13/02/2023 13/02/2023 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος συναντήθηκε σήμερα, με τον δήμαρχο του Βελιγραδίου Αλεξάνταρ Σάπιτς στην εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ, Βελιγραδίου. Ο Μακαριώτατος και ο δήμαρχος Βελιγραδίου συζήτησαν θέματα που αφορούν τη ζωή στην πρωτεύουσα, και ειδικά την προαγωγή του θεσμού της οικογένειας. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Ο δήμαρχος παρουσίασε στον Προκαθήμενο της εν Σερβία...
13 Φεβρουαρίου, 2023 - 17:50
Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2023 - 17:52

Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας με τον δήμαρχο Βελιγραδίου 

Διαδώστε:
Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας με τον δήμαρχο Βελιγραδίου 

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος συναντήθηκε σήμερα, με τον δήμαρχο του Βελιγραδίου Αλεξάνταρ Σάπιτς στην εκκλησία του Αγίου Σάββα στο Βράτσαρ, Βελιγραδίου. Ο Μακαριώτατος και ο δήμαρχος Βελιγραδίου συζήτησαν θέματα που αφορούν τη ζωή στην πρωτεύουσα, και ειδικά την προαγωγή του θεσμού της οικογένειας.

  • Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Ο δήμαρχος παρουσίασε στον Προκαθήμενο της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας τα σημερινά και μελλοντικά σχέδια του για την πρόοδο και την ανάπτυξη της πρωτεύουσας.

Στις δηλώσεις του, ο Μακαριώτατος είπε, μεταξύ άλλων, ότι είναι ευγνώμων για τον χρόνο που αφιέρωσε ο δήμαρχος για να συζητήσουν αρκετά σημαντικά θέματα σχετικά με την εν Σερβία Εκκλησία, τον λαό και τους πολίτες του Βελιγραδίου.

“Πρόκειται φυσικά για μία σειρά τακτικών συναντήσεων στη βάση των σχέσεων και της επικοινωνίας με τις δομές της πόλης, γιατί ο δήμαρχος είναι ένα είδος οικοδεσπότη της πόλης, συνεπώς σε αυτόν αναφερόμαστε για όλα είτε αφορά χαρές είτε λύπες. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε μαζί. Σήμερα μεταξύ άλλων συμφωνήσαμε και πιστεύω συμφωνήσαμε για την ρύθμιση του οροπεδίου του Αγίου Σάββα, της πλατείας μπροστά από τον ναό του Αγίου Σάββα. Αναφέραμε επίσης το ζήτημα της αποκατάστασης του Ιερού Ναού της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής στο Kalemegdan, του Ναού Ρούζιτσα, καθώς και πολλών άλλων έργων που είναι σημαντικά για εμάς ως Εκκλησία εδώ στην πρωτεύουσα”, τόνισε ο Πατριάρχης Σερβίας.

Ως προς το ζήτημα της οικογένειας, και την προγραμματισμένη εκδήλωση για την οικογένεια στις 15 Μαϊου, ο Μακαριώτατος, τόνισε: “Βεβαίως με βάση το γεγονός ότι η οικογένεια είναι μία από τις σημαντικότερες αξίες κάθε κοινότητας, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την προγραμματισμένη εκδήλωση αφιερωμένη στην οικογένεια τον μήνα Μάιο. Η οικογένεια ως πυρήνας κάθε κοινότητας, ως έδαφος στο οποίο χτίζεται το πνεύμα της κοινότητας, είναι κάτι που αφορά την Εκκλησία. Αν κάτι απειλείται σήμερα, είναι η εμπειρία του εαυτού μας ως μέλη της κοινότητας. Όταν λέμε ότι ο άνθρωπος δημιουργείται κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του Θεού, σημαίνει ακριβώς ότι ο άνθρωπος δεν δημιουργήθηκε ως αυτόνομο άτομο, αλλά ότι δημιουργήθηκε ως κοινότητα, με στόχο να βρει το νόημα της ύπαρξής του στην κοινότητα. Υπό αυτή την έννοια πραγματικά ολόκληρο το ανθρώπινο γένος δημιουργήθηκε για να είναι μια οικογένεια.

Η πόλη του Βελιγραδίου είναι μια μεγάλη οικογένεια που φυσικά δεν αποτελείται μόνο από ορθόδοξους Σέρβους. Αυτή η οικογένεια ανήκει σε όλους τους άλλους ανθρώπους ανεξάρτητα από το θρησκευτικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσουν τον εαυτό τους. Σε κάθε περίπτωση, μέριμνα της Εκκλησίας είναι η οικοδόμηση μιας σχέσης μεταξύ των ανθρώπων, στην οποία όλοι θα πρέπει να έχουν μια θέση ως μέλη μίας οικογένειας”.

Από τη μεριά του, ο δήμαρχος επεσήμανε: “Καθήκον μου ως δήμαρχος είναι να έχω εντατική και καλή συνεργασία με τη εν Σερβία Ορθόδοξη Εκκλησία, ως τον μακροβιότερο θεσμό του σερβικού λαού, και με τον Πατριάρχη κ.κ. Πορφύριο. Όσο βρίσκομαι σε αυτό το μέρος, η Εκκλησία μπορεί να υπολογίζει στην πόλη της και σε κάθε μορφή συνεργασίας”.

Αναφερόμενος στην κήρυξη του μήνα Μαΐου σε «μήνα της οικογένειας», ο δήμαρχος είπε: “Φέτος θα οργανώσουμε μια μεγάλη συγκέντρωση που θα δείξει την ομοψυχία μας όχι μόνο για τον θεσμό της οικογένειας αλλά και του λαού μας, και όλων των πολιτών του Βελιγραδίου. Έτσι θα αναδείξουμε τις παραδοσιακές αξίες και το παρελθόν μας. Αυτά δεν πρέπει να τα εγκαταλείψουμε αν θέλουμε να εκπαιδεύσουμε τις μελλοντικές γενιές με σωστό τρόπο. Περιμένω ο Μακαριώτατος να λάβει μέρος σε αυτή την εκδήλωσή μας που θα προάγει τη χαρά, την συντροφικότητα και τις παραδοσιακές αξίες. Θα προσκαλέσουμε ανθρώπους από όλες τις σφαίρες της κοινωνίας να έρθουν μαζί μας και να δείξουν σε όλους τι είναι το Βελιγράδι, τι είναι η Σερβία”.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από tvhram, spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων