23/05/2019 23/05/2019 Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Μαυροβούνιο σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία, εκφράζει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Σερβίας. Τονίζει δε, ότι το πρόσφατο σχέδιο νόμου που έχει εγκριθεί απο τις κυβερνητικές αρχές του Μαυροβουνίου μπορεί να οδηγήσει σε απομάκρυνση των εκκλησιών από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το υπουργικό συμβούλιο...
23 Μαΐου, 2019 - 8:28

Πατρ. Σερβίας: “Χάνονται οι εκκλησίες στο Μαυροβούνιο”

Διαδώστε:
Πατρ. Σερβίας: “Χάνονται οι εκκλησίες στο Μαυροβούνιο”

Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Μαυροβούνιο σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία, εκφράζει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Σερβίας.
Τονίζει δε, ότι το πρόσφατο σχέδιο νόμου που έχει εγκριθεί απο τις κυβερνητικές αρχές του Μαυροβουνίου μπορεί να οδηγήσει σε απομάκρυνση των εκκλησιών από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το υπουργικό συμβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε σχέδιο νόμου για την ελευθερία της θρησκείας και το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα τεθεί στην ολομέλεια του κοινοβουλίου τον προσεχή Ιούλιο.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της ιεράς Συνόδου, η Σερβική Εκκλησία αντιμετωπίζει εχθρότητα και διακρίσεις σε όλα τα κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας – στην Κροατία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τα Σκόπια, αλλά κυρίως στο Μαυροβούνιο.

Οι Ιερείς της Σερβικής Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο ανησυχούν ιδιαίτερα για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που επιτρέπουν στο κράτος να διεκδικήσει όσα εκλκησιαστικά κτίρια ανήκαν στο κράτος πριν από το 1918.

“Όλα τα εκκλησιαστικά κτίρια που ανήκαν στο κράτος του Μαυροβουνίου πριν από την απώλεια της ανεξαρτησίας του το 1918 θα αναγνωριστούν ως κρατική ιδιοκτησία “, αναφέρει η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου.
Σε αυτά περιλαμβάνονται θρησκευτικοί και πολιτιστισκοί θησαυροί, ναοί και μοναστήρια που σήμερα είναι στην δικαιοδοσία της Σερβικής Εκκλησίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων