - 16:04

Ο Πατριάρχης Σερβίας τίμησε τους μάρτυρες του Κοσσυφοπεδίου

Διαδώστε:
Ο Πατριάρχης Σερβίας τίμησε τους μάρτυρες του Κοσσυφοπεδίου

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Αγίου Μάρτυρος Πρίγκιπα Λαζάρου και ιερό μνημόσυνο για τους μάρτυρες της μάχης του Κοσσυφοπεδίου (1389) τέλεσε σήμερα, 28 Ιουνίου 2022, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στην Ιερά Μονή Γκρατσάνιτσα του Κοσσυφοπεδίου και στο Γκαζιμεστάν.

Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, οι Πανιερώτατοι Επίσκοποι: Βρανίων κ. Παχώμιος, Μιλεσέβου κ. Αθανάσιος, Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, Σλαυονίας κ. Ιωάννης, Τιμοκίου κ Ιλαρίων, εν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία κ. Σιλουανός, Βουδίμλιε-Νίκσιτς κ. Μεθόδιος, Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριος, Στοβίας κ. Δαυίδ και Μάρτσης κ. Σάββας.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

«Όποτε ερχόμαστε εδώ, επιστρέφουμε στον εαυτό μας, γιατί αυτός ο τόπος, το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι ο τόπος γέννησής μας. Εδώ γεννηθήκαμε για τον Χριστό, εδώ γεννηθήκαμε για την Εκκλησία Του, για το Ευαγγέλιό Του. Εδώ πήραμε το όνομά μας, εδώ πήραμε τη σφραγίδα μας (σ.σ. της βαπτίσεως), γεννηθήκαμε για ένα σύστημα αξιών, που είναι πολύ διαφορετικό από των γύρω μας, που θέλουν να μας επιβληθούν. Εδώ γεννηθήκαμε για το σύστημα αξιών του Ευαγγελίου», είπε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.

Στο αρχιερατικό του κήρυγμα ο Πατριάρχης Πορφύριος είπε ότι σήμερα όλος ο ορθόδοξος σερβικός λαός ήταν συγκεντρωμένος μπροστά στη Γρατσάνιτσα. Όλοι είναι συγκεντρωμένοι σήμερα εδώ, για τη Θεία Λειτουργία και την προσευχή, με τη χάρη του Θεού. Όταν συγκεντρώνεται η χάρις, ακόμα κι όταν είμαστε σκορπισμένοι οπουδήποτε, δεν είμαστε απλά ένα, αλλά είμαστε σε ένα μέρος, γιατί εκείνο το ένα μέρος λέγεται Χριστός.

«Στη Gracanica, στο Decani, στο Prizren, στη Bogorodica Ljeviska, στο Πατριαρχείο Πεκίου, βλέπουμε καθαρά ποιοι είμαστε. Αυτά είναι τα μάτια μας, το Βίντοφνταν είναι το μάτι μας. Ο Άγιος Λάζαρος είναι το αυτί μας, οι άγιοι του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων είναι το μυαλό μας. Εδώ βλέπουμε, εδώ ακούμε, εδώ καταλαβαίνουμε, όχι μόνο το παρελθόν μας, όχι μόνο την καταγωγή μας, αλλά και ποιος είναι ο στόχος μας: γιατί καλούμαστε σε αυτόν τον κόσμο και βαφτιζόμαστε στο όνομα της Αγίας Τριάδας, που είναι το απόλυτό μας ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ. Όλα αυτά είναι έτσι και αποκλειστικά, επειδή ο Χριστός είναι η πηγή, ο Χριστός είναι η πηγή της ζωής, είναι η ρίζα της ζωής και της αιωνιότητας. Γι’ Αυτόν και με Αυτόν είμαστε αυτό που είμαστε ως άτομα, αλλά και ως κοινότητα», είπε ο Πατριάρχης Πορφύριος.

Στη συνέχεια, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πρίζρενης κ. Θεοδόσιος είπε ότι σήμερα συναντηθήκαμε αγαπημένοι στο ιερό μας Κόσοβο και τα Μετόχια, για να τιμήσουμε την ημέρα και να επιβεβαιώσουμε τη Διαθήκη του Κοσσυφοπεδίου, η οποία βασίζεται στην Καινή Διαθήκη του Χριστού και στην κληρονομιά του Αγίου Σάββα. Ο Πανιερώτατος, αφού ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για την αγάπη και τον ζήλο του στη διδασκαλία των πιστών, απευθύνθηκε στους πιστούς, λέγοντας ότι «πρώτα απ’ όλα πρέπει να έχουμε αγάπη για τον Θεό, προς τον πλησίον, αλλά και να γνωρίζουμε τι είναι το Σύμφωνο του Κοσσυφοπεδίου, το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και τι αντιπροσωπεύει για όλους μας».

Ακολούθως, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος απένειμε παράσημο της «Μητέρας των Εννέα Γιούγκοβιτς» σε όλες τις μητέρες από το Κόσοβο και τα Μετόχια, που έχουν τέσσερα ή περισσότερα παιδιά.

Ο Πατριάρχης Πορφύριος τέλεσε μνημόσυνο στο Γκαζιμεστάν (ΦΩΤΟ)

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Σερβίας μετέβη στο Gazimestan, όπου τέλεσε μνημόσυνο για τους ήρωες του Κοσσυφοπεδίου από τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου μέχρι σήμερα, με τους βοηθούς Επισκόπους του. Μετά το μνημόσυνο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαμπρο-Βοσνίας απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους πιστούς. 

Ο Μακαριώτατος έφτασε χθες, παραμονή της ημέρας μνήμης του Βίντοφνταν (27 Ιουνίου 2022) στην Ιερά Μονή της Γκρατσάνιτσα. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι του Πατριαρχείου Σερβίας, στη Μονή τον προϋπάντησε ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιο, μοναχοί, κληρικοί και πολυάριθμοι πιστοί.

Τον Μακαριώτατο συνόδευε ο Επίσκοπος Μάρτσης κ. Σάββας.

Πηγή: TV Hram

Φωτογραφία: Željko Drašković

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων