16/03/2023 16/03/2023 Ο διευθυντής των Αρχείων της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Βελιγράδι, Δρ. Radovan Pilipović, επισκέφθηκε από τις 10 έως τις 12 Μαρτίου την Ιερά Επισκοπή Βουδίμλιε και Νίκσιτς και τη Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, όπου ενημερώθηκε για την αρχειακή σερβική εκκλησιαστική κληρονομιά. Της Σβετλάνα Λεβιτσκι Αρχικά ο Δρ. Pilipović επισκέφθηκε, στις 10 Μαρτίου την Επισκοπή...
16 Μαρτίου, 2023 - 10:55
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2023 - 10:57

Οι αρχειακοί θησαυροί της Επισκοπής Βουδίμλιε και Νίκσιτς και της Μητρόπολης Μαυροβουνίου

Διαδώστε:
Οι αρχειακοί θησαυροί της Επισκοπής Βουδίμλιε και Νίκσιτς και της Μητρόπολης Μαυροβουνίου

Ο διευθυντής των Αρχείων της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Βελιγράδι, Δρ. Radovan Pilipović, επισκέφθηκε από τις 10 έως τις 12 Μαρτίου την Ιερά Επισκοπή Βουδίμλιε και Νίκσιτς και τη Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, όπου ενημερώθηκε για την αρχειακή σερβική εκκλησιαστική κληρονομιά.

  • Της Σβετλάνα Λεβιτσκι

Αρχικά ο Δρ. Pilipović επισκέφθηκε, στις 10 Μαρτίου την Επισκοπή Βουδίμλιε και Νίκσιτς όπου έκανε αυτοψία στη διαδικασία τακτοποίησης, προστασίας, ψηφιοποίησης και συντήρησης αρχειακού υλικού της παλιάς Επισκοπής Zahum-Raška 1879- 1931.

Ο διευθυντής των Αρχείων στο Βελιγράδι είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Μεθόδιο και τον κ. Veselin Matović, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διαλογή του αρχειακού υλικού. Στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στη συνέχεια αφού απέτισαν φόρο τιμής στον βίο του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ Μαυροβουνίου, οι αρχειονόμοι και οι ιστορικοί μετέβησαν στο Τσέτινιε, όπου έγιναν δεκτοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιο, και στη συνέχεια ο Δρ. Radovan Pilipović πραγματοποίησε διάλεξη στο πλαίσιο του σεμιναρίου «Άγιος Πέτρος Α΄ Πέτροβιτς-Νιέγκος» με θέμα «Η σημασία των εγγράφων και των εκκλησιαστικών αρχείων».

Στην Ιερά Μονή Στάνζεβιτς στις 11 Μαρτίου, ο μοναχός Δρ. Pavle Kondić, ξενάγησε τον Δρ. Radovan Pilipović στο ανακαινισμένο μοναστήρι, καθώς και τον μελλοντικό χώρο στέγασης της κληρονομιάς του μακαριστού Μητροπολίτη Αμφιλόχιου, καθώς και την προσωπική του βιβλιοθήκη.

Το υπόλοιπο της ημέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Σερβικό Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Δήμο του Κότορ, όπου φυλάσσεται πλούσια συλλογή βιβλίων και αρχείων, η Βιβλιοθήκη του Επισκόπου Petranović Γεράσιμου (1820-1906) και το παλιό αρχείο της Επισκοπής Bokokotor. -Dubrovica και Spičan.

Μέχρι το τέλος της ημέρας, οι αρχειονόμοι επισκέφτηκαν το γυναικείο μοναστήρι Podlastva.

Την επομένη, 12 Μαρτίου, μετά τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Prevlaka, με την ευλογία του Αρχιμανδρίτη π. Benedikt, ο Δρ Radovan Pilipović έδωσε διάλεξη στους συγκεντρωμένους με θέμα «Η πνευματικο-εκπαιδευτική και ιστορική κληρονομιά του Επισκόπου Jevtić Αθανάσιου 1938-2021».

Φωτογραφίες: Матија Шљиванчанин

Με πληροφορίες από mitropolija

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων