03/06/2022 03/06/2022 Του Νικόλαου Ζαΐμη Χιλιάδες πολίτες του Βελιγραδίου συμμετείχαν χθες το απόγευμα στη λιτανεία στους δρόμους της σερβικής πρωτεύουσας με την οποία κορυφώθηκε ο εορτασμός της Ανάληψης του Κυρίου, ημέρα κατά την οποία η πόλη γιορτάζει.  Της λιτανείας προεξήρχε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Συμμετείχαν Ιεράρχες της Σερβικής Εκκλησίας, κληρικοί, μοναστικέ αδελφότητες, στρατιωτικά αγήματα των Ενόπλων...
03 Ιουνίου, 2022 - 11:09
Τελευταία ενημέρωση: 03/06/2022 - 11:14

Πατριάρχης Σερβίας: Προσευχόμαστε πρωτίστως για ειρήνη στην Ουκρανία

Διαδώστε:
Πατριάρχης Σερβίας: Προσευχόμαστε πρωτίστως για ειρήνη στην Ουκρανία

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Χιλιάδες πολίτες του Βελιγραδίου συμμετείχαν χθες το απόγευμα στη λιτανεία στους δρόμους της σερβικής πρωτεύουσας με την οποία κορυφώθηκε ο εορτασμός της Ανάληψης του Κυρίου, ημέρα κατά την οποία η πόλη γιορτάζει. 

Της λιτανείας προεξήρχε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Συμμετείχαν Ιεράρχες της Σερβικής Εκκλησίας, κληρικοί, μοναστικέ αδελφότητες, στρατιωτικά αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, φορείς και σωματεία καθώς και εκπρόσωποι των πολιτειακών και τοπικών αρχών.

Η φετινή λιτανεία, η οποία πραγματοποιήθηκε χωρίς τους περιορισμούς των προηγούμενων ετών λόγω της πανδημίας, ήταν αφιερωμένη στο πολυπόθητο ζητούμενο τους τελευταίους μήνες, την ειρήνη. Για το λόγο αυτό ο Μακαριώτατος ανέπεμψε δέηση σε κεντρικό σημείο της σερβικής πρωτεύουσας ενώ στην ομιλία του τόνισε ότι “το τελειότερο όπλο της ειρήνης είναι η αγάπη, είναι ο Χριστός”.

“Συγκεντρωθήκαμε σε αυτή τη λιτανεία, και όπως κάθε ακολουθία είναι μια προσευχή, ήρθαμε εδώ να προσευχηθούμε στον Θεό για ειρήνη, για ειρήνη σε όλο τον κόσμο και πρωτίστως για ειρήνη στην Ουκρανία. Έχουμε συγκεντρωθεί γιατί γνωρίζουμε ότι η ειρήνη είναι πάντα η ειρήνη του Θεού”, ανέφερε σε σημείο της ομιλίας του.

Η λιτανεία και η προσευχή των παιδιών

Η καθιερωμένη λιτανεία του Σωτήρος, όπως την ονομάζουν οι σέρβοι, ξεκίνησε από την οδό Kneza Miloša, συνοδευόμενη από τον ήχο των καμπάνων του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο Πατριάρχης Πορφύριος ηγήθηκε της πομπής ενώ περιστοιχιζόταν από άνδρες της Φρουράς του Σερβικού Στρατού και νέους με παραδοσιακές φορεσιές.

Τα ιερά λείψανα της πολιούχου και προστάτιδας της πόλης, Αγίας Πέτκας, του Αγίου Στέφανου Λαζάρεβιτς καθώς και ιερές εικόνες κρατούσαν κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Βελιγραδίου.

Στη λιτανεία συμμετείχαν παιδιά από το Κόσοβο, τα Μετόχια και το Μαυροβούνιο που ήρθαν στο Βελιγράδι κατόπιν πρόσκλησης του Πατριάρχη, ο οποίος τα υποδέχθηκε την προηγούμενη ημέρα στον ναό του Αγίου Σάββα. Τα παιδιά ένωσαν τις προσευχές για ειρήνη την ποθεί κάθε παιδί, κάθε άνθρωπος, ολόκληρος ο κόσμος.

Το πανηγυρικό κλίμα της ημέρας έκλεισε με την παρουσίαση καλλιτεχνικού προγράμματος.

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την επίσημη σελίδα του Πατριαρχείου Σερβίας src.sr.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων