10/10/2023 10/10/2023 Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος πρότυπο για όλους όσοι θέλουν να μεραδώσουν τον λόγο του Θεού στον κόσμο. Αυτά είπε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στο χθεσινό κήρυγμά του μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Βελιγράδι. Συμμετείχαν καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι της Σχολής....
10 Οκτωβρίου, 2023 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 10/10/2023 - 8:41

Πατριάρχης Σερβίας: Οι φοιτητές Θεολογίας είναι το μέλλον της Εκκλησίας (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Πατριάρχης Σερβίας: Οι φοιτητές Θεολογίας είναι το μέλλον της Εκκλησίας (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος πρότυπο για όλους όσοι θέλουν να μεραδώσουν τον λόγο του Θεού στον κόσμο. Αυτά είπε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στο χθεσινό κήρυγμά του μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή στο Βελιγράδι. Συμμετείχαν καθηγητές, φοιτητές και απόφοιτοι της Σχολής.

Επιμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, σύμφωνα με τον Μακαριώτατο, «είναι προστάτης της Θεολογικής Σχολής γιατί στρεφόμαστε προς αυτόν με προσευχή για να είναι μαζί μας όταν μελετάμε τα λόγια των Αγίων Πατέρων, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί πρότυπο για όλους όσοι θέλουν να γίνουν απόστολοι και ευαγγελιστές, με την ευρύτερη έννοια της λέξης, δηλαδή για όσους θέλουν να μεταδώσουν τον λόγο του Θεού στον κόσμο».

Ο Πατριάρχης, απευθυνόμενος στους καθηγητές και τους φοιτητές Θεολογίας, εξήγησε ότι αν θέλουν να είναι αληθινοί Θεολόγοι, πρέπει να προσεύχονται και αγωνίζονται συνειδητά, γιατί η Θεολογία δεν είναι μόνο μια συναισθηματική και ψυχολογική εμπειρία, αλλά αφορά τον άνθρωπο στο σύνολό του.

«Αν θέλουμε αυτό που διαβάζεις, αυτό που μαθαίνεις, αυτό που διδάσκεις εδώ στη Σχολή, και αυτό που ακούν οι φοιτητές, να έχει νόημα, να αποδίδει αληθινό πνευματικό καρπό, τότε πρέπει να προσεύχεσαι και να συμμετάσχεις στην Θεία Λειτουργία», υπογράμμισε.

«Κάθε σκέψη, λέξη, πράξη, όλα όσα είμαστε, αρχή και τέλος, πρέπει να έχουν τη ρίζα τους στην Θεία Λειτουργία. Καλούμαστε να γίνουμε μάρτυρες της πίστης του Χριστού και μετά την Θεία Λειτουργία», είπε ο Μακαριώτατος και εξήγησε ότι η «Θεολογία έχει ως καθήκον να ερμηνεύσει και να μεταφράσει την αιώνια αλήθεια σε μια γλώσσα που θα είναι κατανοητή από κάθε άνθρωπο».

Ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας συμβούλευσε τους φοιτητές της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής ότι οτιδήποτε κάνουν, όλος ο άθλος που καταβάλλουν στη μάθηση, να διαποτίζεται από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος ζήτησε από τους καθηγητές να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να φέρουν τους φοιτητές πιο κοντά στον Χριστό, και από τους φοιτητές
να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν, γιατί η Εκκλησία είναι ο μόνος ο σωστός δρόμος.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι φοιτητές Θεολογίας είναι το μέλλον της Αγίας Εκκλησίας», ο Μακαριώτατος είπε: «Να εμπιστευτούμε την Εκκλησία. Εσείς που θα είστε οι αυριανοί ιερείς, μην αφήσετε τον εαυτό σας να νομίζει ότι είναι πάνω από την Εκκλησία. Ας είμαστε ένα εν Χριστώ».

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από tvhram, facebook (Патријарх српски Порфирије)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων