30/07/2020 30/07/2020 “Ορθοδοξία και Έθνος” ήταν το θέμα της στρογγυλής τράπεζας που έλαβε χώρα στην Ποντγκόριτσα όπου συμμετείχε ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος και ο Σχολάρχης της Ιερατικής Σχολής του Αγίου Πέτρου στο Τσετίνιγιε Πρωτοπρεσβύτερος Γκόγικο Πέροβιτς.  Ο Επίσκοπος δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν είναι γραφείο που ιδρύει η καταχωρεί τα έθνη ενώ ο π....
30 Ιουλίου, 2020 - 8:56
Τελευταία ενημέρωση: 30/07/2020 - 8:51

“Ορθοδοξία και Έθνος” συζητήθηκαν στην Ποντγκόριτσα

Διαδώστε:
“Ορθοδοξία και Έθνος” συζητήθηκαν στην Ποντγκόριτσα

“Ορθοδοξία και Έθνος” ήταν το θέμα της στρογγυλής τράπεζας που έλαβε χώρα στην Ποντγκόριτσα όπου συμμετείχε ο Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιος και ο Σχολάρχης της Ιερατικής Σχολής του Αγίου Πέτρου στο Τσετίνιγιε Πρωτοπρεσβύτερος Γκόγικο Πέροβιτς. 

Ο Επίσκοπος δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν είναι γραφείο που ιδρύει η καταχωρεί τα έθνη ενώ ο π. Γκόγικο τόνισε ότι η Εκκλησία βασίζεται σε πολύ βαθύτερα θεμέλια από οποιαδήποτε επίγεια μεταβατική ταυτότητα ενώ έστειλο το μήνυμα ότι η Εκκλησία τελικά θα ενώσει τους ανθρώπους στο Μαυροβούνιο.

Στην στρογγυλή τράπεζα που διοργανώθηκε από την οργάνωση “Δεν θα παραδώσουμε το Μαυροβούνιο” η οποία ιδρύθηκε με πρωτοβουλία 77 πανεπιστημιακών καθηγητών συμμετείχαν αρκετοί διακεκριμένοι ομιλητές όπου ανέλυσαν την πολυπλοκότητα της ταυτότητας στο Μαυροβούνιο και πως αυτή οδήγησε στη σύγκρουση μεταξύ του κράτους και της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

“Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση επιδεινώθηκε, οπότε οι υπάρχουσες πολιτικές διαιρέσεις, υπό την επήρεια της κομμουνιστικής ιδεολογίας, αλλά και σε μεγάλο βαθμό ξένων παραγόντων, άρχισαν να μεταλλάσσονται σε τεχνητές αλλά επικίνδυνες εθνικές διασπάσεις”, δήλωσε ο δρ. Κρσάμνοβιτς.

Ο π. Γκόγικο Πέροβιτς είπε ότι βλέπει τις ρίζες του προβλήματος στη σχέση μεταξύ κάθε πολιτείας και της Εκκλησίας στο παλαιότερο βιβλικό κείμενο, όταν ο λαός του Ισραήλ, του οποίου η βασική ταυτότητα ήταν ότι υπάκουε στον Θεό και τον Λόγο του Θεού, έφτασε στη Γη της Επαγγελίας μετά από αιώνες περιπλάνησης και δουλείας και ανέφερε χαρακτηριστικά “Οι άνθρωποι άρχισαν να υπηρετούν τον βασιλιά και όχι τον Θεό. Βλέπουμε αυτό το δράμα να μεταδίδεται χίλια χρόνια αργότερα στην αίθουσα του Πιλάτου, όταν ο Πιλάτος ρωτά τον Κύριο – Είσαι βασιλιάς και ο Ιησούς του απαντά – Το βασίλειό μου δεν είναι αυτού του κόσμου “.

Μετά από αυτό, ο Σχολάρχης αναφέρθηκε στην ερμηνεία της έννοιας του έθνους και στη διαφορετική κατανόηση αυτής της έννοιας που έχουμε σήμερα στη Δύση και την Ανατολή. Μιλώντας συγκεκριμένα για τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στο φαινόμενο του έθνους, ο π. Περόβιτς είπε ότι η Εκκλησία του Χριστού, που δεν γνωρίζει ούτε Έλληνες ούτε Εβραίους, ούτε σκλάβους ούτε ελεύθερους, δεν πρέπει να αντλήσει τη δύναμη και τη ζωτικότητά της από οποιαδήποτε γήινη ταυτότητα.

Ωστόσο, όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δηλωθεί τώρα ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μόνη κανονικά αναγνωρισμένη Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, όπως ακριβώς το Μαυροβούνιο είναι ένα κράτος αναγνωρισμένο στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).

Ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος επεσήμανε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να τονιστεί είναι ότι στο όνομα του Χριστού, όλοι είναι ένας, ανεξάρτητα από το έθνος από το οποίο προέρχονται.

«Όταν ο απόστολος Παύλος λέει ότι δεν υπάρχουν Έλληνες ή Εβραίοι στην Εκκλησία, αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείονται οι διαφορές μεταξύ των εθνών. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι διαφορές στο φύλο, την προσωπικότητα, τη νοοτροπία και ορισμένες εθνικές διαφορές δεν προϋποθέτουν άμεση σύγκρουση” ανέφερε ο Επίσκοπος.

Επομένως, στο ρητορικό ερώτημα εάν ο Χριστός καταργεί τα έθνη και τις εθνικές διαφορές – ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος είπε ότι η απάντηση είναι – «όχι». “Μπορούμε μόνο να μιλήσουμε για την Εκκλησία που μεταμορφώνει τις διαφορές, ενθουσιάζει και τους δίνει νέο περιεχόμενο και δυνατότητες. Ωστόσο, λόγω της ανθρώπινης φύσης και των αδυναμιών μας, αυτές οι διαφορές μερικές φορές γίνονται λόγοι για παρεξηγήσεις ” εξήγησε.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:

Δείτε φωτογραφίες:

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων