24/01/2022 24/01/2022 Με αφορμή την “μαύρη” επέτειο για τα θύματα της “επιδρομής στο Νόβι Σαντ”, στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “εμείς θυμόμαστε, δεν ξεχνάμε, αλλά συγχωρούμε. Αυτό μας διδάσκει ο ίδιος ο Κύριός μας όταν προσεύχεται στον Θεό Πατέρα από τον σταυρό: Πατέρα, συγχώρεσέ τους , γιατί δεν ξέρουν τι...
24 Ιανουαρίου, 2022 - 13:14
Τελευταία ενημέρωση: 24/01/2022 - 16:06

Σερβίας Πορφύριος: Προσευχόμαστε για ειρήνη

Διαδώστε:
Σερβίας Πορφύριος: Προσευχόμαστε για ειρήνη

Με αφορμή την “μαύρη” επέτειο για τα θύματα της “επιδρομής στο Νόβι Σαντ”, στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος τόνισε μεταξύ άλλων ότι “εμείς θυμόμαστε, δεν ξεχνάμε, αλλά συγχωρούμε. Αυτό μας διδάσκει ο ίδιος ο Κύριός μας όταν προσεύχεται στον Θεό Πατέρα από τον σταυρό: Πατέρα, συγχώρεσέ τους , γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν!”.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου έκλεισαν ογδόντα χρόνια από την επέτειο της “επιδρομής στο Νόβι Σαντ”, και με αφορμή αυτό ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος, αν και για λόγους υγείας δεν κατάφερε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην προκυμαία στο Νόβι Σαντ,  με κείμενό του δήλωσε ότι συμμετείχε με τις προσευχές του για όσους χάθηκαν κατά την επιδρομή κάτω από τους πάγους του ποταμού Δούναβη εκείνο τον χειμώνα.

Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε: “Ξέρω πολύ καλά ότι οι προσευχές που προσφέρουμε είναι πιο απαραίτητες για εμάς παρά για εκείνους που έχουν υποφέρει κατά την επιδρομή στο Νόβι , τα ονόματα των οποίων είναι γραμμένα στο Βιβλίο της Αιωνιότητας, το Βιβλίο της Αθάνατης Ζωής και κάθονται στα δεξιά του Πατέρα”.

“Εμείς οι ιερείς του Κουρούγκ προσευχόμαστε για όλους, προσευχόμαστε για τους συμπατριώτες μας, για τους προγόνους μας, αλλά προσευχόμαστε και για όλους τους άλλους, τους γείτονές μας, ανεξάρτητα από το ποιες θρησκείες και έθνη είναι. Προσευχόμαστε για ειρήνη, για αμοιβαία συγχώρεση και αγάπη”, επεσήμανε.

“Εμείς, λοιπόν, θυμόμαστε, δεν ξεχνάμε, αλλά συγχωρούμε. Αυτό μας διδάσκει ο ίδιος ο Κύριός μας όταν προσεύχεται στον Θεό Πατέρα από τον σταυρό: Πατέρα, συγχώρεσέ τους , γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν!”, είπε χαρακτηριστικά.

“Ελπίζουμε ότι σύντομα οι μαθητές στα σχολεία θα μπορέσουν να μάθουν για αυτό το έγκλημα κατά του αθώου άμαχου πληθυσμού στο Νόβι Σαντ της επαρχίας Νότια Μπάτσκα από τα σχολικά βιβλία ιστορίας, και ότι μετά από ογδόντα χρόνια σφαγών κατά του απροστάτευτου πληθυσμού της Μπάτσκα, η πλήρης αλήθεια θα είναι τελικά διαθέσιμη σε όλους. Η καλλιέργεια μιας κουλτούρας μνήμης ως βασικό σημείο της ταυτότητάς μας είναι υποχρέωσή μας τόσο προς τους προγόνους μας όσο και προς τις μελλοντικές γενιές. Αιώνια ειρήνη σε όλα τα αθώα θύματα του πογκρόμ στο Νόβι Σαντ και τη Νότια Μπάτσκα”, κατέληξε.

 

Παράλληλα ο Δήμαρχος της πόλης Νόβι Σαντ Μίλος Βούτσεβιτς, με αφορμή την επέτειο, είπε χαρακτηριστικά στον λογαριασμό του στο twitter: “Σαν σήμερα ακριβώς πριν από 80 χρόνια, φασιστικές ορδές διέπραξαν ένα έγκλημα στο Νόβι Σαντ που δεν ξεπερνιέται, και για γενιές προκάλεσαν πόνο που δεν θεραπεύεται. Εξακολουθούμε να αισθανόμαστε αυτόν τον πόνο σήμερα”.

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: eparhijabacka.info

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων