09/03/2023 09/03/2023 Ο Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος έστειλε επιστολή στους κληρικούς της Ιεράς Μητρόπολης, σύμφωνα με την οποία καλεί για προσευχή για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. «Το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι η γη της επαγγελίας του σερβικού λαού», είπε μεταξύ άλλων ο Πανιερώτατος, ο οποίος ζήτησε τη μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Σημειώνεται...
09 Μαρτίου, 2023 - 9:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/03/2023 - 9:48

Πληθαίνουν οι φωνές για τη σωτηρία του Κοσσυφοπεδίου- Όσα αναφέρει επιστολή προς κληρικούς 

Διαδώστε:
Πληθαίνουν οι φωνές για τη σωτηρία του Κοσσυφοπεδίου- Όσα αναφέρει επιστολή προς κληρικούς 

Ο Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος έστειλε επιστολή στους κληρικούς της Ιεράς Μητρόπολης, σύμφωνα με την οποία καλεί για προσευχή για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. «Το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι η γη της επαγγελίας του σερβικού λαού», είπε μεταξύ άλλων ο Πανιερώτατος, ο οποίος ζήτησε τη μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Σημειώνεται ότι ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στο μήνυμά του για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή κάλεσε το ποίμνιο να ενισχύσει την προσευχή του για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια: “Σας ζητώ να κάνετε μια επιπλέον θυσία κατά τη διάρκεια αυτής της Σαρακοστής, να αφιερώσετε ολόκληρη τη Σαρακοστή στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και να προσευχηθείτε πιο θερμά. Σε αυτούς τους σκοτεινούς και θυελλώδεις καιρούς, για τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, τα ιερά μας μέρη, ας προσευχηθούμε για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχιά μας”.

Η επιστολή

“Παρακολουθώντας και διαβάζοντας για όσα συμβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, εμείς οι Ορθόδοξοι Σέρβοι αλλά και οι άνθρωποι άλλων εθνών και θρησκειών σε όλο τον κόσμο, παραμένουμε σοκαρισμένοι με το μέγεθος της ανομίας και της ακραίας ανηθικότητας που λαμβάνει χώρα στην περιοχή”, αναφέρει στην επιστολή του ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος.

“Για εμάς τους Ορθόδοξους Σέρβους, το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια δεν είναι μόνο γεωγραφικοί όροι και εδάφη της Δημοκρατίας της Σερβίας, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο και ανώτερο. Το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι οι πνευματικές μας κοιτίδες! Γι’ αυτό κάθε αδικία και πολιτική ανομία για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια μας πληγώνει και μας προσβάλλει, μας πονάει μέχρι τα βάθη της καρδιάς μας, έγραψε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στον Προφήτη Ηλία και τον ζήλο του για το Νόμο του Θεού, δηλαδή για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη: “Προσκαλούμε πρώτα τους εαυτούς μας και μετά όλους εσάς τους Ορθόδοξους Σέρβους να γίνουμε ζηλωτές για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη του Θεού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι για εμάς τους Σέρβους όπως το Ισραήλ και η Ιουδαία για τον Προφήτη Ηλία”.

“Ας προσευχηθούμε για όλο τον πονεμένο σερβικό λαό μας στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια, καθώς και για όλους τους εξόριστους και διωγμένους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων. Ας μην ξεχάσουμε τα εκατομμύρια των αθώα δολοφονηθέντων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου-Μετοχίων. Ας ζητήσουμε τη μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Κυρίου μας”, υπογράμμισε.

“Κάνουμε έκκληση σε όλα τα πνευματικά παιδιά, σε όλους τους ενορίτες και τους πιστούς να προσευχηθούν για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια μας. Ας σώσουμε το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια μας“, κατέληξε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέλη του Φεβρουαρίου υπογράφηκε Συμφωνία (γαλλογερμανικό σχέδιο) για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στην Σερβία και το Κόσοβο, την οποία αποδέχθηκαν και οι δύο πλευρές.  Τα συμβαλλόμενα μέρη, έχοντας επίγνωση της ευθύνης τους για τη διατήρηση της ειρήνης, και της περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας στην Ευρώπη συμφώνησαν σε 11 άρθρα, με πιο σημαντικό το άρθρο 7 το οποίο αναφέρει:

“Και οι δύο πλευρές συνηγορούν υπέρ της επίτευξης συγκεκριμένων ρυθμίσεων, σύμφωνα με τους σχετικούς μηχανισμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης και χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές εμπειρίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα κατάλληλο επίπεδο αυτοδιοίκησης για τη σερβική κοινότητα στο Κόσοβο και η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε ορισμένους συγκεκριμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας λήψης οικονομικής βοήθειας από τη Σερβία και της δημιουργίας απευθείας διαύλων επικοινωνίας μεταξύ της σερβικής κοινότητας και της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Τα μέρη θα επικυρώσουν το επίσημο καθεστώς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο και θα εξασφαλίσουν υψηλό επίπεδο προστασίας της σερβικής θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά πρότυπα”.

 

Διαβάστε ακόμη:

Κοσσυφοπέδιο: Αποδοχή από Βούτσιτς και Κούρτι του ευρωπαϊκού σχεδίου – Η θρησκευτική “ελευθερία” και το καθεστώς των Ορθοδόξων

Όσα προβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη Σερβική Εκκλησία και η αφιερωμένη Σαρακοστή στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Πηγή: mitropolijadabrobosanska

Φωτογραφία: Μητρόπολη Dabrobosanska

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων