16/04/2021 16/04/2021 Ρατσιστική επίθεση από εθνικιστές δέχτηκε Ιερέας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο δήμο Μρκόνιτς Γκράντ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, που βρίσκεται κοντά στην Μπάνια Λούκα.  Συγκεκριμένα, ο Ιερέας βρήκε ένα μήνυμα στο αυτοκίνητό του, που έγραφε “Οι Σέρβοι στις Ιτιές” το χαρακτηριστικό μήνυμα που χρησιμοποιούν οι Βόσνιοι και οι Κροάτες εθνικιστές που ζητούν τον αφανισμό των Σέρβων...
16 Απριλίου, 2021 - 15:45
Τελευταία ενημέρωση: 16/04/2021 - 16:05

Ρατσιστική επίθεση δέχτηκε Σέρβος Ιερέας στη Βοσνία

Διαδώστε:
Ρατσιστική επίθεση δέχτηκε Σέρβος Ιερέας στη Βοσνία

Ρατσιστική επίθεση από εθνικιστές δέχτηκε Ιερέας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο δήμο Μρκόνιτς Γκράντ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, που βρίσκεται κοντά στην Μπάνια Λούκα. 

Συγκεκριμένα, ο Ιερέας βρήκε ένα μήνυμα στο αυτοκίνητό του, που έγραφε “Οι Σέρβοι στις Ιτιές” το χαρακτηριστικό μήνυμα που χρησιμοποιούν οι Βόσνιοι και οι Κροάτες εθνικιστές που ζητούν τον αφανισμό των Σέρβων δια απαγχονισμού “Србе на врбе”.

Το αστυνομικό τμήμα της περιοχής καταδίκασε το περιστατικό και κάλεσε τους πολίτες να απέχουν από κάθε μορφής βία και ακατάλληλης συμπεριφοράς. Ο δράστης δεν έχει βρεθεί ενώ η αστυνομία διεξάγει έρευνα και ελέγχει αντικείμενα που μπορεί να χρησιμεύσουν ως αποδεικτικά στοιχεία σε ποινικές διαδικασίες.

Θέση πήρε και η Εισαγγελία της Μπάνια Λούκα καταδικάζοντας το περιστατικό και τονίζοντας ότι πρόκειται για πρόκληση και για υποκίνηση βίας και μίσους ενώ ζήτησε από την αστυνομία να λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να βρεθεί ο δράστης και διαλευκανθεί η υπόθεση.

Φράση: “Σέρβοι στις Ιτιές”

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως τίτλος ενός ποιήματος από τον Σλοβένο εθνικιστή Mark Natlachen που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Λιουμπλιάνα Slovenets στις 27 Ιουλίου 1914 – την ημέρα που η Αυστροουγγαρία  κήρυξε πόλεμο στο Βασίλειο της Σερβίας και ζητούσε εκδίκηση για τη δολοφονία του Αρχιδούκα Φερδινάνδου.

Στη συνέχεια, αυτό το σύνθημα χρησιμοποιήθηκε ξανά από τον Κροάτη εθνικιστή, έναν από τους ιδεολόγους του κινήματος Ουστάσα Μίλ Μπούντακ.

Η φράση χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα και μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας όταν άρχισαν οι εθνικές συγκρούσεις. Αν και δεν υπάρχει κάποια οργανωμένη δράση το σύνθημα αυτό εμφανίζεται συχνά σε τοίχους στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Επιμέλεια: Ρωμανός Αλβέρτης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων