14/02/2022 14/02/2022 Τους γονείς τους οποίους κατευθύνουν τα παιδιά τους προς τον δρόμο του Χριστού προκειμένου να λάβουν τα πνευματικά εφόδια, με κυρίαρχο την ταπεινοφροσύνη που οικοδομεί της Εκκλησία, τα οποία θα μπορέσουν να τα κάνουν να αντισταθούν στις επικίνδυνες προκλήσεις της εποχής μας επαίνεσε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Ο Μακαριώτατος την Κυριακή του Τελώνη και...
14 Φεβρουαρίου, 2022 - 9:13
Τελευταία ενημέρωση: 14/02/2022 - 9:15

Πατριάρχης Σερβίας: Η ταπεινοφροσύνη οικοδομεί την Εκκλησία

Διαδώστε:
Πατριάρχης Σερβίας: Η ταπεινοφροσύνη οικοδομεί την Εκκλησία

Τους γονείς τους οποίους κατευθύνουν τα παιδιά τους προς τον δρόμο του Χριστού προκειμένου να λάβουν τα πνευματικά εφόδια, με κυρίαρχο την ταπεινοφροσύνη που οικοδομεί της Εκκλησία, τα οποία θα μπορέσουν να τα κάνουν να αντισταθούν στις επικίνδυνες προκλήσεις της εποχής μας επαίνεσε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.

Ο Μακαριώτατος την Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο ναό της Παναγίας της Παρηγορήτριας στο Βελιγράδι. Μιλώντας προς το πολυπληθές εκκλησίασμα τόνισε την ανάγκη να βαδίσουμε στο δρόμο που χάραξε ο Τελώνης με την ταπείνωσή και την μετάνοια του και να αποφύγουμε τον δρόμο της υπερηφάνειας τον οποίο μας δείχνει η στάση του Φαρισαίου.

“Αδελφοί και αδελφές, στη προσευχή ενώπιον του Κυρίου, όλοι εκδηλώνονται και δείχνουν την πραγματική τους κατάσταση. Είναι σημαντικό να τηρούμε το νόμο του Θεού. Χωρίς να εκπληρώσουμε το νόμο του Θεού, χωρίς να εκπληρώσουμε τις εντολές του Χριστού, απλώς εγκαταλείπουμε και προδίδουμε το Ευαγγέλιο, προδίδουμε το σύστημα αξιών που θεμελιώνει την ύπαρξή μας που πρέπει να είναι το φως του κόσμου. Το σύστημα αξιών ή οι εντολές του Ευαγγελίου δεν σημαίνουν μόνο εξωτερική εκπλήρωση του νόμου, εξωτερική τήρηση των εντολών, αλλά πρέπει να βασίζονται στην ταπεινοφροσύνη, τη σεμνότητα, στην επίγνωση του εαυτού μας”, σημείωσε.

“Η υπερηφάνεια μας χωρίζει από τους άλλους, μας κάνει μοναχικούς. Έχουμε την αίσθηση ότι ανήκουμε στην ελίτ ενώ η ταπεινοφροσύνη είναι ο δρόμος προς τον Θεό και ο δρόμος για κάθε άνθρωπο. Η ταπείνωση οικοδομεί την Εκκλησία. Η ενάρετη ζωή του καθενός μας βασίζεται σε αυτή την ταπείνωση και μας κάνει δυνατούς, μας κάνει ένα στην αγάπη και την προσευχή, στη σύναξη που πραγματοποιείται στο ναό του Θεού κατά τη Θεία Λειτουργία”, συμπλήρωσε.

Ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν παρέλειψε να δώσει οδηγίες για την πνευματική ζωή και προς τους γονείς με τα παιδιά τους που είχαν κατακλείσει τον ναό. “Θα ήθελα να τονίσω ότι οι γονείς οδηγούν τα παιδιά τους στο ναό του Θεού, στην Εκκλησία του Χριστού, γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο που μπορώ να τους κάνω. Όλοι ξέρουμε την εποχή που ζούμε, την εποχή της αυτοαγάπης, του ναρκισσισμού, του εγωισμού, την εποχή του εγωισμού. Όλα αυτά μας διδάσκουν νέες θεωρίες που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια μετά τη βροχή, που επιμένουν συνεχώς στα ατομικά δικαιώματα, στις ατομικές ελευθερίες, που φυσικά αξίζει να τα προσέξουμε και είναι απαραίτητα και έχουν νόημα, αλλά όλα μαζί χωρίς οικοδόμηση κοινότητας, χωρίς συναισθήματα για τους άλλους, χωρίς επίγνωση ότι δεν είμαστε αρκετοί για τον εαυτό μας, δηλ. χωρίς να ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε άλλους, χωρίς όλα αυτά, όλα αυτά δεν αξίζουν. Αυτό διδάσκει το Ιερό Ευαγγέλιο, και αυτό είναι η εντολή του Θεού: να είναι όλοι ένα. Έτσι, δεν υπάρχει κανένας μοναχικός άνθρωπος χωρισμένος από τους άλλους, αλλά όλοι να είναι ένα . Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μεγαλώσετε και να διδάξετε στα παιδιά σας τον Λόγο του Θεού, όχι επειδή κάποιος θέλει να έχει τόσους πολλούς οπαδούς στην Εκκλησία, αλλά επειδή ο καθένας μας χρειάζεται την Εκκλησία”, είπε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων