22/05/2023 22/05/2023 Σε ακόμη μία απόφαση για την διοικητική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος προχώρησε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά τη τακτική συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα στο Βελιγράδι. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Σύμφωνα με το ανακοινωθέν η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως προβεί στην χορήγηση απαλλαγής στην Ιεραρχία της μέχρι πρότινος...
22 Μαΐου, 2023 - 9:05
Τελευταία ενημέρωση: 22/05/2023 - 9:18

Σερβική Εκκλησία: Αποφάσισε την απαλλαγή των Ιεραρχών της αυτόνομης Μητρόπολης Σκοπίων και την υπαγωγή τους στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Διαδώστε:
Σερβική Εκκλησία: Αποφάσισε την απαλλαγή των Ιεραρχών της αυτόνομης Μητρόπολης Σκοπίων και την υπαγωγή τους στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Σε ακόμη μία απόφαση για την διοικητική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος προχώρησε η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κατά τη τακτική συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα στο Βελιγράδι.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως προβεί στην χορήγηση απαλλαγής στην Ιεραρχία της μέχρι πρότινος αυτόνομης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και Μητρόπολης Σκοπίων υπό τη δική της δικαιοδοσία και την ένταξή των Επισκόπων της στην Ιερά Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου. Στην λιτή για το ζήτημα αναφορά της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων γίνεται λόγος για τη ρύθμιση του ζητήματος σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τα Συντάγματά των κατά τόπους τριών εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών. Χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες διευκρινήσεις για τον τρόπο υπαγωγής  πλέον των Ιεραρχών στην Ιερά Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας 

Όπως είχε γράψει πριν λίγες εβδομάδες το ope.gr ο Μάιος θα ήταν μήνας εξελίξεων για το ζήτημα καθώς στη συνεδρίασή της τον περασμένο Απρίλιο η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος είχε προϊδεάσει για αυτή την εξέλιξη με τον Μητροπολίτη Σκοπίων κ. Ιωάννη (Πατριαρχείο Σερβίας), να δηλώνει τότε άγνοια για το ζήτημα.

Δείτε αναλυτικά: Σκόπια: Έρχεται μήνας εξελίξεων για την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Μετά την ιστορική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποκαταστήσει την ευχαριστιακή κοινωνία με την Εκκλησία των Σκοπίων, ένα χρόνο πριν (9 Μαϊου 2022) έφερε σειρά εξελίξεων καθώς η τοπική αυτή Εκκλησία η οποία παρέμενε σε σχίσμα για περίπου 55 χρόνια, άμεσα επανήλθε στον Πανορθόδοξο κόσμο με τις περισσότερες Εκκλησίες να χαιρετίζουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μετά και την αποκατάσταση των σχέσεων με την Εκκλησία της Σερβίας είχε εκφραστεί η άποψη για το τι θα γινόταν με την αυτόνομη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας του Πατριαρχείου Σερβίας υπό τον Μητροπολίτη κ. Ιωάννη.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και Μητρόπολη Σκοπίων δημιουργήθηκε από το Πατριαρχείο Σερβίας όταν η Ιερά Σύνοδος της σχισματικής τότε Εκκλησίας των Σκοπίων απέρριψε τη συμφωνία του Νις (17 Μαΐου 2002) η οποία έδινε λύση στο υφιστάμενο πρόβλημα. Ο Ιωάννης, Μητροπολίτης τότε Βελεσσών και Παραβαρδαρίου, διαφώνησε με την απόφαση της σχισματικής “Εκκλησίας” των Σκοπίων και επανέφερε τη Μητρόπολη του στους κόλπους της Μητρός εκκλησίας της Σερβίας. Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να επιλυθεί, όπως όλα δείχνουν μετά από αυτή την απόφαση, και το ζήτημα αυτό.

Πάντως αυτό που συνεχίζει να προβληματίζει είναι η ονομασία που αποδίδουν οι Σέρβοι, και γενικότερα οι σλαβικές Εκκλησίες, στην Εκκλησία των Σκοπίων καθώς, παρά την ρητή αναφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αποκλεισμό του όρου “Μακεδονική”, την αποκαλούν “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας”.

Εγκαινίασαν ναό στο Ζάγκρεμπ

Χθες, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος συλλειτούργησαν στο Ζάγκρεμπ όπου τέλεσαν και τα εγκαίνια του ναού της Αγίας Ζλάτα. Συλλειτούργησαν Επίσκοποι και των δυο Εκκλησιών.

Να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος ναός είναι ο πρώτος που εγκαινιάζεται στα  εδάφη της Σερβικής Εκκλησίας και ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

Στο κήρυγμά του ο Πατριάρχης Σερβίας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα που έχει ο ναός στην Ορθόδοξη παράδοση και κάλεσε τους πιστούς να προσεύχονται στο νέο τους αυτό σπίτι στο Ζάγκρεμπ έτσι ώστε ο Θεός να φέρει ειρήνη και ενότητα σε αυτούς και τις οικογένειές τους.

Στη μεγάλη πνευματική χαρά αναφέρθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος ο οποίος ευχαρίστησε τόσο τον Προκαθήμενο της Σερβικής Εκκλησίας όσο και τις αρχές της Κροατίας για την άδεια ανοικοδόμισης του ναού.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων