05/12/2022 05/12/2022 “Η Θεοτόκος είναι το σύμβολο και η έκφραση της θέλησής μας και της αποφασιστικότητάς μας για τον Χριστό, είναι η γενάρχης της Ελευθερίας μας. Ταυτόχρονα είναι μια από εμάς, όπως λένε οι Άγιοι Πατέρες”. Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (με το παλαιό ημερολόγιο), στο...
05 Δεκεμβρίου, 2022 - 13:15
Τελευταία ενημέρωση: 05/12/2022 - 13:26

Πατριάρχης Σερβίας: Η Θεοτόκος είναι η γενάρχης της Ελευθερίας μας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Πατριάρχης Σερβίας: Η Θεοτόκος είναι η γενάρχης της Ελευθερίας μας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

“Η Θεοτόκος είναι το σύμβολο και η έκφραση της θέλησής μας και της αποφασιστικότητάς μας για τον Χριστό, είναι η γενάρχης της Ελευθερίας μας. Ταυτόχρονα είναι μια από εμάς, όπως λένε οι Άγιοι Πατέρες”. Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος κατά την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου (με το παλαιό ημερολόγιο), στο πρόσφατα ανακαινισμένο μοναστήρι Γκόρνιακ.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Η Θεοτόκος καταλαβαίνει πλήρως όλα όσα είμαστε. Καταλαβαίνει τις ανάγκες μας, και τις αδυναμίες μας. Εκείνη που γέννησε τον Υιό του Θεού, τον Θεό της αγάπης, είναι και η ίδια είναι αγάπη με όλη της την ύπαρξη, γιατί αγαπά τον Θεό και τον Υιό της με όλο της το είναι. Αγαπά επίσης και ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Και γι’ αυτό μας αντιπροσωπεύει ενώπιον του Θεού, και γι’ αυτό η εικόνα της Παναγίας είναι το πιο αγαπητό, το πιο κοντινό σε κάθε άνθρωπο. Είναι το άτομο με το οποίο έχουμε τη μεγαλύτερη ελευθερία, γιατί η Θεοτόκος είναι επίσης μία από εμάς”, υπογράμμισε ο Μακαριώτατος ο οποίος προέστη της ιεράς ευχαριστιακής σύναξης στην εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στο κήρυγμά του, ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος είπε ακόμη: “Είμαστε ευλογημένοι που βρισκόμαστε σε αυτήν την Ιερά Μονή, στην περιοχή Μπρανίτσεβο. Σε αυτό το μέρος, σε αυτήν την περιοχή, εκτός από πολλούς ασκητές και αγίους του τόπου μας, υπήρχαν και αυτοί που ήρθαν από μακριά και αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή στον Θεό, προσευχόμενοι για τη σωτηρία όλου του κόσμου”.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι η χάρη του Θεού είναι πάντα απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε τους πειρασμούς, τους οποίους δεν μπορούμε να λύσουμε με την εξυπνάδα μας, τις ικανότητές μας, τις δεξιότητές μας. Έχουμε αποδείξει αμέτρητες φορές ότι αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, όπως είπε ο Μακαριώτατος.

“Μέσω της Παναγίας το ανθρώπινο γένος έδειξε ότι είναι έτοιμο να δεχτεί ελεύθερα το θέλημα του Θεού ως νόμο της ζωής του. Το ναι της Θεοτόκου στο να φέρει τον Υιό του Θεού στον κόσμο, είναι το δικό μας ναι, για να συναντήσουμε τον Θεό που έρχεται πάντα κοντά μας. Η υπακοή στο θέλημα του Θεού δεν σημαίνει περιορισμό της θέλησής μας, δεν σημαίνει περιορισμό της ελευθερίας μας.

Αντίθετα, η υπακοή στο θέλημα του Θεού, που έδειξε η Παναγία και με το οποίο υπάρχουμε, είναι στην πραγματικότητα ταύτιση με την απόλυτη ελευθερία που είναι μέσα στον Θεό. Αν είμαστε εκτός Κοινωνίας με τον Θεό, τότε είμαστε περιορισμένοι, σκλάβοι της παροδικότητας, θύματα του θανάτου. Τη στιγμή που συνδυάζουμε την ελευθερία μας με την ελευθερία του Θεού, καταστρέφουμε τον μεγαλύτερο εχθρό μας που μας κρατά στη σκλαβιά όταν είμαστε μακριά από τον Θεό. Τότε γινόμαστε δούλοι του θανάτου, δούλοι των ανίερων και της παροδικότητας, επεσήμανε ο Μακαριώτατος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος Μπρανιτσέβου κ. Ιγνάτιος μίλησε με ευχαριστίες και τόνισε την ιδιαίτερη χαρά του πιστού λαού λόγω της άφιξης του Προκαθήμενου της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας και είπε ότι ο πιστός λαός χαίρεται γιατί μπορεί να συμμετέχει μαζί σας σε αυτή τη λειτουργική εορτή.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

         

Σημειώνεται ότι το μοναστήρι υπέστη τις σοβαρότερες καταστροφές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν κάηκε από τους Γερμανούς κατακτητές.

Η ιδιαίτερη αξία αυτού του μοναστηριού είναι η ζωηρότητα των εσωτερικών τοίχων με αριστουργήματα ξυλογλυπτικής και τοιχογραφίες του 17ου και 18ου αιώνα, που το καθιστούν ένα από τα λίγα στη Σερβία.

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες tvhram

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων