08/10/2021 08/10/2021 Επίσημη απάντηση στις πρόσφατες απαξιωτικές, δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, αναφορικά με τις ιερές πρακτικές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (αλλά και εν γένει της ορθόδοξης εκκλησίας) έδωσε η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, κρίνοντας ότι έπρεπε να μιλήσει. Εκ της Μητροπόλεως, αναφέρεται ότι ο πολίτης ως άτομο μπορεί να σκέφτεται και να...
08 Οκτωβρίου, 2021 - 9:21
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2021 - 10:31

Ο Τζουκάνοβιτς διχάζει απαξιώνοντας την Εκκλησία!

Διαδώστε:
Ο Τζουκάνοβιτς διχάζει απαξιώνοντας την Εκκλησία!

Επίσημη απάντηση στις πρόσφατες απαξιωτικές, δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, αναφορικά με τις ιερές πρακτικές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (αλλά και εν γένει της ορθόδοξης εκκλησίας) έδωσε η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, κρίνοντας ότι έπρεπε να μιλήσει.

Εκ της Μητροπόλεως, αναφέρεται ότι ο πολίτης ως άτομο μπορεί να σκέφτεται και να πιστεύει ότι θέλει, αλλά ως πρόεδρος της χώρας θα παίρνει απάντηση όταν απαξιώνει τα ιερά κι τα όσια με περιφρονητικό γι’ αυτά λόγο. 

«Το τι σκέφτεται ο πολίτης Μίλο Τζουκάνοβιτς για τις θρησκευτικές τελετές της εκκλησίας πρέπει να είναι προσωπική του υπόθεση και να μην αφορά ούτε το λαό ούτε και την ίδια την Εκκλησία. Ωστόσο, εφόσον αυτός ο πολίτης είναι πρόεδρος του κράτους μας, είμαστε υποχρεωμένοι να μιλάμε όταν προσβάλλει και ταπεινώνει δημόσια τις ιερές ενέργειες που πραγματοποιούνται στις πνευματικές μας συγκεντρώσεις.

Οι πολιτικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις του με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου δεν εμπίπτουν στο ελάχιστο στο ενδιαφέρον της Εκκλησίας, αλλά η κατάχρηση εκκλησιαστικών θεμάτων από πλευράς του για σκοπούς πολιτικής προβολής και οι επιθέσεις σε άλλους παράγοντες της κοινωνικής ζωής προσβάλλει βαθιά τα συναισθήματα πολλών κατοίκων του Μαυροβουνίου. Οι προσβολές του δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στη σταθερότητα και την πρόοδο της πολιτείας της οποίας πρόεδρος είναι ο Τζουκάνοβιτς», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση και συνεχίζει:

Ο Τζουκάνοβιτς απέτυχε στο τεστ γνώσης του Συντάγματος του Μαυροβουνίου πέρυσι, όταν σκόπευε να ρυθμίσει την εσωτερική οργάνωση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των επισκοπών της στο Μαυροβούνιο. Πώς μπορεί να μην βλέπει ότι κάθε φορά που προσεγγίζει εκκλησιαστικά θέματα και διλήμματα, αυτός προσωπικά αλλά και η πολιτική που εκπροσωπεί καταρρέουν και χάνουν την εμπιστοσύνη του λαού; Το αξίωμα του προέδρου «όλων των πολιτών», που υπάρχει για να εγγυηθεί προσωπικά την ειρήνη και τη σταθερότητα του κράτους, αυτός ο άνθρωπος προφανώς το καταχράται για να παρενοχλήσει και να διχάσει τους πολίτες.

Δεν είναι ούτε ωραίο ούτε ευγενικό να γελοιοποιεί και να δυσφημεί τους πολιτικούς ανταγωνιστές του, επισημαίνοντας τη συμμετοχή τους σε θρησκευτικές τελετές. Αναρωτιόμαστε, από πότε υιοθέτησε το περιφρονητικό λεξιλόγιο για τις εκκλησιαστικές δραστηριότητες, απαξιώνοντας με φράσεις όπως: «γλείφοντας ένα κουτάλι» και «τραβώντας προς το πάτωμα»; Ένα τέτοιο λεξιλόγιο δεν ταιριάζει σε σοβαρούς ανθρώπους. Αν δεν έχει προσωπικό σεβασμό για πράγματα που δεν γνωρίζει, δεν υπάρχει έστω και ένα ίχνος ευλάβειας για την ιστορία του Μαυροβουνίου, στην οποία τα τελετουργικά για τα οποία μιλάει τόσο αγενώς ενέπνευσαν για γενιές τους προγόνους μας; Τέτοιες απρεπείς εκφράσεις προσβάλλουν όχι μόνο εμάς τους χριστιανούς, αλλά και μέλη άλλων δογμάτων στο Μαυροβούνιο, για τους οποίους η προσκύνηση με κάμψη ανθρώπων ενώπιον του Θεού, μερικές φορές στο πάτωμα, και αν χρειαστεί στη μαύρη γη, είναι η πιο ιερή πράξη».

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων