29/08/2021 29/08/2021 Στην Ιερά Μονή Λεπαβίνας τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος χθες, 15/28 Αύγουστος 2021.  Για την σπουδαία Θεομητορική εορτή, την οποία το Πατριαρχείο Σερβίας εορτάζει με το παλαιό ημερολόγιο, στην Ιερά Μονή της Μητροπόλεως Ζάγκρεμπ συγκεντρώθηκε πλήθος πιστών όχι μόνο από την Κροατία αλλά...
29 Αυγούστου, 2021 - 9:32
Τελευταία ενημέρωση: 29/08/2021 - 10:56

Στη Μονή Λεπαβίνας για την Κοίμηση ο Πατριάρχης

Διαδώστε:
Στη Μονή Λεπαβίνας για την Κοίμηση ο Πατριάρχης

Στην Ιερά Μονή Λεπαβίνας τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος χθες, 15/28 Αύγουστος 2021. 

Για την σπουδαία Θεομητορική εορτή, την οποία το Πατριαρχείο Σερβίας εορτάζει με το παλαιό ημερολόγιο, στην Ιερά Μονή της Μητροπόλεως Ζάγκρεμπ συγκεντρώθηκε πλήθος πιστών όχι μόνο από την Κροατία αλλά και από γειτονικές χώρες. Ο Πατριάρχης επικουρήθηκε από τον κλήρο της Επισκοπής Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας, ενώ έψαλε η χορωδία της εκκλησιαστικής κοινότητας του Ζάγκρεμπ, υπό τη διεύθυνση της Ιβάνα Σρμπλιάν.

Ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας κήρυξε τον θείο λόγο μετά το Ευαγγέλιο. Είπε ότι η Μονή Λεπαβίνα είναι το πνευματικό κέντρο της Επισκοπής Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας, όπου άνθρωποι από πολλά μέρη συγκεντρώνονται για να αποτίσουν φόρο τιμής στη θαυματουργή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και να πάρουν την ευλογία της. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που ήρθε σε αυτόν τον ιερό τόπο με πίστη και ταπείνωση, χωρίς να λύσει τον εσωτερικό του ψυχικό/πνευματικό «κόμπο». Συχνά, πολλοί έρχονται με κάποια σωματική ασθένεια και λόγω της εμπιστοσύνης τους στην αγάπη του Θεού και της μεσιτείας της Υπεραγίας Θεοτόκου φεύγουν θεραπευμένοι», είπε ο Πατριάρχης και τόνισε ότι κάθε θεραπεία αφορά την ψυχή και το σώμα και ότι κάθε θεραπεία με τη χάρη του Θεού είναι πάντα ένα πνευματικό γεγονός και αφορά ολόκληρο τον άνθρωπο.

«Η Υπεραγία Θεοτόκος είναι η μεσίτρια των ανθρώπων ενώπιον του Θεού καθώς και ένα παράδειγμα, που πρέπει να ακολουθήσουμε. Γνωρίζουμε από το Ευαγγέλιο ότι  από τη μήτρα της μητέρας της επιλέχθηκε να φέρει τη σωτηρία στο ανθρώπινο γένος. Αν και ήταν προκαθορισμένο αυτό, δεν ήταν αρκετό από μόνο του», είπε ο Μακαριώτατος, τονίζοντας ότι, όπως και η Μητέρα του Θεού, είμαστε όλοι προορισμένοι για τη σωτηρία, αλλά το γεγονός ότι αυτό είναι το θέλημα του Θεού δεν αρκεί, χρειάζεται να το θέλουμε κι εμείς. «Η Μητέρα του Θεού ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Θεού με όλο της το είναι, ανταποκρίθηκε σε αυτό που της όρισε ο Θεός, βυθίστηκε στο μυστήριο του Θεού, στην αγάπη του Χριστού. Ήταν το πιο μεγαλειώδες που μπορούσε να προσφέρει η ανθρώπινη φυλή στον Θεό. Η Υπεραγία Θεοτόκος, όχι μόνο με την αγνότητα, την προσευχή, την αρετή, το έλεος και την αγάπη της, αλλά κυρίως με την άπειρη εμπιστοσύνη της στην αγάπη και το έλεος του Θεού, είναι και παραμένει παράδειγμα και ενθάρρυνση για όλους.

Εξάλλου, η πίστη στον Χριστό είναι εμπιστοσύνη στον Θεό. Όπου υπάρχει εμπιστοσύνη στον Θεό, υπάρχει σίγουρα ειρήνη και ηρεμία στην καρδιά. Η ειρήνη έρχεται ως καρπός της εμπιστοσύνης μας ότι ο Θεός ξέρει καλύτερα από εμάς τι χρειαζόμαστε σε ποια στιγμή. Ξέρει καλύτερα από εμάς πότε πρέπει να περάσουμε από κάποιες αμφιβολίες, ακόμη και πτώσεις και βάσανα, και επίσης ξέρει πότε να μας σώσει, πλημμυρίζοντάς μας με τη χάρη Του και γεμίζοντάς μας συμπόνια, ομορφιά και χαρά της ζωής», είπε ο Πατριάρχης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Πατριάρχης ευλόγησε τους άρτους και για το ποίμνιο, με πρώτο τον Ιεράρχη του, ακολούθησε το παραδοσιακό σλαβικό γεύμα.

Πηγή: Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων