08/04/2022 08/04/2022 Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε χθες στον ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου προεξήρχε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Τον πανηγυρικό τόνο της εορτής συμπλήρωνε η μεγάλη συμμετοχή παιδιών κάθε ηλικίας στη Θεία Λειτουργία τα οποία στο τέλος έλαβαν και την ευχή του πνευματικούς τους πατέρα. ...
08 Απριλίου, 2022 - 9:02
Τελευταία ενημέρωση: 08/04/2022 - 9:04

Σερβίας: “Όποιος ξέρει την ταυτότητά του, ξέρει τον λόγο του Χριστού”

Διαδώστε:
Σερβίας: “Όποιος ξέρει την ταυτότητά του, ξέρει τον λόγο του Χριστού”

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε χθες στον ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου προεξήρχε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Τον πανηγυρικό τόνο της εορτής συμπλήρωνε η μεγάλη συμμετοχή παιδιών κάθε ηλικίας στη Θεία Λειτουργία τα οποία στο τέλος έλαβαν και την ευχή του πνευματικούς τους πατέρα. 

Με τον Μακαριώτατο συλλειτούργησαν ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ραμεσίας κ. Στέφανος και κληρικοί του Πατριαρχείου Σερβίας.

Στην αρχή του κηρύγματός του ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας αναφέρθηκε στο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα τα θεολογικά νοήματα που απορρέουν από αυτή.

“Οτιδήποτε δεν συμφωνεί με τη λογική μας, που διαφεύγει από τις δυνατότητες των παρατηρήσεών μας, μας δημιουργεί τουλάχιστον αμφιβολία. Συχνά φόβο και τρόμο, πόσο μάλλον λόγια που απευθύνονται σε μια γυναίκα λέγοντας της ότι Αυτός που δημιούργησε τον κόσμο θα γεννηθεί από Αυτόν και από Αυτήν. Το μυστήριο της δράσης του Θεού, το μυστήριο της αγάπης Του, είναι ανέκφραστο”, ανέφερε και πρόσθεσε ότι “για εμάς τους Χριστιανούς ο λόγος του Θεού είναι ο λόγος του Ευαγγελίου, ο λόγος της Εκκλησίας. Όπου υπάρχει ταπείνωση καλούμαστε να κάνουμε τον Λόγο του Θεού δρόμο της ύπαρξής μας. Όλα είναι δυνατά, γιατί όλα γίνονται σύμφωνα με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος”.

Τέλος κάλεσε όλους τους πιστούς μέσα από την προσευχή τους να παρακαλέσουν τον Πανάγαθο Θεό, όπως η Υπεραγία Θεοτόκος έπραξε, όλα να γίνουν σύμφωνα με το θέλημά του.

“Όποιος ξέρει την ταυτότητά του, ξέρει τον λόγο του Χριστού”

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Σύναξης ο Μακαριώτατος παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση που έγινε με αφορμή το διεθνή διαγωνισμό “Διάσημοι Σέρβοι” στον οποίο συμμετείχαν παιδιά από τη Σερβία αλλά και παιδιά σερβικής καταγωγής από το εξωτερικό.

Μεταξύ άλλων ο κ.κ. Πορφύριος τόνισε ότι τα παιδιά: “έδειξαν όχι μόνο ότι ενδιαφέρονται για την ταυτότητά τους, αλλά ότι ασχολούνται πραγματικά με τη συνειδητοποίηση και τη διατήρηση της ταυτότητάς τους στη ζωή τους. Ταυτόχρονα απέδειξαν ότι ξέρουν καλύτερα από εμένα τον αληθινό και πλήρη σεβασμό για τους άλλους, τους διαφορετικούς, αυτούς που ανήκουν σε άλλες ομάδες και έχουν διαφορετική ταυτότητα από εμάς. Μόνο αυτός που γνωρίζει τον εαυτό του, που ξέρει την ταυτότητά του, που ξέρει ποιος είναι, ξέρει τον λόγο του Χριστού, τον λόγο του Ευαγγελίου, τον λόγο της Εκκλησίας, τον λόγο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από το ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια, ότι όλοι καλούνται να αναγνωρίσουν τους άλλους ως ίσους και πολύτιμους με αυτούς”. 

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 900 διαγωνιζόμενοι οι οποίο χωρίστηκαν σε περίπου 300 ομάδες από 11 διαφορετικές χώρες.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων