07/01/2022 07/01/2022 Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων (με το παλαιό εορτολόγιο), στον ναό του Αγίου Σάββα, στο Βράτσαρ προέστη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος σήμερα, 7 Ιανουαρίου 2022.  Ευγενία Δίτσα Στο εκπληκτικό του κήρυγμα, ο Μακαριώτατος μίλησε για την ειρήνη, την αγάπη και την ενότητα μεταξύ των ανθρώπων, λέγοντας με πικρία ότι η επιδίωξη για ειρήνη...
07 Ιανουαρίου, 2022 - 15:48
Τελευταία ενημέρωση: 07/01/2022 - 15:41

Σερβία: Χριστούγεννα στον Άγιο Σάββα του Βράτσαρ με τον Πατριάρχη Πορφύριο

Διαδώστε:
Σερβία: Χριστούγεννα στον Άγιο Σάββα του Βράτσαρ με τον Πατριάρχη Πορφύριο

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων (με το παλαιό εορτολόγιο), στον ναό του Αγίου Σάββα, στο Βράτσαρ προέστη ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος σήμερα, 7 Ιανουαρίου 2022. 

  • Ευγενία Δίτσα

Στο εκπληκτικό του κήρυγμα, ο Μακαριώτατος μίλησε για την ειρήνη, την αγάπη και την ενότητα μεταξύ των ανθρώπων, λέγοντας με πικρία ότι η επιδίωξη για ειρήνη στη σύγχρονη εποχή φαίνεται από την συνεχή προσπάθεια για τελειοποίηση των εργαλείων θανάτου (εννοώντας τα όπλα). 

Διαβάστε όλο το κήρυγμα:

«Χριστός Γεννάται! Αδέρφια, ας είναι αυτή η μέρα χαρούμενη και ευλογημένη, γιατί γιορτάζουμε το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Είναι η στιγμή που ο Υιός του Θεού ήρθε ανάμεσά μας, και όχι μόνο αυτό, αλλά έγινε ένας από εμάς».

«Όπως σήμερα έχουμε πολλές διαμάχες και παρεξηγήσεις μεταξύ των ανθρώπων, πολύ περισσότερη θλίψη και ταλαιπωρία παρά χαρά, ακόμη και μίσος, έτσι ήταν και στους καιρούς που ο Θεός έστειλε τον Υιό του ανάμεσά μας: πολλές ασθένειες, βάσανα, θάνατοι, επιδημίες, συγκρούσεις, πόλεμοι, σκλαβιά, βία. Όπου κι αν ζούσαν οι άνθρωποι, μερικά από αυτά ή και όλα μαζί, συνέβησαν σε ένα μέρος. Και τότε ο Θεός επέλεξε να γεννηθεί από την Παναγία στο σπήλαιο, μακριά από ανθρώπινο μάτι, μακριά από την ταραχή αυτού του κόσμου. Εκείνο το σπήλαιο, θερμαινόμενο από αγάπη, φωτισμένο από ουσιαστική γαλήνη, βαθιά, έγινε η καρδιά του σύμπαντος, η καρδιά ολόκληρης της δημιουργίας. Από εκείνη τη σπηλιά, η ζωή χτυπούσε για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Εκεί γεννήθηκε Αυτός που ήρθε για κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά και για όλους τους ανθρώπους μαζί. Ο Χριστός γεννήθηκε για να φέρει ειρήνη, να δείξει ποιος είναι ο Θεός και ποιος είναι και πώς πρέπει να είναι ο άνθρωπος· να δούμε και να αποδείξουμε ότι ο Θεός είναι αγάπη, ότι τίποτα δεν μπορεί να Τον εμποδίσει να μας αγαπήσει, και επίσης να επισημάνουμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να έχει ειρήνη και χαρά μόνο όταν είναι γεμάτος αγάπη: πρώτα απ’ όλα, αγάπη για τον Θεό και όταν την έχει, είναι βέβαιο ότι αγαπά και τον άνθρωπο. Αν πει ότι αγαπά τον άλλον, ότι αγαπά τον πλησίον του, όπως αποκαλεί το Ευαγγέλιο τον άλλον, και δεν αγαπά τον Θεό – το λιγότερο κάνει λάθος. Η σπηλιά που φωτίστηκε από χαρά και γαλήνη έδειξε ότι η αγάπη είναι το νόημα της ζωής μας.

Η σημερινή κατάσταση δεν είναι ίδια; Οι λέξεις ειρήνη, αγάπη, κοινότητα αναφέρονται συχνότερα. Ο καθένας μας, ας κρυφοκοιτάξει στην καρδιά και την ψυχή του και θα πάρει απάντηση. Ο Απόστολος λέει: Έστειλε ο Θεός το Πνεύμα του Υιού Του στις καρδιές μας. […] Το μόνο ερώτημα είναι αν ανοίξαμε την πόρτα της ψυχής μας, αν δεχθήκαμε εκεί τον Υιό του Θεού. Η ψυχή μας, η καρδιά μας, έγινε το σπήλαιο της Βηθλεέμ; Αν ναι, τότε έχουμε ειρήνη: αυτή την πολύτιμη λέξη, που αναφέρεται αμέτρητες φορές κάθε μέρα. Τότε έχουμε αγάπη, επίσης μια πολύτιμη λέξη που δεν φεύγει από τα χείλη μας. Το πόση ειρήνη υπάρχει και πόσο εμείς οι άνθρωποι νοιαζόμαστε για την ειρήνη φαίνεται από το γεγονός ότι σήμερα το ανθρώπινο γένος τελειοποιεί μέρα με τη μέρα τα εργαλεία του θανάτου. Εδώ είναι η απάντηση στο πόση ειρήνη υπάρχει μέσα μας και πόσο πολύ θέλουμε να εξαπλώσουμε αυτή την ειρήνη γύρω μας· και ξέρουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην ψυχή μας αν δεν υπάρχει το πνεύμα του Υιού του Θεού στις καρδιές μας· αν οι καρδιές μας δεν είναι μια αναπαραγόμενη πέτρα από το μωσαϊκό της ανθρωπότητας, ένα αναπαραγόμενο πετραδάκι του σπηλαίου της Βηθλεέμ. Ο προφήτης Ησαΐας λέει: «καὶ συγκόψουσι τὰς μαχαίρας αὐτῶν εἰς ἄροτρα καὶ τὰς ζιβύνας αὐτῶν εἰς δρέπανα». Λιώστε τα ξίφη και κάντε τα άροτρα. Αυτό είναι και το σημερινό μήνυμα.

Όπου υπάρχει Θεός, όπου υπάρχει το σπήλαιο της Βηθλεέμ, δεν υπάρχει φόβος. Οι δαιμονικές δυνάμεις φεύγουν από τη σπηλιά της Βηθλεέμ, φεύγουν επίσης από κάθε καρδιά που έχει κυλήσει στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, πόσο μάλλον οι δυνάμεις αυτού του κόσμου… Όπου υπάρχει αγάπη, δεν υπάρχει φόβος. Εξακολουθούμε να μιλάμε συνεχώς για το ότι έχουμε αγάπη… Φροντίζουμε τη ζωή μας, φοβόμαστε, φυσικά, τον θάνατο. Κάνουμε τα πάντα για να το αποτρέψουμε, και μέσα, στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, και στις καρδιές μας, όπου το αεράκι της αγάπης και της αιώνιας ζωής ευωδιάζει συνεχώς, η αιωνιότητα είναι παρούσα, ο ζωντανός Θεός είναι παρών.

Είθε ο Κύριος να δώσει, αδελφοί και αδελφές, αυτή την ημέρα, την γεμάτη με το βρέφος Χριστό, που γεννήθηκε στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, να ανοίξουμε τουλάχιστον για μια στιγμή τα παράθυρα και τις πόρτες της καρδιάς μας, ώστε το Πνεύμα του Υιού του Θεού να μπει και να κατοικήσει στις ψυχές μας. Τότε η ειρήνη, η χαρά και η αγάπη θα κινηθούν στις ψυχές μας. Δεν θα υπάρχει φόβος, τότε θα υπάρχει ένα μέρος για κάθε άνθρωπο στις καρδιές μας. Τότε θα έχουμε ξεκάθαρη γνώση ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον και ότι όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε – μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιούμε σκληρά λόγια μεταξύ μας – θα ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ο ένας χωρίς τον άλλον και ότι είναι πιο σημαντικό, αφού ο Θεός είναι στις ψυχές μας, να είμαστε ένα μαζί Του, ένα με τον άλλο στην οικογένεια και στους ανθρώπους και μετά όταν θα είμαστε ένα, τότε θα είμαστε και έτοιμοι να οικοδομήσουμε την ενότητα με όλους τους ανθρώπους, με όλο τον κόσμο, με ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή, γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε ένα – η ανθρώπινη φυλή, και μετά είμαστε κάτι ξεχωριστό ο καθένας μας.

Σας εύχομαι την εκ Θεού ειρήνη, αγάπη και χαρά, ό,τι καλύτερο, υγεία – και αυτό…. Όπως όλος ο κόσμος ήταν μαζεμένος στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, συγκεντρωνόμαστε κι εμείς σε πολλά ακόμη σπήλαια της Βηθλεέμ, που χτίστηκαν από ανθρώπινα χέρια, και που είναι ναοί του Θεού, όπως αυτός ο ναός: ένας θαυμάσιος ναός, αφιερωμένος στον πρόγονό μας, Άγιο Σάββα. Ο Θεός να σας έχει όλους καλά! Καλά Χριστούγεννα! Χρόνια πολλά! Ειρήνη εκ Θεού! Χριστός Ετέχθη!».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων