11/09/2021 11/09/2021 του Νίκου Οικονόμου / ope.gr Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον Πανιερ. Επίσκοπο Σλαυονίας κ. Ιωάννη και τον ιστορικό Ντέγιαν Ρίστιτς είχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, στην έδρα του Πατριαρχείου στο Βελιγράδι, με αφορμή την 80η επέτειο από την ίδρυση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Γιασένοβατς....
11 Σεπτεμβρίου, 2021 - 9:47
Τελευταία ενημέρωση: 11/09/2021 - 10:29

Σερβία: Πρωτοβουλία για ανέγερση μνημείου θυμάτων του Β’ ΠΠ

Διαδώστε:
Σερβία: Πρωτοβουλία για ανέγερση μνημείου θυμάτων του Β’ ΠΠ
  • του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον Πανιερ. Επίσκοπο Σλαυονίας κ. Ιωάννη και τον ιστορικό Ντέγιαν Ρίστιτς είχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, στην έδρα του Πατριαρχείου στο Βελιγράδι, με αφορμή την 80η επέτειο από την ίδρυση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Γιασένοβατς.

Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η ανέγερση ενός μεγάλου μνημείου στην μνήμη των θυμάτων του μεγαλύτερου και πιο βάναυσου στρατοπέδου συγκέντρωσης, γνωστού και ως “Κροατικού Άουσβιτς”, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο έδαφος του βραχύβιου Κροατικού Ανεξάρτητου Κράτος (NDH).

Μετά το πέρας της συνάντησης, ακολούθησε κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς στις δηλώσεις του αποκάλυψε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την ανέγερση του μνημείου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε:

“Συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη δημιουργία του πιο αποκρουστικού εργοστασίου θανάτου στην Ευρώπη, το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γιασένοβατς. Η Σερβία και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας συνεργάζονται για την ενίσχυση του αισθήματος μνήμης. Κάνουμε τα πάντα για να μην ξεχαστούν τα θύματα του Γιασένοβατς και ψάχνουμε τρόπους με τους οποίους το κράτος μπορεί να βοηθήσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας στην όλη διαδικασία, καθώς και σε άλλα σημαντικά ζητήματα. Σήμερα επιτέλους καταλήξαμε σε συμφωνία και μεταφέρω την επιβεβαίωση από τον κ. Μίλοραντ Ντόντικ (σ.σ. τον Πρόεδρο της Συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης) να συμμετάσχουμε μαζί στην κατασκευή ενός πανσερβικού μνημείου στην πιο πληγείσα τοποθεσία, στην Ντόνια Γκράντινα στην Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, με σκοπό την υπενθύμιση όλων των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν εις βάρος του λαού μας και σε εδάφη που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Σερβικού λαού σήμερα”.

Καταλήγοντας, ο κ. Βούτσιτς πρόσθεσε:

“Ο στόχος είναι να δείξουμε στoν κόσμο τι πέρασε ο Σερβικός λαός πριν από 80 χρόνια και να διαδώσουμε την αλήθεια. Είμαι ικανοποιημένος που το κράτος μπορεί να συμμετέχει σε κάτι που είναι υψίστης σημασίας για τον λαό μας και είμαι περήφανος για την Σερβία, τον Σερβικό λαό που θυμάται και δεν θα ξεχάσει ποτέ τα φρικτά εγκλήματα στο Γιασένοβατς. Η Σερβία μπορεί να το κάνει αυτό και δεν ντρέπεται για τα θύματα της. Αυτοί είναι οι ήρωες μας και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μην ξεχαστεί η ηρωική τους πράξη”.

Από την πλευρά του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Βούτσιτς και τον Πανιερώτατο Επίσκοπο Σλαυονίας κ. Ιωάννη για το σημαντικό έργο και το ενδιαφέρον τους για τα θύματα του Σερβικού λαού.

“Όποτε πήγαινα στο Γιασένοβατς, είχα την εντύπωση ότι είχα μπει σε μια διαφορετική ζώνη ύπαρξης, μια απόκοσμη ζώνη. Υπό αυτή την έννοια, αυτή η απόκοσμη ζώνη και άλλοι τόποι ανθρωπίνου πόνου δείχνουν ότι είναι ένας μεταφυσικός χώρος.”, πρόσθεσε.

Τέλος, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Σλαυονίας κ. Ιωάννης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “πρέπει να συγχωρούμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε”.

 

 

 

Στο έδαφος του βραχύβιου Κροατικού Ανεξάρτητου Κράτος (NDH) υπό το φασιστικό καθεστώς των Ουστάσι, που περιλάμβανε επίσης όλη τη Βοσνία κι είχε συμμαχήσει με τη ναζιστική Γερμανία, υπήρχαν περίπου 80 στρατόπεδα κράτησης. Το στρατόπεδο θανάτου του Γιασένοβατς ήταν το μεγαλύτερο και πιο βάναυσο από αυτά. Πολλοί κρατούμενοι εκτελέσθηκαν με σφυριά, με μαχαίρι ή με λιθοβολισμό.

Ο αριθμός των θυμάτων αποτελεί ακόμη ένα αμφιλεγόμενο θέμα, ιδίως μετά τους αιματηρούς πολέμους που κατέληξαν στη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας στα χρόνια του ’90. Οι εκτιμήσεις για τους νεκρούς κυμαίνονται από περίπου 83.000, σύμφωνα με το Μουσείο Γιασένοβατς, έως τα 700.000 θύματα, όπως υποστηρίζουν οι σερβικές πηγές. Από την πλευρά του, το Μουσείο του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον υπολογίζει τον αριθμό των θυμάτων σε 100.000.

 

Φωτογραφίες: Πατριαρχείο Σερβίας – Προεδρία της Σερβίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων