29/09/2021 29/09/2021 Στη σπηλαιώδη εκκλησία της Ιεράς Μονής του Άνω Όστρογκ του 17ου αιώνα, η οποία ανηγέρθη από τον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος δίδαξε το εκκλησίασμα ως εξής: Όποτε...
29 Σεπτεμβρίου, 2021 - 16:07
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2021 - 18:29

Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στη σπηλαιώδη εκκλησία του Όστρογκ

Διαδώστε:
Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στη σπηλαιώδη εκκλησία του Όστρογκ

Στη σπηλαιώδη εκκλησία της Ιεράς Μονής του Άνω Όστρογκ του 17ου αιώνα, η οποία ανηγέρθη από τον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος δίδαξε το εκκλησίασμα ως εξής:

Όποτε αναφέρουμε τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, σκεφτόμαστε πρώτα τη σταύρωση του Χριστού και τον Γολγοθά, όπου έχυσε το ζωογόνο αίμα Του για εμάς τους ανθρώπους και για τη σωτηρία μας, έτσι ώστε, μέσω του αίματος Του, μέσω της θυσίας Του, να συγχωρεθούν οι αμαρτίες μας, να ανανεωθεί η φύση μας, να συμφιλιωθεί ο άνθρωπος με τον Θεό και τελικά να βρεθούμε κοντά Του. Ο σταυρός έγινε δείγμα της δόξας του Θεού. Ακριβώς όπως ένας ήρωας που παλεύει στη μάχη παίρνει μεγάλη δόξα αν πληγωθεί και ειδικά αν δώσει γενναία τη ζωή του για την πατρίδα του. Και η δόξα του Θεού είναι ο Τίμιος Σταυρός, διότι μέσω του σταυρού ο Κύριος επισφράγισε την απεριόριστη αγάπη του για αυτόν τον κόσμο, επειδή θυσιάστηκε και προσφέρθηκε στον Θεό Πατέρα για τη σωτηρία ολόκληρου του ανθρώπινου γένους, για τη σωτηρία όλης της δημιουργίας», είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιωαννίκιος, θυμίζοντας και τα λόγια του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Παύλου, που παρότρυνε: Ας είμαστε άνθρωποι του Θεού, άνθρωποι πίστης, ειλικρίνειας, καλοσύνης και ειρήνης.

Υπενθύμισε δε ότι στο Μαυροβούνιο οι άνθρωποι έχουν τη μεγάλη ευλογία να έχουν κομμάτια από τον Τίμιο Σταυρό και στην Ιερά Μονή Cetinje και στο Ostrog, όπου ιερούργησε.

«Αυτό το σπήλαιο, όπου ασκούνταν ασκητές, ερημίτες και κληρικοί, «εκδικήθηκε» τον μοναχό Ησαΐα του Όστρογκ, που πέρασε τη ζωή του με νηστεία και προσευχή, όταν τα λείψανα του κάηκαν, ακριβώς την εποχή του Αγίου Βασιλείου. Δύσκολες και οδυνηρές στιγμές, αλλά βλέπετε ακόμη και σε δύσκολες στιγμές οι άνθρωποι έχουν την ευκαιρία να μαρτυρήσουν για την πίστη. Ο λαός μας έδωσε σπουδαίους ανθρώπους, αγίους, σοφούς και ήρωες σε δύσκολους καιρούς και έτσι χτίστηκε η πνευματική ύπαρξή του, έτσι χτίστηκε η ηθική, η κοινότητα… Έτσι γίναμε ένας λαός έτοιμος να κάνει το καλό και να πολεμήσει για την ελευθερία», κατέληξε ο Μητροπολίτης Ιωαννίκιος.

Επιμέλεια Μετάφρασης: Ευγενία Δίτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων