14/03/2022 14/03/2022 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η στάση μας είναι πάντα έκφραση της πίστης μας, έκφραση του συστήματος αξιών που ζούμε, και αυτό το σύστημα αξιών περιέχεται στο Ευαγγέλιο του Χριστού. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι...
14 Μαρτίου, 2022 - 14:30
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2022 - 14:19

Σερβίας: Η στάση μας είναι πάντα μια έκφραση της πίστης μας

Διαδώστε:
Σερβίας: Η στάση μας είναι πάντα μια έκφραση της πίστης μας

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Ο Μακαριώτατος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η στάση μας είναι πάντα έκφραση της πίστης μας, έκφραση του συστήματος αξιών που ζούμε, και αυτό το σύστημα αξιών περιέχεται στο Ευαγγέλιο του Χριστού.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ακολουθεί απόσπασμα από το κήρυγμα του Μακαριωτάτου:

Η Εκκλησία, όλη η Ορθοδοξία, εορτάζει τη νίκη επί των εικονομάχων. Από τον 9ο αιώνα μέχρι σήμερα έχει καθιερωθεί στην Εκκλησία μας η εορτή που ονομάζεται Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Η αλήθεια για τον Χριστό τον Θεάνθρωπο, η αλήθεια για τον Θεό, αλλά και η αλήθεια για τον άνθρωπο, είναι η αλήθεια που μας αποκαλύφθηκε και στην οποία μπορούμε να συμμετέχουμε αποκλειστικά και μόνο με πίστη ως έκφραση ολόκληρης της ύπαρξής μας που είναι μια ζωντανή εμπειρία της κοινότητας Θεού και ανθρώπου.

Οι στάσεις μας είναι πάντα μια έκφραση της πίστης μας, μια έκφραση του συστήματος αξιών στο οποίο και με το οποίο ζούμε. Αυτό το σύστημα αξιών περιέχεται στο Ευαγγέλιο του Χριστού, και δεν εξαρτάται από τον χρόνο και τον χώρο, την εποχή, το έθνος, το χρώμα του δέρματος ή την κατάσταση στην οποία ζουν οι ορθόδοξοι. Είναι ένα καθολικό σύστημα αξιών.

Ο Χριστός και οι αξίες του ενοχλούν, εκθέτουν εκείνους που θα ήθελαν να επιβάλουν τον εαυτό τους και τα πρότυπά τους στους άλλους. Γι’ αυτό λένε για την Ορθόδοξη Εκκλησία, και αυτό σημαίνει ότι το λένε για το Ευαγγέλιο του Χριστού, ότι είναι παλιομοδίτικη, ότι προστατεύει αξίες που έχουν ξεπεραστεί. Αυτό ακούγεται από την εποχή του Χριστού και θα ακουστεί ξανά μέχρι το τέλος του κόσμου και των αιώνων. Κάθε φορά που υπάρχει κάποιος που θα ήθελε να υποτάξει τις ανθρώπινες ψυχές σε αυτόν, μιλάει για μια νέα εποχή. Λένε: Η εκκλησία να γίνει σύγχρονη. Γνωρίζουμε ότι η Εκκλησία δεν είναι ούτε ντεμοντέ ούτε μοντέρνα. Είναι του Χριστού και είναι πάντα σύγχρονη, επίκαιρη. Δίνει ευκαιρίες σε αυτόν που αναζητά την αλήθεια, που λαχταρά την αιωνιότητα, την αγάπη. Φτάνεται εν Χριστώ και μέσω Χριστού.

Οι κανόνες της ζωής μας είναι το Ευαγγέλιο που δεν αγνοεί κανέναν. Ξέρουμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο. Θα παρεκκλίνουμε από αυτήν την αρχή και θα κυβερνάμε συχνά και σκληρά – εγώ είμαι ο πρώτος – αλλά ξέρουμε ότι είναι κανόνας, ότι είναι ο νόμος τον οποίο μας καλεί ο Θεός να τηρήσουμε. Δεν θα είμαστε ποτέ αδίστακτοι απέναντι σε αυτούς που είναι απέναντί μας, αλλά πάντα θα δείχνουμε έλεος.

Δεν θα αφήσουμε ποτέ χωρίς συγχώρεση αυτούς που δεν θα μας συγχωρήσουν, και ούτω καθεξής… Αυτό δεν είναι αδυναμία. Το να σηκώσουμε τον σταυρό μας και να ακολουθήσουμε τον Χριστό σημαίνει ταύτιση με το μυαλό Του, με την καρδιά Του. Επομένως, το αξιακό μας σύστημα είναι ο νους του Χριστού, η καρδιά του Χριστού, και με αυτό βαπτίζεται ολόκληρη η ύπαρξή μας, και γι’ αυτό δεν θα είμαστε ποτέ καλοί και στο θέλημα όλων.

Το σύστημα αξιών μας ορίζεται από την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων