27/12/2022 27/12/2022 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χθες τα μεσάνυχτα και σήμερα το μεσημέρι στην έδρα του Πατριαρχείου στο Βελιγράδι, ύστερα από την ένταση που επικράτησε από την απόφαση των αρχών της Πρίστινα να απαγορεύσουν στον Μακαριώτατο να επισκεφθεί την περιοχή για την εορτή των Χριστουγέννων στις...
27 Δεκεμβρίου, 2022 - 15:55
Τελευταία ενημέρωση: 27/12/2022 - 19:10

Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας με Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο – Σε ετοιμότητα Στρατός και Αστυνομία

Διαδώστε:
Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας με Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο – Σε ετοιμότητα Στρατός και Αστυνομία

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, χθες τα μεσάνυχτα και σήμερα το μεσημέρι στην έδρα του Πατριαρχείου στο Βελιγράδι, ύστερα από την ένταση που επικράτησε από την απόφαση των αρχών της Πρίστινα να απαγορεύσουν στον Μακαριώτατο να επισκεφθεί την περιοχή για την εορτή των Χριστουγέννων στις 7 Ιανουαρίου 2023 (με το παλαιό εορτολόγιο). Σε ετοιμότητα τέθηκε ο Στρατός και η Αστυνομία.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο Μακαριώτατος και ο κ. Βούτσιτς, παρουσία του Επισκόπου Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιου, συναντήθηκαν «για να συζητήσουν την ανοιχτή απειλή πολέμου εναντίον του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια που εκπροσωπείται από την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι», όπως έγραψε η «Večernje Novosti».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Βούτσιτς ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για τη σταθερή του πρόθεση να προστατεύσει τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Οι λεγόμενες Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου έχουν λάβει εντολή να έχουν τα μέλη τους σε στρατώνες ή εντός εμβέλειας κινητών τηλεφώνων έτοιμα να κινηθούν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η απαγόρευση των αρχών της Πρίστινα εφαρμόστηκε παρά το γεγονός ότι είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Σερβίας ότι ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας επρόκειτο να μεταβεί τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Πετς (Πεκίου), την ιστορική πρώτη Καθέδρα του Πατριαρχείου Σερβίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “Tanjug”, το απόγευμα της Δευτέρας η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου σταμάτησε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Μακαριώτατος στο διοικητικό πέρασμα του Μέρνταρε κοντά στα σύνορα. Στον Μακαριώτατο δεν επετράπη η είσοδος στο Κοσσυφοπέδιο βάσει του Νόμου περί Αλλοδαπών και της απόφασης της κυβέρνησης της Πρίστινα με αποτέλεσμα στη συνέχεια να υποχρεωθεί να επιστρέψει στη Σερβία.

Οι δηλώσεις του Πατριάρχη Σερβίας

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Βούτσιτς, ο Πατριάρχης Σερβίας δήλωση αρχικά ότι πρώτη φορά μαζεύτηκαν τόσοι πολλοί δημοσιογράφοι στο Πατριαρχείο, και ότι «αυτό το γεγονός δείχνει ότι ενδιαφέρεστε όλοι για το τι συζητήσαμε με τον Πρόεδρο, για το τι συμβαίνει στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή η κατάσταση εκεί είναι πραγματικά σοβαρή και οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί ».

Ανέφερε ακόμη ότι η απαγόρευση εισόδου του στην Πρίστινα τον θλίβει προσωπικά. «Αλλά δεν είναι τόσο σημαντικό αν είναι λυπηρό για μένα, αλλά ότι είναι λυπηρό για πολλούς ανθρώπους, τους αδελφούς και τις αδελφές μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, για τις μοναχές και τους μοναχούς και τους κληρικούς μας που περίμεναν με χαρά και ανυπομονησία ότι ο πνευματικός πατέρας τους έρχεται στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Πετς», πρόσθεσε ο Πατριάρχης.

Ανέφερε επίσης ότι ήθελε να προσευχηθεί στον Θεό σε αυτές τις στιγμές για όλους τους ανθρώπους που περνάνε δύσκολα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια «αλλά και για όλους τους ανθρώπους του κόσμου, για την ειρήνη στον κόσμο, και πρώτα απ’ όλα για την αμοιβαία κατανόηση, για τη συνύπαρξη και για την ειρήνη μεταξύ Αλβανών και Σέρβων».

Επισημαίνει ότι «μόνο εμείς μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον, και ότι για αιώνες Σέρβοι και Αλβανοί ζουν μαζί στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια».

«Οι Σέρβοι βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο για σχεδόν 15 αιώνες και δεν ξέρω αν Αλβανοί και Σέρβοι έχουν ζήσει μαζί σε αυτή την περιοχή για τέσσερις ή πέντε αιώνες», είπε ο Πατριάρχης.

«Αυτό μας διδάσκει ότι αν υπάρχει καλή θέληση, μπορεί να βρεθεί ένας τρόπος για μια κοινή ζωή, ένας τρόπος που να οδηγεί σε ένα πλαίσιο στο οποίο υπάρχει χώρος για όλους», υπογράμμισε.

«Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μου απαγόρευσαν να πάω στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, είμαι πάνω από όλα σίγουρος, και διαβεβαιώνω όλα τα αδέρφια και τις αδερφές μου, ότι θα είμαι εκεί μαζί τους σύντομα και ότι θα προσευχηθώ στον Θεό μαζί τους », είπε χαρακτηριστικά.

Για την κατάσταση στο Κόσοβο και τα Μετόχια, ο Μακαριώτατος τόνισε: «Επανέλαβα και τόνισα ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ειρήνη με κάθε κόστος, και προσωπικά ζήτησα από τον πρόεδρο και ολόκληρη την κυβέρνηση να κάνουν τα πάντα για τη διατήρηση της ειρήνης, ώστε, Θεός φυλάξοι, να μην υπάρξουν ένοπλες συγκρούσεις, γιατί δεν θα φέρει κανένα καλό».

«Ταυτόχρονα, ζητώ και από τις Μεγάλες Δυνάμεις, τους θεσμούς που είναι σημαντικοί και λαμβάνουν αποφάσεις στα κέντρα εξουσίας, αποφάσεις που συχνά επηρεάζουν τις ζωές όλων μας, να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν στη διατήρηση της ειρήνης γιατί οι ανθρώπινες ζωές αποτελούν προτεραιότητα πέρα από κάθε συμφέρον. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούν να το κάνουν και προσεύχομαι στον Θεό αυτές οι άγιες εορτές να αγγίξουν τα μυαλά και τις καρδιές όλων των ανθρώπων με την αγάπη του Χριστού, ιδιαίτερα αυτών που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. καθώς και ο Θεός να δώσει ειρήνη μεταξύ Αλβανών και Σέρβων», δήλωσε ο Πατριάρχης.

«Ας είναι μέρα χαράς, ημέρα ειρήνης, ημέρα αγάπης για όλους εμάς που γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, τους Ορθόδοξους Χριστιανούς», κατέληξε ο πατριάρχης.

Βούτσιτς: Η μη απαγόρευση εισόδου στον Πατριάρχη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ντροπές της διεθνούς κοινότητας

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι η απαγόρευση εισόδου στον Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ντροπές της διεθνούς κοινότητας. Ούτε το καθεστώς της Πρίστινα ούτε οι υποστηρικτές  αυτής της απαγόρευσης μπορούν να κλέψουν την εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία από τις ψυχές του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο. «Δεν μπορούν να πάρουν τον λαό μας από την καρδιά του Πατριάρχη μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Μακαριώτατο για την κατάσταση από την άποψη της ασφάλειας και των πολιτικών εξελίξεων. Επίσης, υπογράμμισε ότι μετά από αυτό το περιστατικό οι Σέρβοι κατάλαβαν ότι είναι «ένοχοι» που έχουν την εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Η απαγόρευση εισόδου του Πατριάρχη Σερβίας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ντροπές. Δεν μπορούν να αφαιρέσουν τον Πατριάρχη ή την εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία από την ψυχή του σερβικού λαού», είπε ο Βούτσιτς.

«Σε ποιο μέρος της Γης μπορεί να συμβεί απαγόρευση εισόδου ενός Προκαθήμενου Ορθόδοξης Εκκλησίας; Γιατί κάποιος απαιτεί με τέτοιο τρόπο να αρθούν τα οδοφράγματα; Αυτό το κάνουν για να διώξουν τους Σέρβους από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Μόνο οι Σέρβοι χρησιμοποιούν αυτούς τους δρόμους, οι Αλβανοί δεν πάνε σε αυτούς τους δρόμους. Προς τι η βιασύνη; Τι θέλετε πραγματικά;», ρώτησε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Ο κ. Βούτσιτς είπε ότι συνομιλεί με εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας. «Αυτοί που μαζί με τις χώρες του ΝΑΤΟ καταπάτησαν την κυριαρχία της Σερβίας, και τη Συμφωνία του Κουμάνοβο, τόλμησαν να μιλήσουν για κάποια εδαφική ακεραιότητα και να θέσουν τελεσίγραφα», δήλωσε ο κ. Βούτσιτς.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας είπε ότι πρέπει να γνωρίζουν (οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας) ότι οι αρχές από το Κοσσυφοπέδιο θέλουν συγκρούσεις, δολοφονίες Σέρβων.

«Μιλάμε με τον Μίροσλαβ Λάιτσακ (Πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας), και τον Γκάμπριελ Εσκομπάρ (αμερικανός αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ ) και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε την ειρήνη. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε συμβιβαστικές λύσεις, όπου κι αν δούμε ακόμη και το πιο μικρό ‘’παράθυρο’’. Θα πάω παντού για να μιλήσω με τους ανθρώπους μας. Το αν θα τα καταφέρουμε δεν εξαρτάται από εμάς», τόνισε ο Βούτσιτς.

«Στόχος τους είναι η εκδίωξη των Σέρβων από το Κόσοβο και τα Μετόχια και η απέλαση ό,τι τους είναι ανυπάκουο, και γι’ αυτό προβαίνουν σε όλες αυτές οι συλλήψεις», κατέληξε ο Πρόεδρος της Σερβίας.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Ευχαρίστησα τον Πατριάρχη Σερβίας για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να μιλήσουμε για ένα σημαντικό θέμα. Μιλήσαμε χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί για τη συνολική κατάσταση. Η απαγόρευση εισόδου του Μακαριωτάτου στο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια αφορά κυρίως αυτούς που το οργάνωσαν αυτό.

Ωστόσο, δεν μπορούν να αφαιρέσουν τον Πατριάρχη ή την εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία από την ψυχή του λαού μας.

Μιλάμε με όλους και κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε και να αναζητούμε μια συμβιβαστική λύση, και ευχαριστώ τον Μακαριώτατο για τα λόγια παρηγοριάς και τις προσευχές συμπαράστασης στον λαό μας.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα τον λαό μας στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια».

Πρωθυπουργός της Σερβίας: Ο Άλμπιν Κούρτι δείχνει ότι θέλει να μην υπάρχουν Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο, η Σερβία είναι έτοιμη να τους προστατεύσει

Η Πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, επεσήμανε σήμερα ότι η αύξηση της μαχητικής ετοιμότητας της Αστυνομίας και του Στρατού σημαίνει ότι η Σερβία είναι έτοιμη να αντιδράσει εάν κάποιος επιτεθεί στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός της Πρίστινα Άλμπιν Κούρτι δείχνει με τη συμπεριφορά του ότι το μόνο πράγμα που θέλει είναι να μην υπάρχουν Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Στη συνέχεια η Πρωθυπουργός είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Κούρτι προέβη σε απίστευτες προκλήσεις και μονομερείς κινήσεις:

  • Παραβίασε όλες τις συμφωνίες. Ανακάλεσε το δικαίωμα ψήφου στους Σέρβους τον Ιανουάριο, μέχρι που απαγόρευσε στον Προκαθήμενο της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας την είσοδο στη Δημοκρατία του Κοσόβου.

Όταν ρωτήθηκε τι σημαίνει να αυξηθεί η μάχιμη ετοιμότητα του στρατού και της αστυνομίας, η κ. Μπρνάμπιτς είπε ότι αυτό σημαίνει ότι η Σερβία είναι έτοιμη να αντιδράσει εάν κάποιος επιτεθεί στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Επισημαίνει ακόμη ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια κλιμακώνεται.

  • Ο κ. Κούρτι άρχισε να απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των Σέρβων και να απομακρύνει τα οδοφράγματα:

«Οι Σέρβοι ζητούν να έχουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, να μην συλλαμβάνονται χωρίς στοιχεία εναντίον τους, να μην τους κακομεταχειρίζονται, να μην τους απαγάγουν, να μπορεί να φτάσει ένας δικηγόρος στον συλληφθέντα, να μην μένουν οι οικογένειες χωρίς καμία επαφή με τα μέλη τους, να εφαρμόζονται διεθνείς συμφωνίες, να μην τους κατατάσσουν σε μυστικές λίστες συλλήψεων.

Δεν πρόκειται για μεγάλες απαιτήσεις. Στον 21ο αιώνα δεν πρέπει καν να μιλάμε για αυτά. Το να μην αφήσει τον Πατριάρχη να έρθει να επισκεφτεί το Πατριαρχείο, τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, και αυτό κατά τη διάρκεια των εορτών. Οι σύμμαχοι του Κούρτι πρέπει να δείξουν ξεκάθαρα τι είδους άνθρωπος είναι και πώς βλέπει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια»   .

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα στο πλευρό των Σέρβων

Ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε τους πολίτες της Σέρπσκα και τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα Μίλοραντ Ντόντικ Ντόντικ για την υποστήριξή τους.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Βούτσιτς είπε ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα και ο λαός της είναι με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και με τον λαό του Κοσσυφοπεδίου και από τα Μετόχια.

Ο κ. Ντόντικ επεσήμανε ότι στη Δημοκρατία της Σέρπσκα παρακολουθούν στενά τον τρόπο με τον οποίο οι ξένοι προσπαθούν να παρακινήσουν τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου και άλλους προκειμένου να επιτεθούν βίαια στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι έστειλε σήμερα επιστολή στην KFOR (Η Δύναμη Κοσσυφοπεδίου που είναι διεθνής ειρηνευτική δύναμη υπό την ηγεσία του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου η οποία ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο Κοσσυφοπέδιο) και την EULEX στην οποία τους ζήτησε να τον ενημερώσουν εάν και πότε θα αναλάβουν τα οδοφράγματα και εάν δεν σκοπεύουν να το πράξουν, η Πρίστινα έχει λεπτομερές σχέδιο για να τα αφαιρέσει η ίδια, όπως ανακοίνωσε η ιστοσελίδα glasamerike.net.

Λίγο πριν από τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Κούρτι και των εκπροσώπων της KFOR και της EULEX, ανακοινώθηκε ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου υπέγραψε σύμβαση ύψους 124.000 ευρώ για την ενοικίαση «βαρέων μηχανημάτων» από ιδιωτική εταιρεία που ασχολείται με τη σύνθλιψη πετρών, αλλά δεν διευκρινίστηκε για ποιο σκοπό θα το χρησιμοποιούσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Dzheljalj Svečlja, δήλωσε χθες ότι τα οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αφαιρεθούν.

Ο διοικητής της KFOR, Angelo Michele Ristuća, επεσήμανε επανειλημμένα ότι τα οδοφράγματα δεν πρέπει να αφαιρεθούν με τη βία, αλλά με διάλογο και πολιτική συμφωνία.

Τεταμένη η κατάσταση

Δύο νέα οδοφράγματα έστησαν οι Σέρβοι στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα. Βαριά φορτηγά φορτωμένα με άμμο και μπάζα έχουν τοποθετηθεί κάθετα σε οδικές αρτηρίες που οδηγούν από το νότιο τμήμα της πόλης στο βόρειο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Οι Σέρβοι προέβησαν στην κίνηση αυτή εξαιτίας των προειδοποιήσεων που έφταναν από την Πρίστινα ότι επίκειται αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων που έστησαν πριν από 18 ημέρες στο βόρειο Κόσοβο.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι σε δήλωσή του την περασμένη Κυριακή είχε χαρακτηρίσει «πολεμικά» τα οδοφράγματα των Σέρβων. «Πρόκειται για οδοφράγματα ανθρώπων με σκούρες στολές, ανθρώπων που είναι κοντοκουρεμένοι, με γένια, οδοφράγματα Βάγκνερ. Έχουν όπλα και στήνουν οδοφράγματα όχι για να εμποδίσουν την διέλευση των οχημάτων αλλά για να αμυνθούν να πυροβολήσουν στα οχήματα που πλησιάζουν. Αυτά λοιπόν είναι πολεμικά οδοφράγματα» δήλωσε στην βοσνιακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα istraga.ba ο Άλμπιν Κούρτι.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου κατά την συνάντηση που είχε χθες με τον διοικητή της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR) στρατηγό Αντζέλο Μικέλε ζήτησε την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων και δήλωσε ότι αν δεν το πράξει η KFOR θα αναλάβει δράση η αστυνομία. Το Βελιγράδι αντέδρασε άμεσα στις προειδοποιήσεις αυτές και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας τον στρατό και την αστυνομία.

«Μετά τον εξοπλισμό των Αλβανών και την αύξηση της μαχητικής τους ετοιμότητας θα λάβω όλα τα μέτρα για να προστατεύσω τον λαό μας και να διαφυλάξω την Σερβία» διεμήνυσε, αργά το βράδυ της Δευτέρας, με ανάρτησή του στο Instagram ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ακολούθησε δήλωση του υπουργού Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς ο οποίος ανέφερε ότι με εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας διέταξε τον σερβικό στρατό να βρίσκεται «στον υψηλότερο βαθμό μάχιμης ετοιμότητας, δηλαδή στο επίπεδο της χρήσης ένοπλης ισχύος».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Μπράτισλαβ Γκάσιτς επίσης ανέφερε ότι αυξήθηκε και η ετοιμότητα των αστυνομικών δυνάμεων. «Με εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας και ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων διέταξα την αύξηση σε κατάσταση μάχης της ετοιμότητας της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων. Οι αστυνομικές δυνάμεις τίθενται άμεσα υπό την διοίκηση του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων όπως προβλέπεται από το επιχειρησιακό σχέδιο» αναφέρει στο μήνυμά του ο Μπράτισλαβ Γκάσιτς.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας μετέβη στα διοικητικά όρια του Κοσόβου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έστειλε την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στα διοικητικά όρια του Κοσόβου, εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο στρατηγός Μίλαν Μοϊσίλοβιτς.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του το τηλεοπτικό δίκτυο Pink, ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς είπε ότι κατευθυνόταν προς την πόλη Ράσκα (περίπου 10 χλμ από τα διοικητικά όρια του Κοσόβου), κατόπιν συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο Βούτσιτς στο Βελιγράδι.

«Τα καθήκοντα που έχει αναλάβει ο σερβικός στρατός (…) είναι ακριβή, σαφέστατα και θα εφαρμοστούν πλήρως», τόνισε ο στρατηγός Μοϊσίλοβιτς. «Η κατάσταση είναι περίπλοκη και απαιτεί στο προσεχές διάστημα την παρουσία του σερβικού στρατού κατά μήκος των διοικητικών ορίων», συμπλήρωσε.

Λίγο πριν από την αναχώρηση του σέρβου στρατηγού για τη Ράσκα, σερβικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ένα βίντεο στο οποίο ακούγονται ριπές όπλων, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «μάχες» που ξέσπασαν όταν κοσοβάροι αστυνομικοί επιχείρησαν να διαλύσουν ένα από τα οδοφράγματα που έστησαν σέρβοι διαδηλωτές.

Τις πληροφορίες διέψευσε η αστυνομία του Κοσόβου, αναφέροντας στη σελίδα της στο Facebook ότι τα μέλη της δεν ενεπλάκησαν σε επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών.

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν πάντως από το ΝΑΤΟ κοντά σε περίπολο της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου σέρβοι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα με στόχο να εμποδίσουν την ανάπτυξη αστυνομικής δύναμης από την Πρίστινα στην έκρυθμη περιοχή.

 

Με πληροφορίες από rtrs, απε μπε, glasamerike.net

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων