27/02/2023 27/02/2023 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, ανήμερα της εορτής του Οσίου Συμεών του Μυροβλύτη με το παλαιό εορτολόγιο, προέστη της θείας Λειτουργίας στον ομώνυμο Ιερό Ναό, στο Νέο Βελιγράδι. «Η συγχώρεση μας ανοίγει τον δρόμο προς τον Θεό», είπε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Σημειώνεται ότι το Νέο Βελιγράδι είναι ένας από τους...
27 Φεβρουαρίου, 2023 - 15:19
Τελευταία ενημέρωση: 27/02/2023 - 15:18

Πατριάρχης Σερβίας: Η αδυναμία να συγχωρέσουμε μας κρατά σκλάβους

Διαδώστε:
Πατριάρχης Σερβίας: Η αδυναμία να συγχωρέσουμε μας κρατά σκλάβους

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, ανήμερα της εορτής του Οσίου Συμεών του Μυροβλύτη με το παλαιό εορτολόγιο, προέστη της θείας Λειτουργίας στον ομώνυμο Ιερό Ναό, στο Νέο Βελιγράδι. «Η συγχώρεση μας ανοίγει τον δρόμο προς τον Θεό», είπε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Σημειώνεται ότι το Νέο Βελιγράδι είναι ένας από τους 17 δήμους της πόλης του Βελιγραδίου. Χτίστηκε το 1947 σε μια περιοχή σχεδόν ακατοίκητη στην αριστερή όχθη του ποταμού Σάβου, απέναντι από το παλιό Βελιγράδι.

Ο Μακαριώτατος ανέλυσε το γιατί είναι σημαντικό να συγχωρέσουμε τον πλησίον μας: «Ξέρουμε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να ζεις ελεύθερα, να έχεις ειρήνη στην κοινωνία, να έχεις αληθινή και πραγματική χαρά. Όταν έχουμε μια αρνητική σκέψη εναντίον κάποιου, ακόμα κι αν αυτή η σκέψη είναι δικαιολογημένη, τότε αυτή η σκέψη δεν μας επιτρέπει να συγχωρήσουμε και μας κάνει σκλάβους. Ακόμα κι όταν είμαστε μακριά από αυτούς εναντίον των οποίων έχουμε αρνητικές σκέψεις, πόσο μάλλον από εκείνους που μισούμε και μας προκαλούν θυμό, αν δεν τους συγχωρέσουμε θα είμαστε σκλάβοι. Λόγω της αδυναμίας να συγχωρήσουμε, δεν υπάρχει γαλήνη και χαρά στην ψυχή μας. Αυτό σημαίνει ότι ο Θεός θα μας συγχωρήσει τη στιγμή που εμείς τους συγχωρέσουμε».

Η νηστεία είναι το μέσο για να έρθουμε πιο κοντά στον Θεό

«Στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή, ο Κύριος μας εξηγεί πώς πρέπει να νηστεύουμε. Η νηστεία δεν είναι δίαιτα και δεν αφορά την εξωτερική μας εμφάνιση. Η νηστεία είναι μόνο ένα μέσο, ένας δρόμος που μας οδηγεί στον στόχο, που είναι ο Χριστός. Η ουσία της νηστείας είναι η καταπολέμηση του εγωισμού και του ναρκισσισμού. Γι’ αυτό θα πρέπει κανείς να νηστεύει σύμφωνα με τους κανόνες που θέτει η Εκκλησία, αλλά κυρίως σύμφωνα με τις πνευματικές συμβουλές του ιερέα. Οι πνευματικοί μας ηγέτες θα ξέρουν καλύτερα να αξιολογήσουν μαζί μας ποιο είναι το μέτρο για μας για να νηστέψουμε», επεσήμανε.

Πνευματικοί θησαυροί

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Σερβίας μίλησε για τους πνευματικούς θησαυρούς: «Στην ευαγγελική περικοπή ο Κύριος λέει ότι «όπου είναι η καρδιά σου, εκεί είναι ο θησαυρός σου». Η καρδιά μας είναι προσκολλημένη σε ό,τι μας ηρεμεί, σε ό,τι μας φέρνει ειρήνη και χαρά. Εάν λοιπόν δηλώνουμε ότι η πηγή της ειρήνης, της χαράς και της ευτυχίας μας είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από τον Κύριο, τότε η καρδιά μας θα είναι προσκολλημένη σε εξωτερικά πράγματα, λιγότερο πολύτιμα από αυτό που είναι η ουσία της ζωής. Ο Κύριος δεν μας λέει ότι δεν είναι σημαντικό να παλεύεις για την επιτυχία. Αντιθέτως, μας λέει ότι πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες. Αν ο Χριστός είναι ο θησαυρός μας, τότε όλα τα άλλα θα μπουν στη θέση τους. Αν όμως αντί του Χριστού περιμένουμε τη σωτηρία σε κάποιο άλλο μέρος, αν νομίζουμε ότι θα λύσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα χωρίς τον Χριστό, τότε έχουμε αποτύχει. Μπορεί να πετύχουμε κάποια βραχυπρόθεσμη επιτυχία, αλλά σίγουρα θα χαθεί η μακροπρόθεσμη επιτυχία».

«Ο Όσιος Συμεών ο Μυροβλύτης είχε τον Χριστό στην πρώτη θέση, και τα υπόλοιπα από μόνα τους πήραν τη σωστή θέση στη ζωή του», τόνισε.

«Είθε αυτή η περίοδος νηστείας να μας οδηγήσει σε αμοιβαία συγχώρεση. Ας συγχωρούμε όλοι ο ένας τον άλλον για να μας συγχωρεί ο Κύριός μας», κατέληξε.

      

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από spc

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων