29/02/2020 29/02/2020 Πάνω από 150.000 πιστοί παραβρέθηκαν στην σημερινή Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Συμεών του Μυροβλύτου (Στέφανος Νεμάνια), που τελέστηκε στον ναό της Αναστάσεως στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα. Της Θείας Λειτουργίας και της λιτάνευσης της ιεράς εικόνας του Αγίου Συμεών που ακολούθησε, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κιέβου (Πατριαρχείο Μόσχας) κ. Ονούφριος. Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης...
29 Φεβρουαρίου, 2020 - 13:19
Τελευταία ενημέρωση: 29/02/2020 - 17:09

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ: Πάνω από 150.000 πιστοί τίμησαν τον όσιο Συμεών

Διαδώστε:
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ: Πάνω από 150.000 πιστοί τίμησαν τον όσιο Συμεών

Πάνω από 150.000 πιστοί παραβρέθηκαν στην σημερινή Θεία Λειτουργία για την εορτή του Αγίου Συμεών του Μυροβλύτου (Στέφανος Νεμάνια), που τελέστηκε στον ναό της Αναστάσεως στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα.

Της Θείας Λειτουργίας και της λιτάνευσης της ιεράς εικόνας του Αγίου Συμεών που ακολούθησε, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κιέβου (Πατριαρχείο Μόσχας) κ. Ονούφριος.

Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος, κωθώς επίσης και ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα κ. Πορφύριος, ο Μητροπολίτης Βιζγκόρσκι και Τσερνομπίλ κ. Παύλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης, ο Επίσκοπος Μπορισπόλισκι κ. Αντώνιος, ο Επίσκοπος Μπουδήμσκι κ. Λουκιανός, ο Επίσκοπος Μιλεσέβου κ. Αθανάσιος, ο Επίσκοπος Μπουδήμλιε και Νίκσιτς Ιωαννίκιος, ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, ο Επίσκοπος Κουμανόβσκι κ. Ιωακειμ, ο Επίσκοπος Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριος, ο Επίσκοπος Μπαρισέβσκι κ. Βίκτωρ, ο Επίσκοπος Διοκλείας κ. Μεθόδιος και Επίσκοπος πρώην Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος.

Ο Όσιος Συμεών ήταν βασιλιάς των Σέρβων με το όνομα Στέφανος Α’ Νεμάνια (στις Βυζαντινές πηγές Νεεμάν) και πατέρας του Οσίου Σάββα, πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας (14 Ιανουαρίου). Το 1196 μ.Χ. παραιτήθηκε από τον θρόνο και αναχώρησε στο Άγιον Όρος, όπου μαζί με τον γιο του έκτισε τη Μονή Χιλιανταρίου.

Ο Όσιος Συμεών κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 1200 και ενταφιάσθηκε στη νότια πλευρά του καθολικού της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου. Κατά το έτος 1208, ο όσιος Σάββας αποφασίζει να προβεί στην ανακομιδή των ιερών λειψάνων του πατέρα του και τη μετακομιδή αυτών στην πατρίδα του. Την ημέρα της ανακομιδής εκχύθηκε από τα ιερά λείψανα άφθονο και ευώδες μύρο, συνέχισε δε να ρέει και για λίγες ακόμη ημέρες μετά την ανακομιδή, από τον κενό πλέον τάφο. Ήταν και αυτό τρανό δείγμα της αγιότητας του Οσίου Συμεών, ο οποίος έκτοτε επονομάζεται «Μυροβλήτης». Ο Άγιος Σάββας εναπέθεσε τα ιερά λείψανα στη μονή της μετανοίας του πατρός του, τη μονή Στουντένιτσα, όπου και φυλάσσονται μέχρι σήμερα.

Ο τάφος του Οσίου Συμεών του Μυροβλήτου, φέρει σήμερα αργυρό επικάλυμμα με ανάγλυφες παραστάσεις. Από τον τάφο, ματά την ανακομιδή των ιερών λειψάνων, φύτρωσε μόνο του με θαυματουργικό τρόπο, άνευ σποράς, ένα κλήμα για παρηγοριά των Πατέρων της Μονής. Τα σταφύλια του κλήματος αυτού θεραπεύουν θαυματουργικά την στείρωση των ατέκνων γυναικών.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων