31/05/2021 31/05/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού της Σερβίας, Μάγια Τζόκοβιτς, απέστειλε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος με την οποία ζητά να λάβει μέρος και η Εκκλησία της Σερβίας στο διάλογο που γίνεται σχετικά με τον προωθούμε σχέδιο νόμου από τη πλευρά του υπουργείου που αφορά τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβίας, μεγάλο...
31 Μαΐου, 2021 - 13:18
Τελευταία ενημέρωση: 31/05/2021 - 13:19

ΣΕΡΒΙΑ: Έκκληση για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Διαδώστε:
ΣΕΡΒΙΑ: Έκκληση για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού της Σερβίας, Μάγια Τζόκοβιτς, απέστειλε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος με την οποία ζητά να λάβει μέρος και η Εκκλησία της Σερβίας στο διάλογο που γίνεται σχετικά με τον προωθούμε σχέδιο νόμου από τη πλευρά του υπουργείου που αφορά τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβίας, μεγάλο μέρος της οποίας έχει να κάνει με Ορθόδοξους ναούς και προσκυνήματα.

Ο Μακαριώτατος στην επιστολή επισημαίνει τις αδυναμίες του σχεδίου νόμου και καλεί την κ. Τζόκοβιτς να αναβάλλει τη διαβούλευση μέχρι την επίλυση των καίριων ζητημάτων. Χαρακτηριστικά σημειώνει ότι για την Αυτόνομη Επαρχία Βοϊβοντίνα αναφέρονται έξι άρθρα του σχεδίου νόμου δεν υπάρχει κανένα άρθρο που να αναφέρεται στην Αυτόνομη Επαρχία Κοσσυφοπεδίου και Μετόχια, όπου η πολιτιστική κληρονομιά απειλείται περισσότερο και βρίσκεται διαρκώς εκτεθειμένη σε επιθέσεις και καταστροφές. Σε αυτό το πλαίσιο ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας τονίζει πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να δημιουργηθούν εντυπώσεις ότι το κράτος δεν δίνει την ανάλογη βαρύτητα για ένα μείζον εθνικό ζήτημα για την Σερβία.

Επίσης, επισημαίνει ότι με το άρθρο 102 του σχεδίου νόμου η Εκκλησία θα στερηθεί το δικαίωμα της διαχείρισης των προσκυνημάτων που αποτελούν εδώ και αιώνες ανήκουν στη δική της ιδιοκτησία.

Με τις τροποποιήσεις του προτεινόμενου σχεδίου, ο νόμος δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο για τις Εκκλησίες και τις Θρησκευτικές Κοινότητες, ο οποίος ισχύει τώρα στη Δημοκρατία της Σερβίας.

Στο τέλος της επιστολής ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος εκφράζει την άποψη ότι η υιοθέτηση ενός τέτοιου νόμου δεν θα συμβάλει στον κοινό εντατικό αγώνα που γίνεται εδώ και δύο δεκαετίες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του κράτους για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, καθώς και στο σύστημα συνταγματικής και πολιτιστικής προστασίας της Δημοκρατίας της Σερβίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων