16/03/2023 16/03/2023 Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος υποδέχθηκε, στο Πατριαρχικό Μέγαρο στο Βελιγράδι, τον Νικ Βούισιτς, παγκοσμίου φήμης Αυστραλοαμερικανό ομιλητή και συγγραφέα με Σερβική καταγωγή, γεννημένος με το σύνδρομο τετρα-αμέλια, μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την απουσία χεριών και ποδιών. Της Σβετλάνα Λεβίτσκι Οι δύο συνομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία και την αναγκαιότητα της διαρκούς διάδοσης της...
16 Μαρτίου, 2023 - 5:30
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2023 - 7:00

Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας με τον γνωστό ομιλητή Νικ Βούισιτς που πάσχει από το σύνδρομο τετρα-αμέλια

Διαδώστε:
Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας με τον γνωστό ομιλητή Νικ Βούισιτς που πάσχει από το σύνδρομο τετρα-αμέλια

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος υποδέχθηκε, στο Πατριαρχικό Μέγαρο στο Βελιγράδι, τον Νικ Βούισιτς, παγκοσμίου φήμης Αυστραλοαμερικανό ομιλητή και συγγραφέα με Σερβική καταγωγή, γεννημένος με το σύνδρομο τετρα-αμέλια, μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την απουσία χεριών και ποδιών.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

  • Οι δύο συνομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία και την αναγκαιότητα της διαρκούς διάδοσης της αλήθειας του Χριστού, ως βασική προϋπόθεση για την ειρήνη και την κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων.

Παρευρέθηκε ο Επίσκοπος Marča κ. Σάββας, επικεφαλής του Γραφείου του Μακαριωτάτου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βούισιτς είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Ο κ. Βούισιτς ο οποίος είναι γνωστός για τις εμπνευσμένες ομιλίες του σε όλο τον κόσμο, συναντήθηκε και με μαθητές του Βελιγραδίου στους οποίους έκανε διάλεξη με θέμα «Stay strong».

Μιλώντας στο RTS, είπε: “Η αποστολή μου στη ζωή ήταν πάντα να εμπνεύσω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Πάντα υπάρχει ελπίδα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος”.

“Όταν έγινα 13 ετών συνειδητοποίησα ότι είχα μια επιλογή και ότι δεν έπρεπε να πικραίνομαι για αυτά που δεν έχω, αλλά να είμαι ευγνώμων για όσα έχω. Αφιέρωσα τη ζωή μου στον Θεό και είπα: Θεέ μου, μπορεί να μην έχω χέρια και πόδια, αλλά θέλω να είμαι ο αγγελιοφόρος σου! Και εμείς πρέπει να βρούμε τον αληθινό σκοπό της ζωής και να μην είμαστε απλώς κάποιος που υπάρχει. Γιατί αν υπάρχεις μόνο για να επιβιώσεις, αυτό δεν αρκεί”, υπογράμμισε.

“Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα για όλους. Πολλή κατάθλιψη, πολύς φόβος, πολλή αστάθεια. Και υπάρχει επίσης μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά για το μέλλον, ειδικά με τις γεωπολιτικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή. Προσεύχομαι για τη Σερβία, προσεύχομαι για τους νέους στους οποίους θέλω να δώσω πρακτικά μέσα για να ξεπεράσουν τον φόβο, την κατάθλιψη και εργαλεία για το πώς να ενισχύσουν τη Σερβία και να την κάνουν μια καλύτερη χώρα που αγαπά τους πολίτες της”, επεσήμανε.

Λίγα λόγια για τον Νικ Βούισιτς

Ο Σέρβος στην καταγωγή, Νικ Βούισιτς (Nick Vujicic), γεννήθηκε στην Αυστραλία, με την σπάνια ασθένεια της τετρα-αμελίας. Οι υπέρηχοι που έκανε η μητέρα του δεν μπόρεσαν να δείξουν ότι τα άκρα του δεν αναπτύσσονταν έτσι ο γιατρός και οι γονείς του ήταν εντελώς σοκαρισμένοι όταν γεννήθηκε. Οι γιατροί δεν μπόρεσαν να προσφέρουν καμμία ιατρική εξήγηση για την κατάστασή του. Υπάρχουν μόνο 15 άτομα παγκοσμίως πάσχουν από αυτό το σύνδρομο.

Στα πρώτα του χρόνια, αντιμετώπισε δυσκολίες και πρώτα απ’ όλα στο σχολείο, καθώς σύμφωνα με τον τότε αυστραλιανό νόμο, εξαιτίας της σωματικής του αναπηρίας, δεν μπορούσε να παρακολουθήσει μαθήματα σε κανονικό σχολείο, αν και ο κ. Βούισιτς δεν αντιμετώπιζε κάποιου είδους νοητική διαταραχή. Την εποχή εκείνη όμως, άλλαξε ο νόμος κι έτσι ο κ. Βούισιτς ήταν απ’ τα πρώτα άτομα με αναπηρία που ενσωματώθηκαν στα γενικά σχολεία. Εκεί όμως, γνώρισε την απόρριψη.

Σημείο καμπής στη ζωή του, στάθηκε η στιγμή που η μητέρα του, όταν ήταν δεκατριών ετών, τού έδειξε ένα άρθρο εφημερίδας με έναν άνθρωπο που είχε παρόμοια προβλήματα αναπηρίας και τα αντιμετώπιζε με θάρρος. Ο κ. Βούισιτς τότε συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν ο μόνος που έδινε μια μεγάλη μάχη.

Με τα χρόνια έμαθε να χρησιμοποιεί το πηγούνι του για να χειρίζεται αντικείμενα και τα μικροσκοπικό του «πόδι» για να περπατάει, να κολυμπάει, να κάνει πατίνι, να ξυρίζεται μόνος του, να βάζει ένα ποτήρι νερό, ν’ απαντά στο τηλέφωνο και να παίζει ποδόσφαιρο. Επίσης έμαθε να χρησιμοποιεί τα δάχτυλα των ποδιών του για να γράφει, να δαχτυλογραφεί και να οδηγεί το καροτσάκι του. Πολλές απ’ αυτές τις δεξιότητες που έχει αναπτύξει, τις παρουσιάζει και κατά την διάρκεια των ομιλιών του στο κοινό.

     

Διαβάστε ακόμη: Πατριάρχης Σερβίας: Προσευχή για τον λαό και τους ιερούς τόπους στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

Με πληροφορίες από spc.rs, rts, nickvujicic.com

Φωτογραφίες από spc.rs

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων