07/03/2022 07/03/2022 Στο ζητούμε το οποίο καθίσταται απαραίτητο αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ, δηλαδή την ειρήνη, αναφέρθηκε κατά την τέλεση του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Άγιο Σάββα στο Βελιγράδι ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος καλώντας τους πιστούς να προσευχηθούν για ειρήνη στην Ουκρανία. Του Νικόλαου Ζαΐμη  Παράλληλα, ζήτησε από τους πιστούς να τοποθετήσουν τους πρόσφυγες που καταφτάνουν...
07 Μαρτίου, 2022 - 9:26
Τελευταία ενημέρωση: 07/03/2022 - 9:27

Σερβίας: Ο πόλεμος ξυπνά αναμνήσεις από την πρώην Γιουγκοσλαβία

Διαδώστε:
Σερβίας: Ο πόλεμος ξυπνά αναμνήσεις από την πρώην Γιουγκοσλαβία

Στο ζητούμε το οποίο καθίσταται απαραίτητο αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ, δηλαδή την ειρήνη, αναφέρθηκε κατά την τέλεση του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Άγιο Σάββα στο Βελιγράδι ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος καλώντας τους πιστούς να προσευχηθούν για ειρήνη στην Ουκρανία.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Παράλληλα, ζήτησε από τους πιστούς να τοποθετήσουν τους πρόσφυγες που καταφτάνουν όχι μόνο στα σπίτια τους, αλλά και στην καρδιά τους καθώς δύο χριστιανικοί λαοί βρίσκονται σε σύγκρουση ξυπνώντας μνήμες από τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

“Ο πόλεμος αποκαλύπτει τον διχασμό”

Ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας τόνισε ότι οι αναμνήσεις από τους πολέμους που ταλαιπώρησαν τη δεκαετία του ’90 την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν είναι μακρινές υπογραμμίζοντας ότι ακόμα ένας πόλεμος ξέσπασε στην Ευρώπη μεταξύ αδελφών.

“Η ειρήνη, λοιπόν, αδελφοί και αδελφές, είναι το απαραίτητο ζητούμενο. Προσευχόμαστε για ειρήνη συνεχώς, αλλά αυτές τις μέρες ειδικά και ιδιαίτερα ως άνθρωποι και ως χριστιανοί προσευχόμαστε για ειρήνη στην Ουκρανία. Οι προσωπικές μας αναμνήσεις, οι αναμνήσεις του καθενός μας, από τους τραγικούς πολέμους και τις συγκρούσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία δεν έχουν πάψει να είναι ζωντανές ανάμεσά μας. Εδώ είναι ένας άλλος πόλεμος που ξέσπασε στην Ευρώπη, μεταξύ των Χριστιανών αδελφών μας, Ρώσων και Ουκρανών. Αυτός ο πόλεμος αποκαλύπτει τον διχασμό. Αυτός ο πόλεμος παράγει βάσανα και διχασμό, όχι μόνο μεταξύ των Ρώσων και Ουκρανών αδελφών μας, αλλά αποτελεί βάσανα και διχασμό τόσο σε ολόκληρο τον κόσμο όσο και στην Ευρώπη, όπου νιώθουμε ότι έρχεται μια τραγωδία. Εξαιτίας του πολέμου ξέσπασε στις καρδιές μας λύπη και άγχος στις ψυχές μας, θλίψη για τα δεινά των λαών που βρίσκονται κοντά μας , αλλά και αγωνία για τους κινδύνους που επιφέρει αυτός ο πόλεμος σε ολόκληρη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Ο πόλεμος σημαίνει, επίσης, κίνδυνο για εμάς που ζούμε σε περιοχές που ακόμα είναι διχασμένες και μη συμφιλιωμένες. Γι’ αυτό αισθάνομαι την ανάγκη να ενθαρρύνω όλους εμάς που συγκεντρωθήκαμε εδώ να μετατρέψουμε τη θλίψη σε συμπόνια, σε ένδειξη αλληλεγγύης με όσους υποφέρουν, με εκείνους που μένουν τώρα μακριά από τα σπίτια τους και που αναζητούν καταφύγιο και ασφάλεια έξω από αυτά”, ανέφερε.

“Να βάλουμε τους πρόσφυγες όχι μόνο στα σπίτια μας, αλλά και στις καρδιές μας”

Ο Πατριάρχης Σερβίας αναφέρθηκε και στην εκστρατεία συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία αναμένεται να στείλει η Σερβική Εκκλησία στον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο της Ρωσικής Εκκλησίας προκειμένου να τη διαθέσει σε όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη. Για το λόγο αυτό απηύθυνε για άλλη μια φορά κάλεσμα να συνδράμουν όλοι στη προσπάθεια που καταβάλει το Πατριαρχείο Σερβίας.

“Είμαστε υπόχρεοι στον Χριστό να γίνουμε μάρτυρες αληθινής αγάπης, ευαγγελικής και χριστιανικής αγάπης και να δεχτούμε εκείνους τους ανθρώπους που έρχονται ως πρόσφυγες όχι μόνο στα σπίτια μας, αλλά να τους τοποθετήσουμε στις καρδιές μας, στην αγάπη μας. Όπως ήδη γνωρίζετε, εμείς, ως Εκκλησία, έχουμε αρχίσει να συλλέγουμε βοήθεια για τα θύματα στην Ουκρανία και έχουμε ήδη συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα παραδώσουμε, με τον τρόπο που μπορούμε, στον Μητροπολίτη Ονούφριο, ως έκφραση συμπόνιας καθώς δίνουμε αγάπη όπου χρειάζεται, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα και την εθνικότητα του καθενός”.

Φωτογραφίες: src.sr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων