12/02/2024 12/02/2024 Συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομο είχε στο Σεράγεβο ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με τον βουλευτή της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Πανίκο Λεωνίδου και τον σύμβουλο της ΔΣΟ, δρ Κώστα...
12 Φεβρουαρίου, 2024 - 20:47
Τελευταία ενημέρωση: 12/02/2024 - 22:30

Συνάντηση Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας με τον ΓΓ της ΔΣΟ Μάξιμο Χαρακόπουλο

Διαδώστε:
Συνάντηση Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας με τον ΓΓ της ΔΣΟ Μάξιμο Χαρακόπουλο

Συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομο είχε στο Σεράγεβο ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με τον βουλευτή της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Πανίκο Λεωνίδου και τον σύμβουλο της ΔΣΟ, δρ Κώστα Μυγδάλη, προκειμένου να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Κοινοβουλευτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες για την συνύπαρξη και την ειρήνη», που διοργανώνεται από το κοινοβούλιο της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα.

Η αλληλεγγύη της Ελλάδας

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συνοδευόμενη από την βουλευτή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κ. Novaković – Bursać, Snježana εκκλησιάστηκε στον ναό των Αρχαγγέλων, γνωστή ως Παλαιά Εκκλησία στο Baščaršija, η οποία είναι το παλαιότερο θρησκευτικό μνημείο στην πόλη του Σεράγεβο.

Την αντιπροσωπεία καλωσόρισε ο εφημέριος π. Velimir Divljanović, ενώ ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο, π. Vladislav Topalović, ενημέρωσε την αποστολή για τη σημερινή κατάσταση της ορθόδοξης κοινότητας στο Σεράγεβο.

Ακολούθως, ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Σεράγεβο, δρ Vladan Bartula, ξενάγησε την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ στο μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων, όπου εκτίθενται και μοναδικά έργα τέχνης της κρητικής σχολής.

Μετά την επίσκεψη στον Καθεδρικό Ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου, που αποκαταστάθηκε με δωρεά του υπουργείου Άμυνας της Ελλάδος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε την έδρα της Μητρόπολης, όπου τον υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δαμπροβοσνίας κ. Χρυσόστομος.

Ο ιεράρχης του Πατριαρχείου Σερβίας ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ για την παρουσία και την ηθική στήριξη, ενώ σημείωσε ότι ποτέ δεν λησμονούν ότι η Ελλάδα κι ο ελληνικός λαός στάθηκε έμπρακτα αλληλέγγυος δίπλα στους Ορθοδόξους Σέρβους στα χρόνια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενημέρωσε τον ιεράρχη για την πρόθεση της ΔΣΟ να πραγματοποιήσει την φθινοπωρινή συνεδρίαση της Διεθνούς της Γραμματείας στην πόλη του Σεράγεβο, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομο να εκφράζει τη χαρά του και την διάθεση συνεργασίας για την επιτυχή διοργάνωση.

«Με την εδώ παρουσία μας θέλουμε να δηλώσουμε εμφαντικά ότι δεν λησμονούμε τους Ορθόδοξους αδελφούς μας που ζουν στην πολύπαθη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Και με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να ευχηθώ στους Ορθοδόξους αλλά και σε όλο τον λαό της χώρας να ζουν ειρηνικά και να προοδεύουν στην γη των πατέρων τους», τόνισε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ του Σεράγεβο μετά τη συνάντηση.

Κατά την παραμονή της στο Σεράγεβο, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, αποδεχόμενη πρόσκληση του δημάρχου του Ανατολικού Σεράγεβο, κ. Ljubiša Ćosić, παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια από την πραγματοποίηση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1984.

Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Δημάρχου του Δήμου Sokolac, κ. Milovan Bjelica, επισκέφθηκε το μοναστήρι της Ravna Romanija, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, όπου και αναγράφονται τα ονόματα 4 χιλιάδων νεκρών Σέρβων στον πόλεμο της δεκαετίας του 1990 στη Βοσνία Ερζεγοβίνη με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων