28/08/2022 28/08/2022 Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Σάβινα στο Μαυροβούνιο τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος σήμερα το πρωί (28 Αυγούστου-με το παλαιό ημερολόγιο). Μαζί του, φυσικά, συλλειτούργησε ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβασμιώτατος Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, αλλά και ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Σλαυονίας...
28 Αυγούστου, 2022 - 13:50
Τελευταία ενημέρωση: 28/08/2022 - 14:16

Στο Μαυροβούνιο ο Πατριάρχης Σερβίας για την Κοίμηση της Θεοτόκου

Διαδώστε:
Στο Μαυροβούνιο ο Πατριάρχης Σερβίας για την Κοίμηση της Θεοτόκου

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Σάβινα στο Μαυροβούνιο τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος σήμερα το πρωί (28 Αυγούστου-με το παλαιό ημερολόγιο). Μαζί του, φυσικά, συλλειτούργησε ο οικείος Μητροπολίτης, Σεβασμιώτατος Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος, αλλά και ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Σλαυονίας κ. Ιωάννης, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Δαλματίας κ. Νικόδημος, ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Σάμπατς κ. Ιερόθεος και κληρικοί από διάφορες επισκοπές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Την παραμονή της εορτής, 27 Αυγούστου 2022 (με το Ιουλιανό ημερολόγιο), ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος συναντήθηκαν και πάλι στην Ιερά Μονή Σάβινα, όπου τέλεσαν τις ιερές ακολουθίες των προεορτίων της Κοίμησης.

Με την ευκαιρία της άφιξης του Πατριάρχη Πορφυρίου αρχικά τελέστηκε δοξολογία, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, του Επισκόπου Μιλεσέβου Αθανασίου, του Σλαυονίας Ιωάννη, του Δαλματίας Νικοδήμου, του Ζαχουμίου-Ερζεγοβίνης Δημητρίου και του εκλεγμένου Σάμπας κ. Ιεροθέου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας βρίσκεται στο Χέρτσεγκ Νόβι για 3ήμερη επίσκεψη, με αφορμή την θεομητορική εορτή, αλλά και το ιωβηλαίο της πόλης.

Στα προεόρτια της Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου προσφώνησε ως εξής τον Πατριάρχη Σερβίας:

«Ο Άγιος Σάββας χαίρεται, γιατί βλέπει ότι ο διάδοχός του οδηγεί τον λαό του στο δρόμο του Ευαγγελίου. Αὕτη ἡμέρα ἣν ἐποίησεν ὁ Κύριος ἀγαλλιασώμεθα καὶ εὐφρανθῶμεν ἐν αὐτῇ. Μακαριώτατε, αδελφοί αρχιερείς, σεβαστοί πατέρες και ιερείς, γέροντα ηγούμενε, εκπρόσωποι των κρατικών αρχών και του διπλωματικού σώματος, αδελφοί και αδελφές,

Γιορτάζουμε διπλή γιορτή. Εορτάζουμε την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, στην οποία είναι αφιερωμένος ο ιερός ναός της μονής Σάβινα, αλλά αντιλαμβανόμαστε ως μεγάλη γιορτή και την άφιξη του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου σε αυτή την πόλη, σε αυτή τη μεγάλη γιορτή, και με την ευκαιρία του 640ου έτους από την ίδρυση της πόλης Χέρτσεγκ Νόβι.

Μακαριώτατε, σας ευχαριστώ που επιλέξατε να έρθετε στο Χέρτσεγκ Νόβι σε αυτή τη μεγάλη γιορτή και με την ευκαιρία του μεγάλου ιωβηλαίου, για να αναπέμψετε τις προσευχές σας στο όνομα όλων μας, ενώπιον του Θρόνου του Θεού, μαζί με τους αδελφούς επισκόπους που συγκεντρώθηκαν εδώ, με τον κλήρο και τον πιστό λαό… και οι προσευχές σας -στηριζόμενες και από εκείνες όλων των παρευρισκομένων, να φέρουν την ευλογία του Θεού σε αυτή την πόλη, στη Μπόκα, στο Μαυροβούνιο και σε ολόκληρο τον πιστό σερβικό λαό σε όλο τον κόσμο. Ο ουρανός και η γη αγάλλονται με αυτή τη γιορτή και με την άφιξή σας».

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου έπλεξε το εγκώμιο του Πατριάρχη Σερβίας Πορφυρίου, αναφέροντας ότι ακολουθεί τα βήματα του Αγίου Σάββα: «Μακαριώτατε, ακολουθείτε τα χνάρια του Αγίου Σάββα. Μεταφέρετε τη χάρη και την ευλογία του και παρουσιάζετε τον Άγιο Σάββα εδώ ανάμεσά μας, και το πιο σημαντικό είναι ότι παρίσταται εδώ ο ίδιος ο Σωτήρας και ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Ο Άγιος Σάββας χαίρεται, γιατί βλέπει ότι ο διάδοχός του οδηγεί τον λαό του στον δρόμο του Ευαγγελίου, στα ίχνη και στα μονοπάτια του Χριστού, στον δρόμο της σωτηρίας. Η ευλογία του Αγίου Σάββα είναι εδώ από τα αρχαία χρόνια και το ίδιο το όνομα αυτού του μοναστηριού και ο σταυρός του Αγίου Σάββα, που φυλάσσεται σε αυτό το ιερό, το μαρτυρεί.

Εσείς, Παναγιώτατε, το επιβεβαιώνετε ακόμη περισσότερο, γιατί μέσω υμών ευλογείται η Εκκλησία μας και ο σερβικός λαός με όλες τις ευλογίες του Θεού».

Η Αντιφώνηση του Πατριάρχη Σερβίας

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος χαιρέτησε τους συγκεντρωμένους στην πύλη της μονής Σάβινα ως λαό του Θεού:

«Δεν υπάρχει τίποτα χωρίς την πρόνοια του Θεού στη ζωή μας. Έχουμε σκαμπανεβάσματα, χαρές και λύπες, περνάμε ευλογημένες στιγμές αλλά και δοκιμασίες στη ζωή. Όλα είναι σύμφωνα με το σχέδιο του Θεού, αλλά τίποτα δεν είναι χωρίς την αγάπη του».

Ο Πατριάρχης μίλησε για την καταγωγή του Χέρτσεγκ Νόβι, την ίδρυση του μοναστηριού, που φέρει το όνομα του Αγίου Σάββα, καθώς και για τους κληρικούς του, όπως ο μακαριστός Επίσκοπος Καττάρου και Ραγούσας (Ντουμπρόβνικ) Γεράσιμος Petranović και ο ηγούμενος π. Ιουστίνος Τάσιτς.

Επεσήμανε ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Αμφιλόχιος είναι ο πνευματικός ηγέτης όλου του Μαυροβουνίου και όχι μόνο.

«Είχε τον Χριστό στην καρδιά του και όργωσε ένα βαθύ αυλάκι κι έσπειρε τον σπόρο του Ευαγγελίου του Χριστού, έναν τέτοιο σπόρο που σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες από την ερήμωση στο Μαυροβούνιο, όχι μόνο φύτρωσε, αλλά και σπάρθηκε και έδωσε πλούσιους, υπέροχους πνευματικούς καρπούς. Αυτοί οι καρποί δεν είστε μόνο οι επίσκοποι και οι μοναχοί: είστε εσείς, αδελφοί και αδελφές, που φέρετε το σημάδι του Χριστού, το σημάδι της αγάπης και κάνετε τα πάντα για να δεχτείτε τους πάντες στην καρδιά και την ψυχή σας, σύμφωνα με αυτόν τον σπόρο, ανεξάρτητα από κάθε τι άλλο.

Ας έχουμε την ευχή του κι ας προσευχόμαστε συνεχώς ο ένας για τον άλλον, προσευχόμενοι και γι’ αυτόν», είπε ο Σέρβος Πατριάρχης και συνέχισε μιλώντας για την ιστορία του Χέρτσεγκ Νόβι.

Πηγή κειμένου και φωτογραφιών: mitropolija.com

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων