13/08/2021 13/08/2021 Στον ανακαινισμένο Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή στο χωριό Κρνιά της Σερβίας στα σύνορα με την Βοσνία -Ερζεγοβίνη ιερούργησαν Ιεράρχες του Πατριαρχείου Σερβίας μετά από περίπου 300 χρόνια. Συγκεκριμένα στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος και συλλειτούργησαν ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, ο Πανιερώτατος...
13 Αυγούστου, 2021 - 8:30
Τελευταία ενημέρωση: 13/08/2021 - 8:25

Σε ανακαινισμένο ιστορικό Ναό ιερούργησαν Σέρβοι Ιεράρχες

Διαδώστε:
Σε ανακαινισμένο ιστορικό Ναό ιερούργησαν Σέρβοι Ιεράρχες

Στον ανακαινισμένο Μοναστηριακό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή στο χωριό Κρνιά της Σερβίας στα σύνορα με την Βοσνία -Ερζεγοβίνη ιερούργησαν Ιεράρχες του Πατριαρχείου Σερβίας μετά από περίπου 300 χρόνια.

Συγκεκριμένα στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Εψηφισμένος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος και συλλειτούργησαν ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Μιλεσέβου κ. Αθανάσιος, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Δημήτριος και ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Μπουένος Άιρες και Νοτιο-Κεντρικής Αμερικής κ. Κύριλλος.

Ο Ιερός Ναός ήταν η θερινή κατοικία των Σέρβων Αρχιεπισκόπων ενώ όσοι πιστοί παρευρέθηκαν είχαν την δυνατότητα να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Αρσενίου Σρέμετς, τα οποίο φιλοξενήθηκαν στον Ναό για την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ράσκας μίλησε μετά την Ευαγγελική περικοπή για τον Ναό του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, οι καρδιές μας είναι γεμάτες χαρά γιατί μετά από τόσους αιώνες, αυτή η εκκλησία χτίστηκε στα θεμέλια ενός πρώην ναού. Και είμαστε χαρούμενοι γιατί ο Κύριος μας ευλόγησε να δώσει αυτή την ανανέωση και ανάσταση του ναού σε εμάς, στη γενιά μας. Και η παρουσία των λειψάνων του Αγίου Αρσενίου κάνει αυτή τη μέρα ακόμη μεγαλύτερη και ακόμη πιο χαρούμενη για εμάς τους συγκεντρωμένους».

Έπειτα ανέφερε την ιστορία του Ναού ο οποίος αποτελούσε Μετόχι της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου ενώ θύμισε στους πιστούς ότι ο Άγιος Αρσένιος πέρασε εκεί τις τελευταίες μέρες της επίγειας ζωής του.

Ο Πανιερώτατος κ. Θεοδόσιος στη συνέχεια αναφέρθηκε στους πιστούς στο Κοσσυφοπέδιο υπενθυμίζοντας τις Εκκλησίες που έχουν καταστραφεί, καεί και βεβηλωθεί πολλές φορές στην ιστορία όμως ο Θεός τα έκανε πάντα να ανασταίνονται. Ιδιαίτερα στάθηκε στην περίοδο από το 1999-2004 όταν κατέστρεφαν και έκαιγαν τους Ναούς μπροστά στα μάτια των Ορθοδόξων.

«Εκεί βρήκαν παρηγοριά, έλαβαν θεραπεία και αυτοί οι ναοί ξαναχτίστηκαν προς δόξα του Θεού. Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ναοί που υπέστησαν την κατεδάφιση, όπως οι άνθρωποι υπέστησαν μαρτύριο στα βάσανα, στην ανανέωσή τους, στην ανάστασή τους, έγιναν φωτεινότεροι από ό, τι ήταν. Έτσι, ο αγώνας και το μαρτύριο για τον Κύριο μας κάνει ακόμη πιο φωτεινούς και πιο έτοιμους για την Βασιλεία του Θεού», είπε ο Επίσκοπος Ράσκα κ. Θεοδόσιος καταλήγοντας ότι τόσο οι ναοί όσο και ο λαός του Θεού έχουν τον Γολγοθά τους, αλλά ανανεώνονται επίσης από την αγάπη και τη δύναμη του Κυρίου μας.

Μετά την ευλογία των Άρτων ο Μητροπολίτης κ. Ιωαννίκιος μίλησε στους πιστούς αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Θεό για την αποκατάσταση του Ναού όπου έζησε τα τελευταία χρόνια του ο Άγιο Αρσένιος και ανέφερε:

«Τα λείψανά του ήρθαν νωρίς σήμερα το πρωί, και εμείς χαιρόμαστε γιατί αυτός ο αγιασμός είναι η νέα γέννηση του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και η νέα επίσκεψη του Αγίου Πατρός μας Αρσενίου. Η γέννηση του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή έδειξε, τελικά, τη γέννηση του Χριστού και η ζωή του ήταν μια εικόνα, όχι συμβολική, αλλά, στο μέτρο του δυνατού για έναν άνθρωπο, μια πραγματική εικόνα της ζωής του Χριστού», είπε ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου.

«Επίσης, η αποκατάσταση αυτού του ιερού ναού είναι εγγεγραμμένη στην ουράνια βιογραφία του Αγίου Πατρός μας Αρσενίου, που εκοιμήθη εδώ. Και εδώ, ήρθε σήμερα εδώ για να επικαλεστεί τη χάρη του Θεού και το έλεος του Θεού μαζί μας και να αγιάσει αυτό το άγιο και μεγάλο συμβούλιο. Και αυτή η συνέλευση που κάνουμε σήμερα δεν είναι παρά μια συνέχεια της συνέλευσης που δεν έχει διακοπεί ποτέ».

Ο Ιεράρχης επεσήμανε ότι αυτό το ιερό, που καταστράφηκε πριν από τριακόσια χρόνια, δεν εγκαταλείφθηκε στην πραγματικότητα, επειδή οι άνθρωποι που ήρθαν να προσευχηθούν κάτω από τις καμάρες του ήρθαν επίσης να προσευχηθούν στα ερείπιά του, στα θεμέλιά του, αγιασμένα.

«Να ενωθεί με τον Γολγοθά αυτού του ιερού ναού, και μέσω αυτού να ενωθεί με τον Γολγοθά του Χριστού, να εδραιώσει την πίστη του και να παρηγορηθεί με την ελπίδα της Ανάστασης. Και οι πρόγονοί σας, οι οποίοι διατήρησαν αυτό το συμβούλιο και δεν επέτρεψαν ποτέ να διακοπεί, αλλά πάντα είχαν έναν ιερέα εδώ  μπορεί να είναι ακόμη πιο άξιοι, αν και αξίζετε πολύ για την ανακαίνιση αυτού του ναού», είπε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου, εξηγώντας ότι οι πρόγονοι είναι πιο άξιοι επειδή έχουν διατηρήσει τη μνήμη και όπου διατηρείται η μνήμη, όλα αποκαθίστανται εύκολα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων