12/02/2021 12/02/2021 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Σέρβοι τίμησαν την ποιήτρια Ντεσάνκα Μαξίμοβιτς στην Μπρανκοβίνα. Στο μέρος που ετάφη τελέστηκε Τρισάγιο στις 11 Φεβρουαρίου με τη συμπλήρωση 28 χρόνων από τον θάνατό της (11 Φεβρουαρίου 1993).  Η Σερβα ποιήτρια, καθηγήτρια λογοτεχνίας, και μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών έχει ταφεί στην Εκκλησία του Αγίου...
12 Φεβρουαρίου, 2021 - 18:45
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2021 - 18:12

“Οι στίχοι της ήταν ένας ισχυρός άνεμος”

Διαδώστε:
“Οι στίχοι της ήταν ένας ισχυρός άνεμος”

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Σέρβοι τίμησαν την ποιήτρια Ντεσάνκα Μαξίμοβιτς στην Μπρανκοβίνα. Στο μέρος που ετάφη τελέστηκε Τρισάγιο στις 11 Φεβρουαρίου με τη συμπλήρωση 28 χρόνων από τον θάνατό της (11 Φεβρουαρίου 1993). 

Η Σερβα ποιήτρια, καθηγήτρια λογοτεχνίας, και μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών έχει ταφεί στην Εκκλησία του Αγίου Αρχαγγέλου Γαβριήλ στην Μπρανκόβινα.

Το Τρισάγιο τέλεσε ο Τοποτηρητής της Επισκοπής Βαλιέβου κ. Φίλιππος και ιερείς της Επισκοπής. Για την ποιήτρια αναφέρε ο Αρχιδιάκονος π. Σάσα Μαξίμοβιτς ότι: “Ο καθένας μας έχει τη δική του εμπειρία από τους στίχους της, είναι πολύτιμοι για αυτόν τον κόσμο” και συμπλήρωσε “Έγραψε τους στίχους για εμάς, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε την ψυχή μας σε αυτούς, να τους βιώσουμε και να είμαστε πιο κοντά στον Θεό. Οι στίχοι της ήταν ένας ισχυρός άνεμος, ο οποίος όταν φυσάει απομακρύνει όλη την αιθαλομίχλη και τη βρωμιά από αυτόν τον κόσμο και παραμένει μόνο αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε καθαρή δημιουργία”.

Τέλος ο π. Σάσα ευχαρίστησε τη βιβλιοθήκη και τον Ναό της Μπρανκόβινα για τη διατήρηση της μνήμης της Ντεσάνκα Μαξίμοβιτς.

Ντεσάνκα Μαξίμοβιτς

Η Ντεσάνκα Μαξίμοβιτς (σερβικά Κυριλλικά: Десанка Максимовић, προφέρεται [dě̞saːŋka mâksimo̞ʋit͡ɕ]) (16 Μαΐου 1898 – 11 Φεβρουαρίου 1993) ήταν Σέρβα ποιήτρια, καθηγήτρια λογοτεχνίας, και μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Η Μαξίμοβιτς Γεννήθηκε το 1898 στην Ραμπρόβιτσα, κοντά στο Βάλιεβο, και ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειάς της. Οι γονείς της ήταν ο Μιχαΐλο, ένας δάσκαλος, και η μητέρα της, η Ντραγκίνια. Αμέσως μετά τη γέννησή της, ο πατέρας της μεταφέρθηκε, και η οικογένεια της μετακόμισε στην Μπρανκοβίνα, όπου πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο στο Βάλιεβο, και από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, στην φιλοσοφική σχολή.

Η Μαξίμοβιτς ήταν καθηγήτρια σερβικής γλώσσας από το 1923 έως το 1953, σε διάφορα σχολεία. Πρώτα, ήταν καθηγήτρια σε γυμνάσιο του Ομπρένοβατς. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Θηλέων στο Βελιγράδι. Τελικά, μεταφέρθηκε στο σχολείο Δασκάλων στο Ντουμπρόβνικ, όπου δίδαξε ένα χρόνο. Μετά από αυτό, εργάστηκε στο Πρώτο Γυμνάσιο Θηλέων στο Βελιγράδι. Μια από τις καλύτερες μαθήτριές της ήταν η Μίρα Αλέκτσοβιτς. Τον Αύγουστο του 1933, παντρεύτηκε τον Σεργκέι Σλάστικοφ, αλλά δεν απέκτησαν παιδιά.

Όταν πληροφορήθηκε από γερμανούς στρατιώτες για τον πυροβολισμό δημοτικού σχολείου στο Κραγκούγιεβατς, έγραψε το Κρβάβα Μπάικα (Ο Θρύλος του Αίματος, ή Ένα Αιματηρό Παραμύθι), ένα ποίημα σχετικά με την τρομοκρατία που ασκήθηκε από τις γερμανικές δυνάμεις κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ποίημα δημοσιεύτηκε μετά την λήξη του πολέμου.

Ταξίδεψε σε όλη την Γιουγκοσλαβία, και γνώρισε συγγραφείς και ποιητές όπως τον Μίλος Τσρνιάνσκι, τον Ίβο Άντριτς, την Ισιντόρα Σέκουλιτς, τον Γκουστάβ Κρκλετς, τον Μπράνκο Τσόπιτς και τον Ότον Ζουπάντσιτς. Μερικά από τα ποιήματα της είναι: Αναμονή (Предосећање), Τρόμος (Стрепња), Ποίημα της Άνοιξης (Пролећна песма), Προειδοποίηση (Опомена), Στην καταιγίδα (На бури), Εγώ ψάχνω αμνηστία (Тражим помиловање), και Ψαλιδισμένα λιβάδια (“Покошена ливада).

Η Μαξίμοβιτς έχει κερδίσει μια σειρά λογοτεχνικών βραβείων, όπως το βραβείο Βουκ, το βραβείο Νιεγκός, και το Βραβείο AVNOJ. Ονομάστηκε επίτιμος πολίτης του Βάλιεβο. Το 1985, το δημοτικό σχολείο στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στην Μπρανκοβίνα, όπου ξεκίνησε την εκπαίδευσή της, ανακατασκευάστηκε. Επίσης, ο πατέρας της εργάστηκε ως δάσκαλος σε αυτό το σχολείο. Οι ντόπιοι το ονόμασαν ”Σχολείο της Ντεσάνκα”, που είναι το σημερινό του όνομα.

Ενώ ήταν ακόμα ζωντανός, ένα άγαλμα της χτίστηκε στο Βάλιεβο, ωστόσο δεν έφερε αντίρρηση. Λόγω της αιώνιας αξίας της ποίησης της, η Ντεσάνκα Μαξίμοβιτς εκλέχθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1959 ως συνδεδεμένο μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, και στις 16 Δεκεμβρίου 1965 έγινε τακτικό μέλος.

Η Μαξίμοβιτς πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου 1993 στο Βελιγράδι, σε ηλικία 94 ετών. Τάφηκε στην Μπρανκοβίνα.

Με πληροφορίες από το wikipedia.org

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων