06/12/2023 06/12/2023 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος πραγματοποίησε χθες μια διάλεξη με θέμα «Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον», στη Μεγάλη Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Βελιγραδίου όπου μεταξύ άλλων έθιξε το ζήτημα του ατομικισμού και του εγωισμού που κυριαρχεί στην σύγχρονη εποχή. «Αυτό το πνεύμα ατομικισμού και εγωισμού που κυριαρχεί στον πλανήτη σήμερα, οδηγεί τον άνθρωπο στο...
06 Δεκεμβρίου, 2023 - 10:41
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2023 - 10:33

Πατριάρχης Πορφύριος: Η αγάπη είναι το μόνο φάρμακο κατά του εγωισμού

Διαδώστε:
Πατριάρχης Πορφύριος: Η αγάπη είναι το μόνο φάρμακο κατά του εγωισμού

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος πραγματοποίησε χθες μια διάλεξη με θέμα «Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον», στη Μεγάλη Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Βελιγραδίου όπου μεταξύ άλλων έθιξε το ζήτημα του ατομικισμού και του εγωισμού που κυριαρχεί στην σύγχρονη εποχή.

«Αυτό το πνεύμα ατομικισμού και εγωισμού που κυριαρχεί στον πλανήτη σήμερα, οδηγεί τον άνθρωπο στο να μη βλέπει κανέναν δίπλα του και γύρω του. Ο ατομικισμός στις διαπροσωπικές σχέσεις και η επιθυμία να υποταχθούν τα πάντα σε εμάς, οδηγεί όχι μόνο στο να βλέπουμε τον διπλανό μας ανταγωνιστικά, αλλά και στο να θεωρούμε τον διπλανό μας εχθρό μας», τόνισε ο Μακαριώτατος.

«Οι συνέπειες του προσανατολισμού μας προς τον ατομικισμό είναι η αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, η εκμεταλλευτική στάση απέναντι στη δημιουργία του Θεού και αυτό που είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα – στην επιμονή στα δικαιώματα του ατόμου», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι ο σύγχρονος άνθρωπος ζει χωρίς ισορροπία στη ζωή του, χωρίς αγάπη και για αυτό δεν μπορεί να καρποφορήσει. Ως συνέπεια αυτής της εγωιστικής συμπεριφοράς, γίνονται πόλεμοι.

«Εντελώς μόνος, περιτριγυρισμένος από χοντρούς τοίχους που έχτισε γύρω του, γεμάτος θυμό, δυσαρέσκεια, ζήλια… ο άνθρωπος βιώνει μια πρόγευση της ίδιας της κόλασης. Δυστυχώς, μας προβληματίζει το γεγονός ότι μια τέτοια κατάσταση έχει επηρεάσει και την οικογένεια», είπε.

Στη συνέχεια, ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας, αναφέρθηκε στην ανατροφή των παιδιών και στη διατήρηση του θεσμού της οικογένειας σύμφωνα με τα όσα προτάσσει το Ευαγγέλιο, δηλαδή την θυσιασιτκή αγάπη προς τους άλλους, κάτι που απαιτεί ο άνθρωπος να πατάξει τον εγωισμό και τον ατομικισμό του. Με αυτόν τον τρόπο ο άνθρωπος θα βλέπει τον πλησίον του ως αιώνιο σύντροφό του, ως έναν αιώνιο αδελφό, του οποίου η αξιοπρέπεια πρέπει να προστατεύεται και να γίνεται σεβαστή.

Στο τέλος, ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος επεσημανε ότι η αγάπη είναι το μόνο φάρμακο κατά του εγωισμού και ο μόνος δρόμος προς το νόημα της ζωής, που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω του πλησίον.

«Η αγάπη είναι ο δρόμος προς τον παράδεισο», κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Πηγή: spc

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων