15/03/2022 15/03/2022 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος χοροστάτησε στον Β’ Κατανυκτικό Εσπερινό στο ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σημασία της προσευχής, και μεταξύ άλλων είπε ότι “η ποιότητα και το βάθος της προσευχής θα καθορίσουν τη σχέση μας με τα πάντα γύρω μας, και κυρίως τη σχέση μας με τους άλλους...
15 Μαρτίου, 2022 - 10:50
Τελευταία ενημέρωση: 15/03/2022 - 10:54

Σερβίας: Η προσευχή είναι η γλώσσα που ζούμε, σκεφτόμαστε και μιλάμε

Διαδώστε:
Σερβίας: Η προσευχή είναι η γλώσσα που ζούμε, σκεφτόμαστε και μιλάμε

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος χοροστάτησε στον Β’ Κατανυκτικό Εσπερινό στο ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σημασία της προσευχής, και μεταξύ άλλων είπε ότι “η ποιότητα και το βάθος της προσευχής θα καθορίσουν τη σχέση μας με τα πάντα γύρω μας, και κυρίως τη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους”.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε απόσπασμα από το κήρυγμά του:

Η προσευχή είναι απαραίτητη για εμάς τους ανθρώπους. Όπως η φυσική μας ύπαρξη δεν μπορεί να κάνει χωρίς αέρα, έτσι και η συνολική πνευματική μας ύπαρξη δεν μπορεί να κάνει χωρίς προσευχή. Είναι η γλώσσα που ζούμε, σκεφτόμαστε και μιλάμε. Η ποιότητα και το βάθος της προσευχής θα καθορίσουν τη σχέση μας με τα πάντα γύρω μας, και κυρίως τη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους.

Η προσευχή είναι η αναπνοή της ύπαρξής μας. Η προσευχή δεν συνίσταται κυρίως στο να ζητάμε από τον Θεό να εκπληρώσει κάποιες από τις επιθυμίες μας. Η προσευχή είναι ασύγκριτα πιο σημαντική από αυτό.

Η προσευχή είναι έκφραση της πίστης μας στον Θεό, δηλαδή της εμπιστοσύνης μας σε Αυτόν ότι ακούει τις καρδιές μας και τις σκέψεις μας.

Ανεξάρτητα από τις προσπάθειες που κάνουμε, ανεξάρτητα από τις ώρες και τον χρόνο που αφιερώνουμε στην προσευχή, ας μη νομίζουμε ότι κάναμε κάτι μεγάλο, διότι η προσευχή πρέπει να βασίζεται στην πίστη, στη μετάνοια, τη συγχώρεση. Όταν συνεχώς στεκόμαστε προσευχόμενοι και ευχαριστούμε τον Θεό, τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ειρήνη στις ψυχές μας, ότι θα είμαστε σε ειρήνη με όλους, και ότι θα έχουμε απερίγραπτη χαρά.

Οι άγιοι Πατέρες, που συμμετείχαν πάνω απ’ όλα στην προσευχή, μακριά από τον κόσμο, παλεύοντας με τα πάθη τους, μετέτρεψαν τη ζωή τους σε προσευχή.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να εμπλουτίσουμε την καθημερινότητά μας πιο έντονα με την προσευχή, ώστε η προσευχή να διαποτίσει τις σκέψεις μας και την καρδιά και το σώμα μας, ώστε η ζωή μας να γίνει προσευχή ολοκληρωτικά στο βαθμό που ο Κύριος μέσα μας μπορεί να προσεύχεται όχι μόνο μαζί μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων