06/06/2023 06/06/2023 Στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Οχρίδα συλλειτούργησαν χθες, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 5 Ιουνίου, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Το συλλείτουργο τελέστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημέρα όπου η Σερβική Εκκλησία χορήγησε έναν Τόμο στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος με τον οποίο...
06 Ιουνίου, 2023 - 9:41
Τελευταία ενημέρωση: 06/06/2023 - 11:15

Πατριάρχης Πορφύριος και Αρχιεπίσκοπος Στέφανος συλλειτούργησαν στην Αγία Σοφία της Οχρίδας

Διαδώστε:
Πατριάρχης Πορφύριος και Αρχιεπίσκοπος Στέφανος συλλειτούργησαν στην Αγία Σοφία της Οχρίδας

Στον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Οχρίδα συλλειτούργησαν χθες, Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 5 Ιουνίου, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Το συλλείτουργο τελέστηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημέρα όπου η Σερβική Εκκλησία χορήγησε έναν Τόμο στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος με τον οποίο ρυθμίζονται διοικητικά ζητήματα που αφορούν την τοπική αυτή εκκλησία η οποία επέστρεψε στην πανορθόδοξη κοινότητα ύστερα από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει την ευχαριστιακή σχέση μαζί της και να την αναγνωρίσει με το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αποκλείοντας τη χρήση του όρου “Μακεδονία” και κάθε παράγωγό του.

Η “επέτειος”

Από την πλευρά της Σερβικής Εκκλησία γίνεται λόγος για “επέτειο χορήγησης της Αυτοκεφαλίας”, ωστόσο η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος δεν έχει λάβει προς ώρας Τόμο Αυτοκεφαλίας καθώς το μόνο αρμόδιο για να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Όπως είχε αναφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης η πορεία προς τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας, υπό προϋποθέσεις, της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος βρίσκεται σε καλό δρόμο, ωστόσο οι επαφές για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο συνεχίζονται.

Έλαβε το ανώτατο μετάλλιο

Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας και ο Προκαθήμενος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος μέσα στον ένα χρόνο της αποκατάστασης των σχέσεων των δύο Εκκλησιών έχουν συλλειτουργήσει αρκετές φορές, με την χθεσινή να επαναλαμβάνει το κλίμα ενότητας που επικρατεί. Μία ενότητα η οποία είχε διαρραγεί για περίπου 55 χρόνια.

Κατά το συλλείτουργο έλαβαν μέρος Επίσκοποι και κληρικοί των δύο Εκκλησιών ενώ από την πλευρά της η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος τίμησε τον Μακαριώτατο κ.κ. Πορφύριο με το μετάλλιο του “Αγίου Κλήμεντος της Αχρίδας” το οποίο αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας των Σκοπίων.

“Να μην περιμένουμε κάθε εκατό χρόνια να συλλειτουργούμε”

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος και την Ιερά Σύνοδο για την ύψιστη τιμή προς το πρόσωπό του ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ενότητα την οποία διδάσκει η εορτή της Πεντηκοστής η οποία αποτελεί το κατεξοχήν γνώρισμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Σέρβος Πατριάρχης ευχαρίστησε στο τέλος της ομιλίας του για ακόμη μία φορά για την φιλοξενία που του επεφύλαξαν και πρόσθεσε: “Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας έμαθα ότι Σέρβος Πατριάρχης λειτούργησε εδώ για τελευταία φορά πριν από εκατό χρόνια. Να να μην περιμένουμε κάθε εκατό χρόνια, αλλά να έρχεστε πάντα κοντά μας στο Βελιγράδι, σε όλους τους ιερούς τόπους της Εκκλησίας μας, στη Σερβία και όπου αλλού, έτσι ώστε να λειτουργούμε και να δοξάζουμε το όνομα του Θεού. Αν και ανήκουμε σε άλλα έθνη, ανήκουμε σε μια και μοναδική Εκκλησία του Χριστού και υπό αυτή την έννοια ανήκουμε σε ένα, που είναι το πιο σημαντικό, στον λαό του Θεού”.

Ο ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί έναν από τους ιστορικότερους ναούς των Βαλκανίων καθώς σώζονται τοιχογραφίες εξαιρετικής τεχνοτροπίας του 11ου, 12ου και 13ου αιώνα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων