30/05/2022 30/05/2022 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος προέστη της Ιεράς Αρχιερατικής Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στο Βελιγράδι, την Κυριακή του Τυφλού, 29 Μαΐου. “Μακάριοι όσοι δεν βλέπουν, αλλά πιστεύουν”, είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι “Να κάνουμε ένα άλμα από τη λογική στη λογική της πίστης” Αναφερόμενος στην Ευαγγελική περικοπή του...
30 Μαΐου, 2022 - 14:17

Πατριάρχης Σερβίας: “Μακάριοι όσοι δεν βλέπουν, αλλά πιστεύουν”

Διαδώστε:
Πατριάρχης Σερβίας: “Μακάριοι όσοι δεν βλέπουν, αλλά πιστεύουν”

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος προέστη της Ιεράς Αρχιερατικής Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στο Βελιγράδι, την Κυριακή του Τυφλού, 29 Μαΐου. “Μακάριοι όσοι δεν βλέπουν, αλλά πιστεύουν”, είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

“Να κάνουμε ένα άλμα από τη λογική στη λογική της πίστης”

Αναφερόμενος στην Ευαγγελική περικοπή του τυφλού ο Μακαριώτατος είπε: “Γνωρίζουμε ότι το να είσαι τυφλός είναι μεγάλο μαρτύριο, μεγάλη κατάρα, μια μεγάλη δυσκολία για τους νομαδικούς λαούς, για όσους περπατούν στις ερήμους, που περιπλανιούνται σε βουνά και λόφους, και τέτοιος ήταν ο εκλεκτός λαός. Όλοι αναρωτιούνταν πώς μπορεί να είναι κάποιος εκ γενετής τυφλός. Ο Κύριος χρησιμοποιεί αυτό το γεγονός για να δείξει ότι ο άνθρωπος  δεν είναι μόνο λογική, ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τα πάντα αποκλειστικά με τις γνωστικές, λογικές του ικανότητες, αλλά ότι είναι απαραίτητο να κάνουμε ένα άλμα από τη λογική αυτού του κόσμου στη λογική των θαυμάτων, στη λογική της πίστης και στη λογική της αγάπης του Θεού”.

“Αναζητάμε τον ένοχο σε όλα”

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο ότι συχνά δηλώνουμε άλλους ενόχους για τις αποτυχίες μας:

“Καταλαβαίνουμε λοιπόν την απάντηση που έδωσε ο Θεός σε όλους όσους ήταν παρόντες και αναρωτιούνταν γιατί τιμωρήθηκε ο εκ γενετής τυφλός. Η απάντησή Του ήταν να δείξει την αγάπη του Θεού, να δείξει την αγάπη του Κυρίου σε σχέση με το ανθρώπινο γένος. Όλοι πίστευαν ότι αυτός ο άνθρωπος πρέπει να είναι τυφλός ως αποτέλεσμα των αμαρτιών των γονιών του.

Το ότι όλοι πιστεύουν ότι φταίνε οι γονείς τους δείχνει τη στάση μας απέναντι σε ό,τι δεν καταλαβαίνουμε, απέναντι σε ό,τι είναι δύσκολο. Αναζητάμε τον ένοχο σε όλα, και τις περισσότερες φορές αναζητώντας τον ένοχο, ειδικά όταν συναντάμε πειρασμούς και βάσανα, δηλώνουμε άλλους ενόχους για τις αποτυχίες μας και τις αμαρτίες μας”.

Η έννοια της δικαιοσύνης

“Νομίζουμε ότι η δικαιοσύνη επιτελείται στη γη, όταν υπάρχει αδικία. βρίσκοντας τον ένοχο και τιμωρώντας αυτόν τον ένοχο, όντας υπεύθυνος. Τα βλέπουμε όλα σε νομικό πλαίσιο, στο πλαίσιο νόμων και κανόνων. Κι εδώ ο Χριστός μας καλεί να μην είμαστε αρνητικοί στις κρίσεις μας, και να φύγουμε από το νομικό πλαίσιο της ζωής.

Οι ασθένειες είναι σοβαρές, αλλά κοιτάζοντας τες στο πλαίσιο του κακού, δεν έχουμε απάντηση. Γι’ αυτό χρειάζεται να φύγουμε από το πλαίσιο του κακού και να μπούμε στο πλαίσιο της πίστης, της κοινωνίας και της αγάπης με τον Θεό. Μόνο έτσι μπορούμε να νιώσουμε την παρουσία του Θεού στην καθημερινότητά μας”, επεσήμανε ο Μακαριώτατος.

Επιπλέον ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στους Φαρισαίους: “Όσοι είναι φορμαλιστές, όπως ήταν οι  Φαρισαίοι σε αυτή την Ευαγγελική περικοπή, βλέπουν τα πάντα μέσα από νόμους και κανόνες. Ο νόμος είναι πιο σημαντικός για αυτούς από τον άνθρωπο. Δεν καταλαβαίνουν ότι οι νόμοι και οι κανόνες υπάρχουν όχι για να μας υποδουλώσουν αλλά για να μας βοηθήσουν να υπερβούμε τους κανόνες και να μπούμε στο χώρο της ελευθερίας, και αυτό δεν είναι παρά ο χώρος της ελεύθερης κοινότητας με τον Θεό”.

Ο άνθρωπος ως ολότητα

“Ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο σε έξι ημέρες. Είναι η έβδομη ημέρα της ιστορίας, της πτώσης και της αμαρτίας, αλλά και της σωτηρίας και της παρουσίας της χάρης του Θεού. Στην πίστη και τη θεολογία μας λέμε ότι η όγδοη ημέρα είναι η ημέρα της αιωνιότητας, δηλ. εσχαλοτολογική ημέρα”, είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε:

“Ο Θεός, λοιπόν, αδελφοί και αδελφές, δεν μας βλέπει μόνο και αποκλειστικά βιολογικά και σωματικά υγιείς, δεν μας βλέπει μόνο ως μέρος, αλλά ως ολότητα. Βλέπει τα πάντα, τόσο την εσωτερική πνευματική όσο και τη σωματική μας ύπαρξη. Στην πραγματικότητα, βλέπει έναν άνθρωπο που καλείται να είναι πνευματικός ώστε να είναι ένας ολόκληρος άνθρωπος”.

Τα πνευματικά μας μάτια

“Είθε ο Θεός να επιτρέψει τα πνευματικά μας μάτια να είναι πάντα ανοιχτά, και αυτά είναι τα μάτια της πίστης. Μακάριοι όσοι δεν βλέπουν και πιστεύουν. Να είναι πάντα ανοιχτά τα πνευματικά μας μάτια, τα μάτια της πίστης. Τότε θα ξέρουμε ότι η αγάπη του Θεού είναι πάντα μαζί μας.

Τότε θα μάθουμε ότι το μόνο που έχουμε είναι το δώρο Του, και αυτό θα σημαίνει ότι η Βασιλεία του Θεού δεν είναι κάτι που μας περιμένει μόνο στο μέλλον, αλλά ξεκινάει εδώ, και εκεί γιορτάζεται με τον Πατέρα και τον Υιό και τον Άγιο Πνεύμα τώρα και για πάντα”, κατέληξε ο Μακαριώτατος.

Μη πληροφορίες από spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων