30/08/2022 30/08/2022 Την τρίτη ημέρα της επίσκεψης του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου στο Χέρτσεγκ Νόβι του Μαυροβουνίου, με αφορμή την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, αλλά και την 640η επέτειο από την ίδρυση της πόλης από τον Στέφανο Νεμάνια (μετέπειτα Άγιο Συμεών, πατέρα του Αγίου Σάββα), ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τιμήθηκε με το Τάγμα...
30 Αυγούστου, 2022 - 11:20
Τελευταία ενημέρωση: 30/08/2022 - 12:14

Πατριάρχης Σερβίας: «Ας γίνουμε ένας για το καλό, για την αρετή, για την ειλικρίνεια, για τον Θεό»

Διαδώστε:
Πατριάρχης Σερβίας: «Ας γίνουμε ένας για το καλό, για την αρετή, για την ειλικρίνεια, για τον Θεό»

Την τρίτη ημέρα της επίσκεψης του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου στο Χέρτσεγκ Νόβι του Μαυροβουνίου, με αφορμή την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, αλλά και την 640η επέτειο από την ίδρυση της πόλης από τον Στέφανο Νεμάνια (μετέπειτα Άγιο Συμεών, πατέρα του Αγίου Σάββα), ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τιμήθηκε με το Τάγμα του Αγίου Στεφάνου του Χέρτσεγκ Νόβι από τον δήμαρχο της πόλης, Στέβαν Κάτιτς.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

 

Ο Μακαριώτατος απηύθυνε χαιρετισμό από τον αρχαίο πύργο Kanli στους παρευρισκομένους, ευχαριστώντας τον δήμαρχο για αυτή την μεγάλη τιμή, μιλώντας για τον Άγιο Σάββα και την ιστορία της πόλης, την οποία και χαρακτήρισε ως πόλη αγάπης και συνεννόησης.

«Σεβασμιώτατοι εν Χριστώ Αδελφοί, Μητροπολίτα Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, αδελφοί αρχιεπίσκοποι, ιερείς, σεβαστέ κ. Δήμαρχε, αδελφοί και αδελφές,

με τιμά ιδιαίτερα σήμερα η παράδοση αυτού του τάγματος. Πρώτα απ’ όλα, αποτελεί για μένα μια υπενθύμιση των αξέχαστων, υπέροχων ημερών, που πέρασα εδώ μαζί σας. Με τιμήσατε δίνοντάς μου το τάγμα του Αγίου Στεφάνου της πόλης, με αφορμή την σπουδαία επέτειο των 640 ετών από την ίδρυσή της.

Έχω ήδη πει πολλές φορές αυτές τις μέρες ότι αυτή η επέτειος είναι σημαντική για τον λαό μας, όπου κι αν ζει, αλλά είναι επίσης σημαντική για την Εκκλησία μας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Ο πιο σημαντικός είναι σίγουρα ότι το Χέρτσεγκ Νόβι και στην πραγματικότητα ολόκληρη η Boka Kotorska  είναι το μόνο μέρος όπου οι Σέρβοι, Ορθόδοξοι Χριστιανοί, επέζησαν ως μεσογειακός λαός χάρη στον ηρωισμό και τη σοφία τους. Λένε ότι η Μεσόγειος απλώνεται “εκεί όπου ανθίζει η κίτρινη λεμονιά”, όπου φυτρώνει η ελιά, ο φοίνικας, το σύκο. Αυτό συμβαίνει κι εδώ, κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής. Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι Ορθόδοξοι Σέρβοι συνδέουμε τους δύο πιο σημαντικούς ευρωπαϊκούς πολιτισμικούς και οικονομικούς δρόμους, δύο βασικές ευρωπαϊκές «ροές αίματος», δηλαδή τον Δούναβη και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Όλοι όσοι έρχονται στο Νόβι, πολύ γρήγορα παύουν να νιώθουν ξένοι. Νιώθουμε ότι επιστρέφουμε στους εαυτούς μας, γιατί η ομορφιά του τοπίου, οι πλατείες, τα αμέτρητα σκαλοπάτια, που ανεβοκατέβηκα σήμερα και χθες, οι δρόμοι, τα καντόνια και τα λιμάνια, τα παλάτια, οι κήποι, οι φοίνικες και κυρίως η συνάντηση και η συζήτηση με τους κατοίκους, μας αποκαλύπτει ό,τι πιο όμορφο και πολύτιμο υπάρχει στην ύπαρξή μας, αυτό που φυτεύτηκε εκεί από το χέρι του πιο ευγενούς, του πιο σημαντικού πατρός, δασκάλου και αμπελουργού, αυτό που φυτεύτηκε από το χέρι του Αγίου Σάββα.

Και τι εμφύσησε ο Άγιος Σάββας σε αυτή την ευλογημένη περιοχή και σε όλους μας; Όπως ο ειρηνόφιλος πατέρας του, Άγιος Συμεών, έτσι και ο Άγιος Σάββας καθιέρωσε τη χριστιανική, ορθόδοξη ταυτότητα και τον εθνικό μας πολιτισμό.

Και το Χέρσεγκ Νόβι, όπως ολόκληρη η Μπόκα, όπου συναντιούνται η γη με τη θάλασσα, είναι ένας χώρος όπου ο ουρανός είναι παρών, όπως μαρτυρούν τόσα ιερά γύρω μας, όπως μαρτυρά η Ιερά Μονή Σάβινα. Όπου υπάρχει ο ουρανός δεν υπάρχουν όρια. Δεν υπάρχουν όρια μεταξύ ουρανού και γης. Δεν υπάρχουν όρια μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ ανθρώπων,  οικογενειών, αλλά δεν υπάρχουν και σύνορα μεταξύ εθνών και θρησκειών. Όπου ο ουρανός είναι παρών, και το Χέρτσεγκ Νόβι είναι μια περιοχή όπου ο ουρανός είναι παρών, υπάρχει ένα αιώνιο τώρα, στο οποίο ο Θεός βρίσκεται στο κέντρο, και υπάρχει στην πραγματικότητα μόνο η αγάπη ως αφετηρία και ρίζα από που όλα τα άλλα αναπτύσσονται.

Και γι’ αυτό ο Άγιος Σάββας, ξεκινώντας από εδώ τα ταξίδια του, ενστάλαξε το πνεύμα της αγάπης, που δεν φοβάται να είναι διαφορετικό. Εξαιτίας της αγάπης, που είναι ο καλύτερος φύλακας αυτού που είμαστε, ενστάλαξε την πλήρη διαφάνεια, και όχι απλώς, όπως συνηθίζεται να λέγεται σήμερα, την ανεκτικότητα προς τον άλλον και τον διαφορετικό.

Επομένως, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, γιατί είναι απολύτως φυσιολογικό η Μπόκα, που έχει τόσα ορθόδοξα ιερά και τόσους ορθόδοξους Σέρβους, να είναι πάντα ανοιχτή σε όλους. Σε αυτήν οι Ορθόδοξοι Σέρβοι έχτιζαν πάντα τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με ανθρώπους άλλων θρησκειών, με τους Ρωμαιοκαθολικούς, αλλά και με εκπροσώπους άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων. Εδώ, ανάμεσά μας είναι ο ιμάμης της ισλαμικής κοινότητας, που ζει μαζί σας στο Χέρτσεγκ Νόβι. Και αυτό μαρτυρεί το γεγονός ότι το Χέρτσεγκ Νόβι δεν είναι απλώς μια πόλη ανεκτικότητας, αλλά μια πόλη αγάπης.

Σήμερα, που γιορτάζουμε την 640η επέτειο από την ίδρυση της πόλης, δεόμεθα και για τον ιδρυτή της, τον πρώτο βασιλέα της Βοσνίας,  Στέφανος Tvrtko I Kotromanić, που αρχικά την ονόμασε «Άγιο Στέφανο».

Τέλος, ο Μακαριώτατος είπε ότι έχει χαρεί απεριόριστα με την αγάπη του κόσμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, που ήρθε μετά τον μακαριστό Αμφιλόχιο, «ο οποίος όργωσε ένα βαθύ αυλάκι εδώ στο Μαυροβούνιο, αλλά και στη Μπόκα και στο Χέρτσεγκ Νόβι». «Δείξτε τι καρποί βγήκαν από τους σπόρους που έσπειρε εν Χριστώ», συνέχισε ο Μακαριώτατος και κατέληξε ευχόμενος για το ποίμνιο της πόλης: «Ας γίνουμε ένας (ίνα ώσιν εν) για το καλό, για την αρετή, για την ειλικρίνεια, για τον Θεό»!

Πηγή: spc.rs

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων