14/10/2022 14/10/2022 Στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος καθώς ύστερα από ενάμιση και πλέον χρόνο αναμονής έφτασε η ώρα για την ενθρόνιση του και στην ιστορική και γεμάτη συμβολισμούς έδρα στο Πετς, εκεί όπου παραδοσιακά ενθρονίζονταν οι Πατριάρχες Σερβίας. Του Νικολάου Ζαΐμη Ως γνωστόν, το Κοσσυφοπέδιο, αποτελεί τους “ιερούς τόπους” των Σέρβων. Η πανδημία του...
14 Οκτωβρίου, 2022 - 8:24
Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2022 - 13:26

Πατριαρχείο Σερβίας: Η Ενθρόνιση Πορφυρίου στο Πετς, η ατζέντα Κοσσυφοπεδίου και οι ειρηνικές επισκέψεις

Διαδώστε:
Πατριαρχείο Σερβίας: Η Ενθρόνιση Πορφυρίου στο Πετς, η ατζέντα Κοσσυφοπεδίου και οι ειρηνικές επισκέψεις

Στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος καθώς ύστερα από ενάμιση και πλέον χρόνο αναμονής έφτασε η ώρα για την ενθρόνιση του και στην ιστορική και γεμάτη συμβολισμούς έδρα στο Πετς, εκεί όπου παραδοσιακά ενθρονίζονταν οι Πατριάρχες Σερβίας.

Του Νικολάου Ζαΐμη

Ως γνωστόν, το Κοσσυφοπέδιο, αποτελεί τους “ιερούς τόπους” των Σέρβων. Η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και τα εμπόδια που έθετε το καθεστώς λόγω και της τεταμένης κατάστασης μεταξύ Σέρβων και αλβανόφωνων δεν επέτρεψαν μέχρι και σήμερα την ενθρόνιση του Πατριάρχη κ.κ. Πορφυρίου. Ωστόσο, τα εμπόδια κάμφθηκαν.

Ο Πατριάρχης βρίσκεται ήδη στο Πέτς από την Τετάρτη με τη συνοδεία Ιεραρχών του Πατριαρχείου ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ άλλων συνοδεύεται και από τον Μητροπολίτη Βουδαπέστης-Ουγγαρίας του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Ιλαρίωνα. 

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τα σερβικά μέσα μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα κατά τη διαμονή του κ.κ. Πορφυρίου και της συνοδείας του. Το βράδυ της Πέμπτης τελέστηκε ιερά αγρυπνία στο Καθολικό της Μονής Πεκίου (Πετς) από τον Επίσκοπο Μάρτσα κ. Ιουστίνο στην οποία χοροστάτησε ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος.

Ενθρόνιση στην αρχαία έδρα των Σέρβων Πατριαρχών

Σήμερα ο Μακαριώτατος θα τελέσει την Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντων Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας αλλά και Επισκόπων άλλων εκκλησιών. Κατά την παράδοση μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα λάβει χώρα η ενθρόνιση του στην αρχαία έδρα των Προκαθημένων της Σερβικής Εκκλησίας.

Ο Πατριάρχης Σερβίας εξελέγη στις 18 Φεβρουαρίου 2021 διδεχόμενος τον μακαριστό Πατριάρχη κυρό Ειρηναίο ο οποίος εκοιμήθη τον Νοέμβριο του 2020 συνεπεία επιπλοκών στην υγεία του από τον κορωνοϊου. Η ενθρόνιση του Πατριάρχη Πορφυρίου τελέστηκε την επόμενη ημέρα, 19 Φεβρουαρίου 2021.

Ακολούθησε λίγους μήνες μετά η ενθρόνιση και στο Κάρλοβατς που αποτελεί μία από τις τρεις έδρες του Πατριαρχείου.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα διάφορα προβλήματα που ανέκυπταν δεν είχαν επιτρέψει την πραγματοποίηση της τελετής ενθρόνισης στο Πετς εκεί όπου για οκτώ αιώνες, το ιερό αυτό σέβασμα της Ορθοδοξίας για τους Σέρβους, φιλοξενούσε όλους τους διαδόχους του Αγίου Σάββα στον θρόνο της Σερβικής ΕκκλησίαςΑξίζει να σημειώσουμε ότι δια Συνοδικού Τόμου, που εκδόθηκε το 1831, παραχωρήθηκε στη Σερβική Εκκλησία εσωτερική αυτονομία, υπό την εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 1879, δια Συνοδικού Τόμου, επί Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ Γ’, η Εκκλησία της Σερβίας ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη και αυτοκέφαλη ενώ, το 1920 ανυψώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε Πατριαρχείο με έδρα το Βελιγράδι.

Η πρώτη ενθρόνιση, μετά ανύψωση της Εκκλησίας της Σερβίας σε Πατριαρχείο, ήταν αυτή του Πατριάρχη Δημητρίου (Παύλοβιτς) στις 24 Αυγούστου του 1924.

Η ατζέντα για το Κοσσυφοπέδιο

Ένα από τα κύρια θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα του Προκαθημένου της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας στις συζητήσεις του με πολιτικούς και θεσμικούς φορείς τόσο της Σερβίας όσο και άλλων χωρών, είναι το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Πατριάρχης έχει κατά καιρούς καλέσει τους εκεί αδελφούς του να παραμείνουν ενωμένοι και κάτω από την σκέπη της Εκκλησίας προκειμένου να διατηρήσουν τις παραδόσεις τους “σε αυτούς τους ευλογημένους τόπους των Αγίων τους”, όπως έχει επισημάνει χαρακτηριστικά με γνώμονα πάντα την ειρηνική συνύπαρξη.

Είστε στήριγμα, όχι μόνο για εμάς προσωπικά, αλλά και για ολόκληρη την τοπική μας Εκκλησία και πέρα ​​από αυτό, είστε στήριγμα σε όλο τον κόσμο στην προσπάθεια και τον αγώνα για αληθινή και πραγματική ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων. Αυτή η ειρήνη, βέβαια, δεν είναι παροδική, αλλά ουσιαστική. Είναι η ειρήνη του Χριστού που έχει τις ρίζες και την αφετηρία της στην αιωνιότητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την επίσκεψή του την Τετάρτη στην Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης.

Ο Ελληνομαθής Πατριάρχης και το ερωτηματικό για τις ειρηνικές επισκέψεις

Ο Πατριάρχης Πορφύριος (κατά κόσμον Πραβοσλάβ Πέριτς) γεννήθηκε στο Μπέτσεη (Βecej) της Βοϊβόντινας της Γιουγκοσλάβίας στις 22 Ιουλίου 1961. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Βελιγραδίου το 1986. Στις 21 Απριλίου 1985 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Βίσοκι Ντέτσανι (στην Επισκοπή Ράσκας και Πριζρένης).

Διάκονος χειροτονήθηκε στις 23 Ιουνίου 1986 από τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης Παύλο και Πρεσβύτερος στις 21 Νοεμβρίου 1990. Από το 1986 μέχρι το 1990 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα.

Υπηρέτησε ως Ηγούμενος στην Ιερά Μονή Κόβιλ (στην Επισκοπή Μπάτσκας). Στις 13 Ιουνίου 1999 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Εγαρίου, Βοηθός Επίσκοπος της Επισκοπής Μπάτσκας.

Το 2004 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών. Στις 24 Μαΐου 2014 εξελέγη Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2021 εξελέγη Πατριάρχης Σερβίας. Ήδη στον ενάμιση χρόνο που έχει στον Θρόνο του Πατριαρχείου Σερβίας κλήθηκε να αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα με κυρίαρχα τη λύση στο περιουσιακό καθεστώς της Μητρόπολης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, αλλά και το ζήτημα με την επαναφορά στην πανορθόδοξη κοινότητα της Εκκλησίας των Σκοπίων μετά και την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την αποδοχή της Εκκλησίας αυτής με το όνομα “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος”.

Μάλιστα, ο Πατριάρχης Σερβίας έχει συλλειτουργήσει μέχρι τώρα τέσσερεις συνολικά φορές με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος κ. Στέφανο, ωστόσο η αναγνώριση της Εκκλησίας αυτής από το Πατριαρχείο Σερβίας με την ονομασία “Ορθόδοξη Μακεδονική Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Οχρίδος” δημιουργεί προβληματισμό για την μετέπειτα στάση, αφού το πρώτο βήμα της αποδοχής έγινε με πανηγυρικό τρόπο.

Τέλος, η σχέση του Πατριαρχείου Σερβίας με την Ρωσική Εκκλησία φαίνεται να έχει ενισχυθεί περισσότερο μετά την άνοδο του Πατριάρχη κ.κ. Πορφυρίου στον θρόνο. Γεγονός που φαίνεται σε όλες τις εκφάνσεις της λειτουργικής ζωής του Πατριαρχείου.

Ωστόσο, αυτό που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει από τον Πατριάρχη Σερβίας είναι οι ειρηνικές επισκέψεις στα άλλα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, ως είθισται. Έχει ταξιδέψει σε έδρες Επισκοπών του Πατριαρχείου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο  εξωτερικό, αλλά δεν έχε επισκεφθεί κανέναν Προκαθήμενο. Μετά και τη σημερινή ενθρόνιση αναμένεται να δούμε αν θα ανοίξει και ο δρόμος αυτός.

Από την ενθρόνιση στο Βελιγράδι στις 19 Φεβρουαρίου 2021

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων