16/05/2022 16/05/2022 Κάλεσμα από την Ιερά Σύνοδο της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας στον πιστό λαό, εντός και εκτός συνόρων, να παραμείνει “στην αγκαλιά της Μητέρας Εκκλησίας του” – Το Κάρλοβατς επίκεντρο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Πατριαρχείου Σερβίας  Του Νικόλαου Ζαΐμη  Το Κάρλοβατς, μια από τις τρεις έδρες του Πατριαρχείου Σερβίας, ήταν το επίκεντρο των...
16 Μαΐου, 2022 - 9:33

Στο Κάρλοβατς εορτάστηκε η εκατονταετηρίδα του Πατριαρχείου Σερβίας

Διαδώστε:
Στο Κάρλοβατς εορτάστηκε η εκατονταετηρίδα του Πατριαρχείου Σερβίας

Κάλεσμα από την Ιερά Σύνοδο της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας στον πιστό λαό, εντός και εκτός συνόρων, να παραμείνει “στην αγκαλιά της Μητέρας Εκκλησίας του” – Το Κάρλοβατς επίκεντρο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του Πατριαρχείου Σερβίας 

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Το Κάρλοβατς, μια από τις τρεις έδρες του Πατριαρχείου Σερβίας, ήταν το επίκεντρο των λατρευτικών και λοιπών εκδηλώσεων για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από την αναγνώριση της Εκκλησίας της Σερβίας ως Πατριαρχείου (1920), οι οποίοι έγιναν με δύο χρόνια καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Ένας αιώνας από την ίδρυση του Σερβικού Πατριαρχείου 1920-2020»

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου όπου ο Πατριάρχης κ.κ. Πορφύριος παρέστη μαζί με Αρχιερείς του Πατριαρχείου στην έκθεση «Ένας αιώνας από την ίδρυση του Σερβικού Πατριαρχείου 1920-2020», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πατριαρχικό Μέγαρο του Κάρλοβατς. Ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “οι κάτοικοι του Κάρλοβατς, με τον εξωτερικό υλικό και τον πνευματικό τους πολιτισμό, μαρτυρούν ότι η Εκκλησία μας είναι εμποτισμένη με τον λαό μας και ότι στην πραγματικότητα ο λαός μας είναι ταυτόχρονα και η Εκκλησία μας, και από την άλλη η Εκκλησία μας είναι οι άνθρωποί μας. Αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ως Ορθόδοξο έθνος και μόνο σε αυτήν την αυτογνωσία μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον αστερισμό όλων των εθνών και ταυτόχρονα μόνο έτσι μπορούμε να γίνουμε αστέρι σε αυτόν τον αστερισμό”.

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους της Έκθεσης.

Συνοδική Θεία Λειτουργία

Την Κυριακή 15 Μαϊου τελέστηκε Πατριαρχική Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του  Αγίου Νικολάου. “Σήμερα, συγκεντρωθήκαμε εδώ για να γιορτάσουμε την ενοποίηση όλων των σερβικών εκκλησιαστικών περιοχών, οι οποίες μέχρι τότε ανήκαν σε διαφορετικά καθεστώτα και δικαιοδοσίες, σε μία και μοναδική Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, γιατί λέμε: Πιστεύω στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία . Πρώτα σε Ένα, αν όχι Ένα όλα τα άλλα τότε δεν στέκουν! Είθε ο Θεός να δώσει, αδελφοί και αδελφές, να είμαστε πάντα ένα, αλλά με πίστη στον Χριστό, στην Ορθόδοξη πίστη, να είμαστε πάντα έτοιμοι να πούμε: Ναι, Κύριε, θέλουμε τώρα και εδώ στην ιστορία, αλλά και στους αιώνες των αιώνων”, τόνισε στο κήρυγμά του ο κ.κ. Πορφύριος.

Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων

Στη συνέχεια οι Επίσκοποι του Πατριαρχείου Σερβίας μετέβησαν στο Συνοδικό Μέγαρο του Κάρλοβατς όπου ξεκίνησνα οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη κ.κ. Πορφυρίου.

“Καλούμε τον πιστό λαό να παραμείνει στην αγκαλιά της Μητέρας Εκκλησίας του”

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Πατριάρχης Πορφύριος ανέγνωσε την Συνοδική Εγκύκλιο για τους εορτασμούς των εκατό χρόνων από την ίδρυση του Πατριαρχείου. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε:

“Η χαρά μας στο Άγιο Πνεύμα είναι μεγάλη γιατί, μνημονεύοντας στην προσευχή τους πατέρες μας που στο Κάρλοβατς κήρυξαν το μεγάλο έργο της εγκαθίδρυσης της ενότητας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έχουμε κατά νου ότι είμαστε οι πνευματικοί απόγονοι εκείνων που έφεραν το όνομα του Χριστού σε αυτό το μέρος της σημερινής μας Σερβίας”.

Στην Εγκύκλιο έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε όλους τους χρονικά ιστορικούς σταθμούς μέχρι να φτάσουμε στην αναγνώριση της Εκκλησίας της Σερβίας σε Πατριαρχείο.

“Αυτή η μεγάλη γιορτή είναι μια γιορτή ενότητας και αρμονίας, μια μέρα που όλοι επιβεβαίωσαν τη γενική, καθημερινή συνείδηση ​​της ενότητας και της συνέχειας της αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας στην ιστορία, ιδίως από το μεγάλο γεγονός της απόκτησης του αυτοκεφάλου, πριν από οκτώ και πλέον αιώνες. Σήμερα, μετά από εκατό χρόνια, αναγγέλλουμε και γιορτάζουμε με χαρά αυτό το ιστορικό γεγονός, είτε ζούμε στην πατρίδα μας, σε μια από τις σερβικές ή τις γύρω χώρες, είτε στη διασπορά, σκορπισμένη από μια καταιγίδα ιστορικών ανέμων σε έξι ηπείρους. Σε όλα τα δεινά, τις κακουχίες και τα βάσανα, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία μοιράστηκε τις χαρές και τις λύπες ολόκληρου του σερβικού λαού, και το Σερβικό Πατριαρχείο ήταν και παραμένει σύμβολο εθνικής ενότητας. Ακόμη και όταν το κρατικό σύστημα και η ενότητα καταστράφηκαν. Εξαιτίας όλων αυτών, αυτές τις μέρες, όταν θυμόμαστε το κατόρθωμα των προγόνων μας που λαχταρούσαν την ενότητα, αγωνίστηκαν για την ενότητα και πέτυχαν την ενότητα της Εκκλησίας, φωτισμένη από το φως της Ανάστασης του Χριστού, στέλνουμε την Πατριαρχική ευλογία στο πλήρωμά μας. Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, ιστορικό Πατριαρχείο Πέγιας και Βελιγραδίου-Κάρλοβατς, και καλούμε τον πιστό λαό μας στη χώρα και στη διασπορά να παραμείνει, παρά τους πειρασμούς, να παραμείνει και να επιμείνει στην κοινωνία, στην αγκαλιά της Μητέρας Εκκλησίας του”, κατέληξε.

Ακολούθησε εκδήλωση με την παρουσίαση τοπικών χορών και δρομένων στο εορταστικό πλαίσιο για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων του Πατριαρχείου Σερβίας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων