22/09/2021 22/09/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr “Δεν θέλουμε να ταυτίσουμε την Εκκλησία με κανένα κράτος, πόσο μάλλον με κανένα κόμμα, και θα κάνουμε τα πάντα, με όλες μας τις πνευματικές δυνάμεις, για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας χειραγωγήσει”, τόνισε στο κήρυγμά του από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάγκρεμπ ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος. Ο...
22 Σεπτεμβρίου, 2021 - 9:25
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2021 - 11:59

Σερβίας Πορφύριος: “Η Εκκλησία δεν έχει σύνορα”

Διαδώστε:
Σερβίας Πορφύριος: “Η Εκκλησία δεν έχει σύνορα”

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

“Δεν θέλουμε να ταυτίσουμε την Εκκλησία με κανένα κράτος, πόσο μάλλον με κανένα κόμμα, και θα κάνουμε τα πάντα, με όλες μας τις πνευματικές δυνάμεις, για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας χειραγωγήσει”, τόνισε στο κήρυγμά του από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ζάγκρεμπ ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος.

Ο Μακαριώτατος, ο οποίος είναι και τοποτηρητής της Μητρόπολης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας καθώς ακόμα δεν έχει εκλεγεί νέος Μητροπολίτης, προεξήρχε της Θεία Λειτουργίας που τελέστηκε με αφορμή την εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου σύμφωνα με το παλαιό εορτολόγιο (8/21 Σεπτεμβρίου).

Στην αρχή του κηρύγματος του ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου την οποία χαρακτήρισε ως το πιο αγνό δώρο του Θεού στον κόσμο. Στη συνέχεια έκανε έναν παραλληλισμό μεταξύ της Παναγία και της Εκκλησίας σημειώνοντας ότι αυτή που γέννησε τον Σωτήρα του κόσμου είναι και Μητέρα του κόσμου, όπως ακριβώς και η Εκκλησία.

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί που μερικές φορές, από άγνοια, παρεξηγούν την Εκκλησία του Χριστού. “Η Εκκλησία δεν έχει σύνορα…..Πώς, λοιπόν, μπορεί η Εκκλησία να ταυτιστεί με οποιαδήποτε, ακόμη και την πιο σημαντική, την πιο ισχυρή, την πιο όμορφη χώρα στον κόσμο ή με οποιοδήποτε έθνος; Εκτός από τον Χριστό, όλα είναι σχετικά. Κράτη, άλλοτε μεγαλύτερα, άλλοτε μικρότερα και άλλα, που ήταν ισχυρά και καταλάμβαναν τεράστιους χώρους, δεν υπάρχουν σήμερα. Δεν μας ενδιαφέρει η επέκταση και η συρρίκνωση των κρατών. Τα κανονικά σύνορα της Εκκλησίας δεν αλλάζουν απαραίτητα με τα σύνορα των κρατών. Δεν θέλουμε να ταυτίσουμε την Εκκλησία με κανένα κράτος, πόσο μάλλον με κανένα κόμμα, και θα κάνουμε τα πάντα, με όλες τις πνευματικές μας δυνάμεις, για να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας χειραγωγήσει”.

Τέλος ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι ο στόχος της ζωής μας είναι να επικεντρωθούμε στον Χριστό καθώς ζούμε στην εποχή της συσσωρευμένης πληροφόρησης η οποία πολλές φορές οδηγεί σε παραπληροφόρηση. “Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε αυτές τις πολλές ψευδείς πληροφορίες, όπως ακριβώς έκαναν οι ησυχαστές και οι ασκητές. Αυτή η αρχή ισχύει πάντα”, κατέληξε.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων