28/06/2023 28/06/2023 Τις απόψεις ειδικών επιστημόνων για γλωσσικά ζητήματα τα οποία εισάγονται στον νόμο περί Ισότητας των Φύλων που προωθείτε σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Δημοκρατία της Σέρπσκα και ταράζει την κοινή γνώμη,  ζήτησε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μονή Γκρατσάνιτσα στο Κοσσυφοπέδιο ο Πατριάρχης Σερβίας δέχθηκε στο Πατριαρχικό Μέγαρο στο Βελιγράδι ομάδα...
28 Ιουνίου, 2023 - 11:35
Τελευταία ενημέρωση: 28/06/2023 - 11:39

Σερβία: Η Εκκλησία ζήτησε τη συμβουλή γλωσσολόγων για νομοσχέδιο που ταράζει την κοινή γνώμη

Διαδώστε:
Σερβία: Η Εκκλησία ζήτησε τη συμβουλή γλωσσολόγων για νομοσχέδιο που ταράζει την κοινή γνώμη

Τις απόψεις ειδικών επιστημόνων για γλωσσικά ζητήματα τα οποία εισάγονται στον νόμο περί Ισότητας των Φύλων που προωθείτε σε Σερβία, Μαυροβούνιο και Δημοκρατία της Σέρπσκα και ταράζει την κοινή γνώμη,  ζήτησε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μονή Γκρατσάνιτσα στο Κοσσυφοπέδιο ο Πατριάρχης Σερβίας δέχθηκε στο Πατριαρχικό Μέγαρο στο Βελιγράδι ομάδα επιφανών Σέρβων γλωσσολόγων.

Διαβάστε επίσης: Στο μοναστήρι της Γκρατσάνιτσα στο Κοσσυφοπέδιο ο Πατριάρχης Σερβίας

Οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν ότι σύμφωνα με τον τρόπο έκφρασης και αμοιβαίας επικοινωνίας, που εκφράζει τη γνώμη και τη ζωή του σερβικού λαού, θα ακολουθούσαν μόνιμες και επιζήμιες συνέπειες, εάν, σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες, εφαρμοστεί ο αντισυνταγματικός νόμος, όπως τον χαρακτήρισαν. Διαπιστώθηκε ότι μόνο ένα σκέλος ασχολείται με το γλωσσικό ζήτημα και ότι στη μέση είναι μια διαδικασία που επιβάλλει ο νόμος, όπως έχει επισημανθεί αυτές τις μέρες, “μία διαδικασία «μεταμόρφωσης» της συνείδησης του ατόμου και της κοινωνίας στο σύνολό της, μέσο της Γλώσσας”, αναφέρει το Πατριαρχείο Σερβίας.

Η γλώσσα καθορίζει την ταυτότητα ενός έθνους

Ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος επεσήμανε ότι το ζήτημα της γλώσσας καθορίζει την ταυτότητα ενός έθνους και κάθε βίαιη και αλόγιστη αλλαγή μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες για την αυτογνωσία ενός έθνους όπως οι Σέρβοι, στο οποίο η Εκκλησία εφιστά συνεχώς την προσοχή.

Επισημάνθηκε, επίσης, ότι οι αρμόδιες αρχές δεν εμποδίζουν, αλλά δείχνουν ανοχή απέναντι σε μια ομάδα μη κυβερνητικών οργανώσεων που προωθούν επίμονα και συστηματικά την ιδεολογία, την πολιτική και την πρακτική του φύλου μέσω της άμεσης παρουσίας τους σε προσχολικά ιδρύματα και σχολεία, προπαγανδίζοντας ότι ακόμη και τα μικρότερα παιδιά μπορούν να επιλέξουν ποιο είναι το φύλο, μέχρι και την πιθανότητα ιατρικής αλλαγής φύλου.

Θα δοθεί η απαραίτητη προσοχή στο θέμα

Σέρβοι γλωσσολόγοι ενημέρωσαν τον Μακαροιώτατο ότι στους ευρύτερους επιστημονικούς κύκλους, ιδιαίτερα μεταξύ γλωσσολόγων, νομικών, πολιτικών επιστημόνων, κοινωνιολόγων, παιδαγωγών και άλλων, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την υπέρβαση αυτής της μεγάλης πρόκλησης που έχει τεθεί ενώπιον της σερβικής επιστήμης, εκπαίδευσης και του πολιτισμού, καθώς της πλειοψηφίας των ανθρώπων και των άλλων λαών που ζουν στη Σερβία.

Στο τέλος, εξέφρασαν την ικανοποίηση και την ευγνωμοσύνη τους για την πρωτοβουλία, τη συμμετοχή και την υποστήριξη που παρέχει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία σε ουσιαστικά θέματα διατήρησης της πνευματικής ταυτότητας του σερβικού λαού και κάθε ανθρώπου ως ανθρώπου με προσωπική αξιοπρέπεια. Από κοινού δήλωσαν ότι στο θέμα αυτό, που ταράζει την κοινή γνώμη, θα δοθεί η απαραίτητη προσοχή το επόμενο διάστημα.

Φωτογραφίες: spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων