05/11/2022 06/11/2022 Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Πατριαρχικό Μέγαρο του Βελιγραδίου το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας...
05 Νοεμβρίου, 2022 - 21:59
Τελευταία ενημέρωση: 06/11/2022 - 2:59

Σερβία: Κοινή γραμμή Εκκλησίας-Κράτους για τα εθνικά συμφέροντα

Διαδώστε:
Σερβία: Κοινή γραμμή Εκκλησίας-Κράτους για τα εθνικά συμφέροντα

Οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Πατριαρχικό Μέγαρο του Βελιγραδίου το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022.

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ζβορνικίου και Τούζλας κ. Φώτιος, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Σιρμίου κ. Βασίλειος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς ενημέρωσε τον Μακαριώτατο και τα παρευρισκόμενα μέλη της Ιεράς Συνόδου για τις σοβαρές προκλήσεις και πιέσεις που αντιμετωπίζει η Σερβία και ο Σερβικός λαός στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συνομιλητές εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν την ειρήνη καθώς και τα εθνικά συμφέροντα.

 

Ένταση εξαιτίας των πινακίδων κυκλοφορίας στο Κοσσυφοπέδιο

Η συνάντηση του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των μαζικών παραιτήσεων που υποβάλλουν οι εκπρόσωποι των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο από το σύνολο των θεσμικών οργάνων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ασκεί η Πρίστινα ως προς την αντικατάσταση των Σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας.

Η απόφαση λήφθηκε κατά την συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου των Σέρβων στην πόλη Ζβέτσαν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Την παραίτηση τους ήδη υπέβαλαν οι βουλευτές Σερβικής εθνότητας, ενώ παραιτήθηκαν επίσης οι Σέρβοι υπουργοί στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, οι δήμαρχοι στο βόρειο Κόσσυφοπέδιο, οι δικαστές, οι εισαγγελείς και όλοι οι κρατικοί λειτουργοί.

Οι Σέρβοι αστυνομικοί επίσης αποχώρησαν από την αστυνομία και επιδεικτικά έβγαλαν μπροστά στις κάμερες τις στολές τους. Ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, Γκόραν Ράκιτς, ανακοίνωσε ότι η απόφαση για αποχώρηση από τους θεσμούς θα ανακληθεί μόνο εάν η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποσύρει την απόφαση για την αντικατάσταση των Σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και επιτρέψει την σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

Για αύριο, Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, έχουν προγραμματιστεί στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο διαδηλώσεις.

Στο Βελιγράδι συνεδρίασε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, το κυβερνητικό συμβούλιο με την συμμετοχή και του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το θέμα που κυριάρχησε ήταν το Κοσσυφοπέδιο ωστόσο δεν εκδόθηκε καμία επίσημη ανακοίνωση ούτε έγιναν δηλώσεις στον Τύπο.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ενημέρωσε για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο κατ΄ ιδίαν τους Πρέσβεις της Ρωσίας και της Κίνας στην Σερβία ενώ τηλεφωνικά επικοινώνησε και με τον Πρέσβη των ΗΠΑ.

 

Περισσότερες φωτογραφίες:

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων