02/06/2022 02/06/2022 Εβδομήντα παιδιά προερχόμενα από το Κόσοβο, τα Μετόχια και το Μαυροβούνιο που έφτασαν στο Βελιγράδι για να λάβουν μέρος στην Θεία Λειτουργία για την εορτή της Αναλήψεως και τη μεγαλειώδη λιτανεία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, υποδέχθηκε χθες στον Ναό του Αγίου Σάββα ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο Μακαριώτατος μίλησε...
02 Ιουνίου, 2022 - 8:22
Τελευταία ενημέρωση: 02/06/2022 - 8:23

Πατριάρχης Σερβίας: Χρειαζόμαστε ειρήνη περισσότερο από ποτέ

Διαδώστε:
Πατριάρχης Σερβίας: Χρειαζόμαστε ειρήνη περισσότερο από ποτέ

Εβδομήντα παιδιά προερχόμενα από το Κόσοβο, τα Μετόχια και το Μαυροβούνιο που έφτασαν στο Βελιγράδι για να λάβουν μέρος στην Θεία Λειτουργία για την εορτή της Αναλήψεως και τη μεγαλειώδη λιτανεία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, υποδέχθηκε χθες στον Ναό του Αγίου Σάββα ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Μακαριώτατος μίλησε στα παιδιά, επισημαίνοντας ότι ο Άγιος Σάββας πρέπει να είναι πάντα το πρότυπο τους στη ζωή. Ιδιαίτερα εξέφρασε τη χαρά του που σήμερα την Ημέρα του Σωτήρος -την ημέρα του εορτασμού της πόλης του Βελιγραδίου- θα περπατήσει στους δρόμους της πρωτεύουσας και θα προσευχηθεί στον Θεό, μαζί με όλους τους συμμετέχοντες στη μεγάλη πομπή προσευχής. «Η ειρήνη είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ κάθε άτομο, εμείς και ολόκληρος ο κόσμος».

Να προσεύχεστε και για τον γείτονά σας

Ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να προσευχηθούμε και για τον γείτονά μας έκανε ο Μακαριώτατος: «Είμαι βέβαιος ότι στο Κοσσυφοπέδιο, στο Μαυροβούνιο και όπου κι αν βρισκόμαστε, προσευχόμαστε για τους αδελφούς και τις αδερφές μας, για τους γονείς, τους δασκάλους, τους γείτονές μας, για όλους όσους είναι παιδιά του Αγίου Σάββα, αλλά και για όσους ανήκουν σε άλλο έθνος , που προσεύχονται με διαφορετικό τρόπο.

Είμαι βέβαιος ότι εσείς στο Κοσσυφοπέδιο, και έχω ήδη ζητήσει από κάποια παιδιά, προσεύχεστε για τα ορθόδοξα παιδιά, φυσικά, αλλά να προσευχηθούμε και για τα παιδιά της Αλβανίας. Εσείς στο Μαυροβούνιο να προσεύχεστε επίσης για τους γείτονές σας και για τον λαό σας, αλλά και για όλους τους άλλους λαούς που ζουν στο Μαυροβούνιο, ανεξάρτητα από το αν οι Σέρβοι είναι Ορθόδοξοι, Μαυροβούνιοι, Αλβανοί, Βόσνιοι, Κροάτες ή από οποιοδήποτε έθνος». 

«Αυτός είναι ο μόνος σωστός τρόπος. Είναι το μονοπάτι του Αγίου Σάββα. Ο Άγιος Σάββας έζησε επίσης σε εποχές που, όπως και σήμερα, υπήρχαν πολλά έθνη, πολλοί πολιτισμοί, πολλές θρησκείες. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο. Πήγε και Ανατολή και Δύση. Δημιούργησε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλα τα έθνη, έκτισε εκκλησίες στην Ιερουσαλήμ και στο Μπάρι και σε άλλες χώρες, στο Άγιο Όρος, αλλά φυσικά πρώτα και κύρια στους δικούς του ανθρώπους», τόνισε ο Μακαριώτατος.

Χρειαζόμαστε ειρήνη περισσότερο από ποτέ

Τέλος ο Πατριάρχης Σερβίας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να επικρατήσει ειρήνη: «Χαίρομαι που ήρθατε εδώ στο Βελιγράδι, στο ναό του Αγίου Σάββα, και που σήμερα, την Ημέρα του Σωτήρος θα προσευχηθείτε μαζί μας στον Θεό, θα συμμετάσχετε στην λιτανεία στην οποία θα προσευχηθούμε για ειρήνη. Η ειρήνη είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερο κάθε άτομο, εμείς και ολόκληρος ο κόσμος. 

Ωστόσο, βλέπουμε ότι όταν οι άνθρωποι βασίζονται μόνο στον εαυτό τους, τις γνώσεις τους, την εξυπνάδα και τις ικανότητές τους, δεν μπορούν να εδραιώσουν την ειρήνη τόσο εύκολα. Αντίθετα, όπου κι αν στραφούμε στο παρελθόν και στο παρόν, υπάρχουν παρεξηγήσεις, υπάρχουν συγκρούσεις, υπάρχουν πόλεμοι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να επικαλούμαστε τη χάρη του Θεού με την προσευχή, για να μας βοηθήσει ο Θεός να συνεισφέρουμε όλοι μαζί όσο εξαρτόμαστε από την ειρήνη, πρώτα από όλα μεταξύ μας και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο.

 Η ειρήνη είναι ένα πνευματικό πράγμα, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε σε ειρήνη με τον Θεό. Κάνουμε ειρήνη προσπαθώντας να ζήσουμε όπως θέλει ο Θεός. Όταν βρισκόμαστε σε εκείνο το μονοπάτι της αγάπης και της ειρήνης με τον Θεό, τότε είναι σίγουρο ότι θα σκορπίσουμε την ειρήνη γύρω μας».

Φωτογραφίες: src.sr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων