15/03/2021 15/03/2021 Στο Πατριαρχικό Μοναστήρι του Ιπεκίου (Πετς) θα περάσει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος τις πρώτες μέρες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ο Μακαριώτατος έφτασε την Κυριακή το απόγευμα στην αρχαία έδρα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο ώστε να απομονωθεί τις πρώτες μέρες της νηστείας και να προσευχηθεί. Ο Μακαριώτατος με την...
15 Μαρτίου, 2021 - 8:43
Τελευταία ενημέρωση: 15/03/2021 - 8:09

Στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται ο Πατριάρχης Σερβίας

Διαδώστε:
Στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται ο Πατριάρχης Σερβίας

Στο Πατριαρχικό Μοναστήρι του Ιπεκίου (Πετς) θα περάσει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος τις πρώτες μέρες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ο Μακαριώτατος έφτασε την Κυριακή το απόγευμα στην αρχαία έδρα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο ώστε να απομονωθεί τις πρώτες μέρες της νηστείας και να προσευχηθεί.

Ο Μακαριώτατος με την άφιξή του στο Πατριαρχικό Μοναστήρι τέλεσε δέηση στα Ιερά Λείψανα των Προκατόχων του που βρίσκονται εκεί και προσκύνησε την Ιερή Εικόνα της Παναγίας του Ιπεκίου.

Το Πατριαρχικό Μοναστήρι του Ιπεκίου (Πετς)

Eίναι ένα μεσαιωνικό ορθόδοξο μοναστήρι της Σερβίας που βρίσκεται κοντά στη σημερινή πόλη του Πετς, στο Κοσσυφοπέδιο. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα και έγινε η κατοικία των Σέρβων Αρχιεπισκόπων . Επεκτάθηκε κατά τον 14ο αιώνα, και το 1346, όταν δημιουργήθηκε το Σερβικό Πατριαρχείο Ιπεκίου (Πετς), η Μονή έγινε έδρα των Σέρβων Πατριαρχών . Το μοναστηριακό συγκρότημα αποτελείται από πολλές εκκλησίες και κατά τη διάρκεια των μεσαιωνικών και πρώιμων σύγχρονων χρόνων χρησιμοποιήθηκε επίσης ως μαυσωλείο των Σέρβων Αρχιεπίσκοπων και Πατριαρχών. Από το 2006, αποτελεί μέρος των «Μεσαιωνικών Μνημείων του Κοσόβου», ενός συνδυασμένου μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς μαζί με τρία άλλα μνημεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας .

Το μοναστήρι διοικείται εκκλησιαστικά από το Πατριαρχείο καθώς έχει ιδιαίτερο (σταυροπηγιακό) καθεστώς, δεδομένου ότι υπάγεται στην άμεση δικαιοδοσία του Σέρβου Πατριάρχη, του οποίου ο τίτλος περιλαμβάνει τον Αρχιεπίσκοπο του Ιπεκίου (Peć). Η εκκλησία του μοναστηριού είναι μοναδική στη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της Σερβίας, με τρεις εκκλησίες συνδεδεμένες ως ενιαία, σε σύνολο τεσσάρων εκκλησιών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων