08/05/2021 08/05/2021 Την Ημέρα του Εθνικού Μουσείου, 177 χρόνια μετά την ίδρυση του παλαιότερου μουσείου στη Σερβία, τιμάνε στις 10 Μαΐου οι Σέρβοι με μια έκθεση με τίτλο “Κάτω από τον χρυσό και μπλε ουρανό”. Η έκθεση αποτελείται από έργα  Ελλήνων από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα και θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Μουσείο στο Βελιγράδι.  Η...
08 Μαΐου, 2021 - 9:41
Τελευταία ενημέρωση: 08/05/2021 - 9:09

Σερβία: Η εθνική ημέρα μουσείου τιμάται με έργα Ελλήνων

Διαδώστε:
Σερβία: Η εθνική ημέρα μουσείου τιμάται με έργα Ελλήνων

Την Ημέρα του Εθνικού Μουσείου, 177 χρόνια μετά την ίδρυση του παλαιότερου μουσείου στη Σερβία, τιμάνε στις 10 Μαΐου οι Σέρβοι με μια έκθεση με τίτλο “Κάτω από τον χρυσό και μπλε ουρανό”. Η έκθεση αποτελείται από έργα  Ελλήνων από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα και θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Μουσείο στο Βελιγράδι. 

Η έκθεση αποτελείται από 147 εικόνες, με την πλειοψηφία να είναι Ελλήνων και ανάμεσά τους μερικές Σερβικές και Ρωσικές εικόνες, ενώ αρκετά από τα εκθέματα έχουν μεγάλη καλλιτεχνική αξία.

Πρόκειται για εικόνες συγγραφέων από τα εδάφη των παραδοσιακών ελληνικών χωρών, καθώς και από την ευρύτερη περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και γειτονικές χώρες όπου οι επιρροές του ελληνικού πολιτισμού παρέμειναν αναγνωρίσιμες.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έργα ενός συγκεκριμένου ιταλο-κρητικού στιλ ζωγραφικής,  μεταξύ του 15ου και του 18ου αιώνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Αδριατικής, που δημιουργήθηκαν από τις επιρροές της συνάντησης Ορθόδοξων και Καθολικών. Οι εκθεσιακές εικόνες μπορούν να προέρχονται από εργαστήρια ή από πρότυπα διάσημων κρητικών ζωγράφων.

Η δεύτερη ομάδα ελληνικών εικόνων στη συλλογή του Μουσείου δημιουργήθηκε από τις επιρροές στης ηπειρωτικές περιοχές των Βαλκανίων που ήταν υπό τουρκική κυριαρχία. Τα εκθέματα αντιπροσωπεύουν ένα  μερίδιο της συνολικής ζωγραφικής κληρονομιάς των Βαλκανίων της τουρκικής εποχής.

Μια ειδική ομάδα αποτελείται από εικόνες από τους Αγίους Τόπους.

Η μεγαλύτερη εισροή ελληνικών εικόνων στο Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου πραγματοποιήθηκε τις δεκαετίες μεταξύ του 1955 και του 1975, όταν το Βελιγράδι ήταν το βασικό σημείο για τη μετανάστευση του πληθυσμού από τα νοτιοανατολικά και τα δυτικά μέρη.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων