23/02/2022 23/02/2022 Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριου απονεμήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2022 στον ακαδημαϊκό Μίλοσαβ Τέσιτς το λογοτεχνικό βραβείο Izviiskra Njegoseva, που έχει θεσπίσει η Μητρόπολη Βουδίμλιε-Νίκσιτς, για το σύνολο του ποιητικού του έργου, σε τελετή που έγινε στην κρύπτη του Ιερού Ναού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Φέτος, με...
23 Φεβρουαρίου, 2022 - 14:24
Τελευταία ενημέρωση: 23/02/2022 - 14:30

Σε δυο ακαδημαϊκούς τα φετινά λογοτεχνικά βραβεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Διαδώστε:
Σε δυο ακαδημαϊκούς τα φετινά λογοτεχνικά βραβεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριου απονεμήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2022 στον ακαδημαϊκό Μίλοσαβ Τέσιτς το λογοτεχνικό βραβείο Izviiskra Njegoseva, που έχει θεσπίσει η Μητρόπολη Βουδίμλιε-Νίκσιτς, για το σύνολο του ποιητικού του έργου, σε τελετή που έγινε στην κρύπτη του Ιερού Ναού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Φέτος, με ειδική απόφαση, απονεμήθηκε από την κριτική επιτροπή και το ειδικό βραβείο “Izviiskra Njegoseva”, που απονεμήθηκε στον ακαδημαϊκό Ματία Μπεσκόβιτς.

Το βραβείο θεσπίστηκε από τον νυν Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιο και την εταιρεία «MONA» την ημέρα της εορτής του Αγίου Βασιλείου στο Όστρογκ (12 Μαΐου) το 2007, όταν εκείνος ήταν ακόμα Επίσκοπος Βουδίμλιε και Νίκσιτς.

Το βραβείο «Izviiskra Njegoševa» απονέμεται κάθε δεύτερη χρονιά για το καλύτερο βιβλίο ή έργο ζωής κάποιου Σέρβου συγγραφέα.

Την τελετή απονομής και φέτος διοργάνωσαν η Επισκοπή Βουδίμλιε-Νίκσιτς και η εταιρεία «Μόνα» και την τελετή άνοιξε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, ενώ παρέστη φυσικά ο Πατριάρχης Σερβίας, ο νυν Επίσκοπος Βουδίμλιε-Νίκσιτς κ. Μεθόδιος, που μίλησε για το μεγαλείο της ποίησης του Njegoš και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεμεσιάνας κ. Στέφανος.

Με την ευκαιρία της βράβευσης του «Izviiskra Njegoseva», ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Πορφύριος, συγχαίροντας τους φετινούς νικητές, έγραψε στον λογαριασμό του στο Instagram:

Συγχαρητήρια στους φετινούς βραβευθέντες του περίφημου βραβείου Izviiskra Njegoseva, ακαδημαϊκούς Milosav Tesic και Matija Beckovic, εξέχοντες εργάτες της λογοτεχνίας και στοχαστές. Αυτή η αναγνώριση της Επισκοπής Βουδίμλιε-Νίκσιτς, που απονέμεται εδώ και δεκαπέντε χρόνια, φέρει το αρχικό όνομα «Στεφάνι του Βουνού» του Njegos και, σαν θαυματουργός ιστός, ένα αόρατο στεφάνι συνδέει τις λάμψεις του φωτισμένου πνεύματος της οικογένειάς μας και ανάβει μια φλόγα, που ζεσταίνει μόνιμα και ήσυχα τις καρδιές μας, τους χώρους της ύπαρξής μας. Στον σημαντικό συμβολισμό αυτής της εκδήλωσης συνέβαλε το γεγονός ότι τα βραβεία απονεμήθηκαν στην Κρύπτη του Ναού του Αγίου Σάββα, στα ίδια τα θεμέλια της συλλογικής πνευματικής μας μνήμης, χωρίς την οποία δεν υπάρχει η μελλοντική μας δημιουργία και ζωή».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων