15/10/2019 15/10/2019 Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τις σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και  Παραθαλασσίας της Εκκλησίας της Σερβίας σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Συγκριτικού Δικαίου στο Βελιγράδι . Η επιστημονική και πνευματική συνέλευση ξεκίνησε με την τέλεση Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος  του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιου, ο οποίος εν συνεχεία «άνοιξε» και τις εργασίες του...
15 Οκτωβρίου, 2019 - 9:02
Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2019 - 9:05

Συνέδριο για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο

Διαδώστε:
Συνέδριο για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο για τις σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και  Παραθαλασσίας της Εκκλησίας της Σερβίας σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Συγκριτικού Δικαίου στο Βελιγράδι .

Η επιστημονική και πνευματική συνέλευση ξεκίνησε με την τέλεση Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος  του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιου, ο οποίος εν συνεχεία «άνοιξε» και τις εργασίες του συνεδρίου, στο  μετείχαν περίπου 40 μελετητές από το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και άλλες χώρες.

«Ζούμε σε μια εποχή όπου οι σχέσεις μεταξύ κράτους και εκκλησίας , δεν είναι όπως παλιά.   Ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, η σχέση αυτή δημιουργήθηκε από την εποχή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ” δήλωσε ο Σεβασμιώτατος και πρόσθεσε ότι έκτοτε η σχέση ανάμεσα στο κράτος και την Εκκλησία βασίστηκε σε αυτό το ιστορικό γεγονός της εποχής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ότι στη Δύση ο Επίσκοπος της Ρώμης διαδραμάτισε ειδικό ρόλο μέσω της παπικής υπεροχής του:

“Και οι δύο άφησαν βαθιά ίχνη τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση και όλα βασίστηκαν  όχι μόνο στην Καινή Διαθήκη, αλλά στην Παλαιά Διαθήκη, όπου υπήρχε μια κοινότητα των εκλεκτών Θεού που κατά κάποιο τρόπο ταυτιζόταν με τους αιρετούς άρχοντες. Ο νόμος του Μωυσή, οι Δέκα Εντολές του Θεού, αποτέλεσαν τη βάση ολόκληρης της ζωής και της δομής της κοινότητας της Παλαιάς Διαθήκης » υπογράμμισε.

Μιλώντας στις σχέσεις μεταξύ του κράτους και της Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου  είπε ότι οι σχέσεις αυτές για αιώνες βασίστηκαν σε μια συμφωνία και πάνω σε αυτή τη συμφωνία δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο κράτος”

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων