04/08/2021 04/08/2021 Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ζβορνικίου-Τούζλας κ. Φώτιος και ο Σέρβος Υπουργός Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Νενάντ Ποπόβιτς συναντήθηκαν, την Τρίτη 3 Αυγούστου,στο μοναστήρι Papraća στο Šekovići και μίλησαν για την προγραμματισμένη ενδελεχή ανακαίνιση αυτού του αρχαίου ιερού και του πνευματικού κέντρου του σερβικού λαού την παραμονή της 170ης επετείου από την πρώτη ανακαίνιση του μοναστηριού . Μαζί με τον υπουργό Πόποβιτς,...
04 Αυγούστου, 2021 - 20:10
Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2021 - 21:05

Συνάντηση του Επισκόπου Φώτιου και του Υπουργού Πόποβιτς

Διαδώστε:
Συνάντηση του Επισκόπου Φώτιου και του Υπουργού Πόποβιτς

Ο Πανιερώτατος Επίσκοπος Ζβορνικίου-Τούζλας κ. Φώτιος και ο Σέρβος Υπουργός Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Νενάντ Ποπόβιτς συναντήθηκαν, την Τρίτη 3 Αυγούστου,στο μοναστήρι Papraća στο Šekovići και μίλησαν για την προγραμματισμένη ενδελεχή ανακαίνιση αυτού του αρχαίου ιερού και του πνευματικού κέντρου του σερβικού λαού την παραμονή της 170ης επετείου από την πρώτη ανακαίνιση του μοναστηριού

.

Μαζί με τον υπουργό Πόποβιτς, στη συνάντηση παρευρέθηκαν και οι ευεργέτες του μοναστηριού, καθώς και ο ηγούμενος Νικόλαϊ (Γιοβίτς) και ο αναπληρωτής αρχιεπίσκοπος από την Τούζλα, κ. Μίλοτς Τρίτσιτς.

Εμπειρογνώμονες από το Δημοκρατικό Ινστιτούτο για την Προστασία των Μνημείων επιθεώρησαν την κατάσταση της δομής της οροφής της εκκλησίας της μονής, η οποία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και παρατηρήθηκαν σημαντικές ζημιές στον τρούλο και στην αψίδα του βωμού. Την επόμενη περίοδο, θα πραγματοποιηθεί η ανάλυση των θεμελίων για να προσδιοριστεί η αιτία εμφάνισης υγρασίας στους τοίχους στο βωμό και το σηκό της εκκλησίας της μονής και κατά την επίλυση του προβλήματος με την υγρασία, προγραμματίζεται αρχαιολογική έρευνα μέσα στην εκκλησία.

Έχοντας κατά νου ότι η Μονή Papraća είναι ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά κέντρα του σερβικού λαού και ότι η εκκλησία της μονής είναι ο μεγαλύτερος διατηρητέος μοναστηριακός ναός στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, εστάλη πρόσκληση σε όλους όσους μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση του αρχαίου ιερού.

Σύμφωνα με τη λαογραφία, που καταγράφεται στα χρονικά Tronoški και Peć, το μοναστήρι χτίστηκε από τον βασιλιά Δραγούτιν και τους γιους του Στέφανο, Βλαδισλάβο, Ούρο, οι οποίοι κυβέρνησαν στα τέλη του 13ου και στις αρχές του 14ου αιώνα. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά στο μοναστήρι είναι η επιγραφή στο Ευαγγέλιο από το 1550-1551, έτος, κατά το οποίο παρουσιάστηκε από τον Ρώσο αρχιερέα Ιακώβ στον ηγούμενο της Παπράσα Γκριγκόριγκε, η οποία είναι η πρώτη πληροφορία για τους πολύ ζωντανούς δεσμούς του μοναστηριού με τη Ρωσία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων