07/03/2023 07/03/2023 Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων της Σερβικής Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται για τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ράικοφ ο οποίος βρίσκεται στην Πριζρένη και είναι κτίσμα του 1348. Τον ναό είχαν επιχειρήσει να ανατινάξουν αλβανόφωνοι κατά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο το 1999. Ωστόσο, δεν εξερράγησαν όλες είναι νάρκες που είχαν...
07 Μαρτίου, 2023 - 10:41
Τελευταία ενημέρωση: 07/03/2023 - 10:46

Πριζρένη: Αποκατάσταση ναού που χτίστηκε το 1348 και είχε πληγεί στον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:
Πριζρένη: Αποκατάσταση ναού που χτίστηκε το 1348 και είχε πληγεί στον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο

Ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης ενός εκ των σημαντικότερων μνημείων της Σερβικής Εκκλησίας στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόκειται για τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ράικοφ ο οποίος βρίσκεται στην Πριζρένη και είναι κτίσμα του 1348.

Τον ναό είχαν επιχειρήσει να ανατινάξουν αλβανόφωνοι κατά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο το 1999. Ωστόσο, δεν εξερράγησαν όλες είναι νάρκες που είχαν τοποθετήσει με αποτέλεσμα ο ναός να υποστεί σημαντικές φθορές, παραμένοντας όρθιος.

Σύμφωνα με rts.rs από την έλευση των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια έχουν καταγραφεί 156 επιθέσεις (πυρπόληση, τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών που είχαν ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση τους) σε ναούς και μνημεία της Σερβικής Εκκλησίας.

Μιλώντας για την αποκατάσταση του ναού ο π. Ιωάννης Ράντιτς, εφημέριος της ενορίας των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Πριζρένης, τόνισε ότι ο Άγιος Νικόλαος Ράικοφ παραμένει η μόνη εκκλησία που δεν έχει αποκατασταθεί στην πόλη. Όπως ανέφερε στα τοπικά μέσα όλες οι προβλεπόμενος άδειες εργασιών τόσο από τον  ΟΑΣΕ όσο και από τις τοπικές αρχές βρίσκονται στα χέρια της τοπικής εκκλησίας η οποία αναμένει με χαρά την έναρξη των εργασιών.

Από την καταστροφή στην…. οικειοποίηση

Σημειώνεται ότι πέρυσι, με ενέργειες του Πατριαρχείου Σερβίας πραγματοποίηθηκαν εργασίες για την κατασκευή μεταλλικού φράχτη που χώριζε τον χώρο της εκκλησίας από την αυλή του σχολείου που βρίσκεται πλησίον του ιστορικού ναού.

“Πρώτον, πραγματοποιήσαμε εκτεταμένη έρευνα για την κατάσταση του κτίσματος, λάβαμε προστατευτικά μέτρα, προβήκαμε σε μελέτη του έργου και προχωρήσαμε σε στατική αποκατάσταση της εκκλησίας. Δόθηκαν κονδύλια και δόθηκαν άδειες για την υλοποίηση του έργου” είπε ο Ζόραν Γκάριτς, διευθυντής του Ινστιτούτου Προστασίας Πολιτιστικών Μνημείων στο Λεπόσαβιτς.

Μία άλλη παράμετρο έφερε στο προσκήνιο ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος. Ο Πανιερώτατος τόνισε ότι μερικά χρόνια πριν οι Αλβανοί προέβησαν στην συστηματική καταστροφή των ναών και των μνημείων. “Φαίνεται ότι τα πράγματα άλλαξαν και τώρα προσπαθούν να τα οικειοποιηθούν ως δικά τους τα μνημεία”, ανέφερε.

Δείτε βίντεο ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων